פרחים
מחקרי הפרחים המתקיימים בתחנת יאיר עוסקים בשיפור הגידול הקיים ובאקלום מיני פרחים חדשים.
אגרוטכניקה
פרחים שונים הגדלים בערבה דורשים תוספת הארה בתהליך הגידול. לצורך כך, נבחנות במו"פ נורות חלופיות בעלות צריכת אנרגיה נמוכה ומשך הארה אופטימלי. במקביל, טכניקות שונות נבחנות להכוונת הפריחה: קירור, צינון, הצללה ברשתות ושימוש במווסתי צמיחה. כמו כן, נמשך פיתוח פתרונות אגרוטכניים להפחתת התפשטותן של מחלות שונות והתמודדות עם מזיקים.
אקלום מיני פרחים חדשים וזנים חדשים
כתוצאה מניתוח השוק ובמטרה לענות על כל הביקושים, המו”פ מטפח מינים וזנים חדשים לצד וותיקים, ותורם להרחבת מגוון הפרחים הגדלים בערבה. מידי שנה נערכים ניסויי זנים בכל הגידולים, בהשתתפות חברות הזרעים ומשתלות שונות. בנוסף אנו בוחנים התכנות גידול צמחי בית שונים.
הנהלה
דוחות אחרונים
-
לפני3שנים
פרחי קטיף בערבה אלטרנטיבות מוצעות לגידול 2022
פרחיםע"י מעין פלוס קטרוןפרחי קטיף בערבה אלטרנטיבות מוצעות לגידול
יאיר נשרי – ממ"ר פרחי קטיף050-6241430, yairn@shaham.moag.gov.il
מעין קטרון- רכזת תחום מחקרי פרחים במו"פ052-8390988, maayank@arava.co.il
ירון כוכבי – נציג פלורהולנד בישראל0547920595, kohaviyaron@gmail.comהרצאה במסגרת יום עיון בערבה 16/1/22
-
לפני3שנים
תצפית גידול זכריני, סלנה ארמריה ומקולטה רוז בערבה 2019-2021
פרחיםע"י מעין פלוס קטרוןתצפית גידול זכריני, סלנה ארמריה ומקולטה רוז בערבה
מעין פלוס-קטרון, אבי אושרוביץ, קטרינה צעירי, יניב בן-פלאי, תמיר אורן, ניתאי שדה - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
יאיר נשרי - לה"ד נגב, שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
כתובת המחברת: maayank@arava.co.ilתקציר
תנאי האקלים השוררים בערבה מקנים יתרון מובהק לגידול פרחי קטיף מסוימים בהשוואה לאזורים אחרים בארץ. בניגוד לאזורים אחרים בישראל, הערבה מרוחקת מכל מרכז עירוני המאפשר שווק פרחים בשוק המקומי. ישנה חשיבות רבה להמשיך ולבחון מיני פרחים נוספים על מנת להרחיב את מגוון המינים הגדלים באזור הערבה. בדו"ח זה נדווח על המינים זיכריני, סלנה ארמריה ורודנטה אימקולטה. הפרחים שנבחנו טופחו ע"י חברת מיושי ביפן.
זכריני (Myosotis) הוא צמח ממשפחת הזיפניים. פריחתו הטבעית באביב. לצמח שלושה צבעים מוכרים לבן, ורוד וכחול. מגודל כצמח גינה קומפקטי. שני זנים נשתלו בתחנת יאיר לבחינתם כפרח קטיף בעונה 2019-2020. בשנים האחרונות נראה פרח זה בשיווק כפרח קטוף. צבעו הכחול בעל ביקוש גבוה. זנים אלה הינם בעלי פוטנציאל טוב להפוך לפרחי קטיף . עדיין לא הוגדר שלב הקטיף האופטימלי של פרח זה. בנוסף יש להמשיך ולבחון את משך חיי האגרטל בשל בעיות נשירת הפרחים.
סלנה ארמריה (Silene armeria) שייך למשפחת הציפורניים. מוצאו מאירופה. פריחתו הטבעית באביב והוא נהנה מקרקע מנוקזת משמש מלאה. הביקוש לפרח במרכז החורף הביא אותנו לבחון את גידולו בתחנת יאיר במשך שתי עונות 2019/20 ו 2020/21. . ניתן לגדל פרח זה בערבה בשתילות נובמבר דצמבר לשיווק במרכז החורף. בשתילות מוקדמות התקבלו פרחים דקים ולא איכותיים.
