השפעת חימום יום על יבול הפירות בפלפל
ירקותהשפעת חימום יום על יבול הפירות בפלפל
אביתר איתיאל, יורם צביאלי-שה"מ, משרד החקלאות, ב"ש.
שי אהרון, דורית, ריבקה אופנבך, שבתאי כהן, דודו אלקיים,עמי מדואל, ישראל צברי, רמי גולן- מו"פ ערבה.
ד"ר איתן פרסמן- מינהל המחקר, מכון לגידולי שדה, מכון וולקני,משרד החקלאות.
תקציר
השפעת חימום היום במהלך החורף על יבול הפרות בפלפל, נבדקה בשתי תחנות מחקר בערבה בשני ניסויים נפרדים.
בתחנת יאיר נשתלו שני זני פלפל (סליקה- חברת אפעל, ורפסודה -חברת מכתשים), בתשע חממות. בחודשי החורף, למשך
כ-100 ימים, הופעלו משטרי טמפרטורת יום שונים באמצעות סגירת הוילונות בחממות. בחלק מהחממות הותקנו וונטות שפעלו על מנת להחליף אוויר עם החוץ, ובחממה נוספת בוצעה העשרת פד"ח באמצעות הזרקת גז קר.
בשני הזנים לא התקבלה תוספת יבול פירות כתוצאה מחימום יום. בזן סליקה התקבלה תוספת של כ- 30% במספר הפרות הראויים ליצוא, וזאת רק בחממות שנסגרו חלקית ושבהן טמפרטורת היום לא עברה את סף 28-30 מעלות. בחממות שנסגרו לחלוטין, בהן הטמפרטורה הגיעה עד כדי 35 מעלות, פחת היבול הכולל וליצוא, ובכך אוששו התוצאות מעונת הניסוי הקודמת. ריכוזי הפד"ח הנמוכים יותר שנמדדו בחממות בהן לא בוצעו חילופי אויר, לא היוו מגבלה ליבול הפירות. עליית ריכוזי הפד"ח עד כדי 800 ח"מ אומנם גרמה לצימוח נמרץ יותר אך הניבה תגובה מאוד מתונה ביבול הפירות.
בתחנת זהר שבכיכר סדום נשתלו שישה זני פלפל בשתי חממות. בחממת הביקורת, הוילונות היו מופשלים 24 שעות במשך כל תקופת הטיפולים (1/12-1/3), ואילו בחממה בה בוצע חימום יום נסגרו הוילונות: מזרח, מערב, וצפון באופן קבוע, ואילו וילון דרום היה סגור במהלך היום, והורם בלילה.
בכל ששת הזנים התקבלה עלייה ביבול הכולל בעקבות החימום יום בשיעור של 10% עד - 40%. תוספת זו נגרמה מעלייה במספר הפרות ובמשקלם. במרבית הזנים חלה ירידה ביבול ליצוא עקב עליית שיעור הפרות המעוותים שנמצאו חסרי זרעים.
מתוצאות שני הניסויים ניתן להסיק שההשפעות על היבול הכולל וליצוא כתוצאה מסגירת החממה במשך היום מותנות בזן ולא ניתן לאמץ את השיטה באופן גורף. כמו כן אפשרי שהעלייה ביבול הכולל שהתקבלה בתחנת זהר, התאפשרה עקב טמפרטורת לילה גבוהה יותר מאשר בתחנת יאיר, ואם כך, הרי רק במקומות בהם טמפרטורת לילה גבוהות יחסית (שאינן יורדת מתחת ל-10 מעלות) צפויה להתקבל תוספת יבול.
הפגיעה בחיי המדף אומנם כללית, אך מידתה מותנה בזן וניתן להקטינה ככל שנבין את הגורמים המשפיעים.