מקולטה רוז (Rhodanthe manglesii Maculata Rose) שייך למשפחת המורכבים. מוצאו של צמח זה ממערב אוסטרליה ועד דרום אוסטרליה. גדל בתחנת יאיר בעונות 2019/20 ו 2020/21. פרחי הצמח הינם דמויי נייר ובעלי חיי אגרטל ארוכים. הצמח בעל שפע פרחים ומתפצל למספר ענפים רב והניצנים ממשיכים להיפתח באגרטל. לצמח נטייה לרבוץ בשל היותו בעל ענפים דקים, כפי שקרה בניסוי זה. ניתן לשער שיבול הפרחים הריאלי, גבוה מהיבול שנמדד בתצפית זו. להמשך הבדיקה יש להתקין הדלייה חזקה לגידולו. יש להמשיך לבחון פרח זה להגדרת ענף ראוי לשיווק. -
לפני4שנים
תצפית גידול איבריס (דו כנף סוככני) ודידיסקוס בערבה
פרחיםע"י מעין פלוס קטרוןתצפית גידול איבריס (דו כנף סוככני) ודידיסקוס בערבה
מעין פלוס קטרון, אבי אושרוביץ, קטרינה צעירי, יניב בן פלאי - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
יאיר נשרי - לה"ד נגב, שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
כתובת המחברת: maayank@arava.co.ilתקציר
תנאי האקלים השוררים בערבה מקנים יתרון מובהק לגידול פרחי קטיף בהשוואה לאזורים אחרים בארץ. בניגוד לאזורים אחרים בישראל, הערבה מרוחקת מכל מרכז עירוני המאפשר שווק פרחים בשוק המקומי. ישנה חשיבות רבה להמשיך ולבחון מיני פרחים נוספים על מנת להרחיב את מגוון המינים הגדלים באזור הערבה. בדו"ח זה נדווח על המינים איבריס ודידיסקוס.
איבריס (Iberis Umbellata) הוא צמח ממשפחת המצליבים. פריחתו הטבעית באביב. לצמח שני צבעים מוכרים לבן וסגול. האיבריס מגודל כצמח גינה קומפקטי. בעבר בחנו את גידולו כפרח קטיף בשטח פתוח אך פרח נמוך מאוד (גובה 20 ס"מ). בעונת 2017/18 נבחן הפרח בגידול בחממה במו"פ ערבה תיכונה מזרעים שקיבלנו ממו"פ ערבה דרומית. הענפים שהתקבלו היו ארוכים (עד 70 ס"מ). איכות הענפים טובה מאוד אך נמצאה שונות גדולה במופע התפרחת. במקביל נבחן הגידול בהיקף מצומצם בשני משקים מסחריים בהם התקבלו תוצאות גידוליות דומות. בעונה המדווחת (2018/19) נערכה השוואה בין שתילים לזריעה בשטח. נמצא כי משך הגידול מזריעה ארוך יותר מהשתילים אך האיכות דומה. בשל ערבוב זני האיבריס בשטח (הזן הלבן והסגול) אנו נחזור על ניסוי זה שנה נוספת עם הזן הלבן.
דידיסקוס (Didiscus Coeruleus) הוא צמח ממשפחת Araliaceae. פריחתו הטבעית באביב המאוחר ובקיץ ונהנה משמש מלאה. לצמח שלושה צבעים לבן ורוד ותכלת. הדידיסקוס מגודל כצמח גינה בעל גבעולי פריחה ארוכים, התפרחת היא סוכך בעל פרחים צינוריים. בעונת 2017/18 נבחן הצמח בעל פריחה וורודה בחממה במו"פ ערבה תיכונה . מועד השתילה היה בתחילת נובמבר והפריחה התקבלה בסוף ינואר ובמהלך פברואר 2018. הענפים שהתקבלו היו ארוכים (עד 70 ש"מ). גבעולי הפריחה מתפצלים לענפי משנה רבים ולא יציבים והתפרחת קטנה יחסית. בעונה הנוכחית (2018/19) נבחן הזן הכחול בנוסף לוורוד במועדי שתילה שונים בתוספת קיטום. שתילות של חודש אוקטובר נקטפו לאחר 120 יום בעוד ששתילות מחודש ספטמבר החלו לפרוח כבר לאחר 60 יום. עדיין קיימת בעיה עם הגדרת המוצר בפרח זה ועם חיי האגרטל לכן יש להמשיך ולבחון גידול פרח זה עונה נוספת.