דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 1412 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 31
    דצמ
    השפעה של דישון על חיי מדף, איכות ויבול של בזיל אביבי ליצוא
    ירקות

    השפעה של דישון על חיי מדף, איכות ויבול של בזיל אביבי ליצוא
    תחנת זוהר, מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר, 2022

    מעין פלוס קטרון, דודי קדוש, שלומי וקרט - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    דוד סילברמן, עודד פרידמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    דוד קניגסבוך, דני צ'לופוביץ', דליה מאורר - המחלקה לאחסון, מנהל המחקר החקלאי
    כתובת המחברת: maayank@arava.co.il
    תקציר
    בזיל הינו הגידול המרכזי ועיקרי בסל הגידולים המשווקים כתבלינים טריים. מחקרים רבים שבוצעו בעבר בנושא השקיה ודישון, הראו את ההשפעה המשמעותית של השקיה ודישון על איכות וחיי מדף, רגישות לקור ומחלות, וגם על המורפולוגיה של הצמח כמו פריחה, צבע וגודל עלים. על סמך תוצאות המחקרים, גובשו המלצות למגדלים. רוב המחקרים בוצעו במצעים מנותקים כמו פרלייט וטוף ובמים במליחות של כ- 1.0 ד"צ/מ' השכיחים אצל רוב המגדלים וברוב האזורים בארץ. בשנים האחרונות עלה מספר שטחי הגידול של הבזיל באזורים בהם מצויים מים מליחים.
    בעונות המעבר מופיעות לעיתים השחרות עלים בשלבי היצוא השונים. לבירור האפשרות להשפיע על איכות המוצר ולמנוע את בעיית ההשחרות באמצעות סוג הדשן החנקני הועמד בעונת 2021/22 ניסוי בגידול אביבי של בזיל.
    בניסוי בנשתל (8/2/2022) במנהרה עבירה בתחנת זוהר כיכר סדום נבדק גידול הזנים אלי ועלמה בארבעה סוגי דשן, בעלי יחסים שונים של אמון וחנקה: גופר 525, אורה 737, ערבה 737 ומור 426.
    במהלך עונת הגידול, עד סוף חודש אפריל 2022, נערכו 5 קצירים ונשלחו מדגמים לבדיקת איכות לאחר האחסון למעבדה במחלקה לאחסון במנהל המחקר בבית דגן.
    בסיכום תוצאות היבול לא נתקבלו הבדלים בין הטיפולים. הבזיל שדושן באורה ומור נראה כבעל איכות טובה מעט יותר מהשימוש בדשנים ערבה וגופר. הזן עלמה נפגע מנגיעות בפוזריום ולכן האיכות בזן זה הייתה נמוכה מאיכותו של הזן אלי. למרות הנגיעות בפוזריום, הדישון באורה נראה מעט טוב יותר משאר הטיפולים.
    חשוב לחזור על ניסוי זה בעונת הסתווית.

  • 11
    דצמ
    גידול זני אבטיח סתווי תחת רשת 50 מש בשיטות הפריה שונות, תחנת זהר, 2021
    ירקות

    גידול זני אבטיח סתווי תחת רשת 50 מש בשיטות הפריה שונות, תחנת זהר, 2021

    עדי סויסה1, יורם צביאלי2, שלומי וקרט2, דודי קדוש2, שמעון פיבוניה2, שמשון עומר1
    1שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, 2מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    כתובת המחברת: adisuisa@shaham.moag.gov.il

    תקציר
    היקף גידול אבטיח סתווי ללא גרעינים בערבה התיכונה והצפונית עומד על כ 1,100 דונם כאשר חקלאים רבים רואים בו גידול בעל פוטנציאל כלכלי טוב. להגנה מיטבית על הגידול הסתווי בערבה מפני מזיקים מעבירי וירוסים למיניהם, בעיקר כנימות עש טבק, על המגדלים לשתול תחת רשת 50 מש. בניסויי עבר בשנים האחרונות נמצא כי ניתן לגדל בשיטה זו אך יש לבצע התאמות במשטר ההשקיה והדישון ובחירת זנים בעלי עוצמת צימוח חלשה. לאור הקשיים בקבלת חנטה בתנאי הסתיו הקיצוניים עלה הצורך בבחינת שיטות שונות להפריה. בעונת 2020-21 נבחנו טיפולי ההפריה באמצעות מווסתי צמיחה מול הפריה באמצעות דבורי דבש ובומבוס, האחרונים יחד באותו מבנה. מתוצאות הניסוי מתברר כי יש מספר זנים מעניינים המתאימים לגידול בסתיו תחת רשת 50 מש תוך שימוש בהורמון להפריה. לא הצלחנו לקבל חנטה טובה במנהרת הדבורים, זאת ככל הנראה בגלל השתילה המוקדמת והחום הקיצוני בסתיו שעבר. הומלץ לנסות ולגדל שוב בשתי השיטות את הזנים שנבחנו יחד עם זנים נוספים מטיפוס פסיניישן, זאת על מנת להגיע למועד המתאים ביותר לשתילה תוך שימוש בדבורים להפריה.
    בניסוי המדווח שנערך בעונת הסתיו 2021 בתחנת זהר בכיכר סדום נבדקו שישה זני אבטיח לא מורכבים בשתי שיטות הפריה: הורמון או דבורי בומבוס יחד עם דבורי דבש. במנהרת הדבורים השתמשנו בשני מפרים: OX (אוריג'ן סידס) ו- SP6 (זרעים גדרה). בכל מנהרה נבחנו ששת הזנים ב- 4 חזרות. כיסוי הרשת נותר סגור למשך כל תקופת הגידול. תחילת פריחה תועדה ב 15/9/21. טיפול הורמון ראשון והכנסת כוורות ב 19/9/21. סה"כ 8 סיבובי הורמון. הקטיף החל בתאריך 2/11/21 (42 ימים ממתן ההורמון) ונערך אחת לשבוע. בששת הקטיפים הראשונים נקטף פרי ממנהרת ההורמון. מהקטיף השלישי (כ 60 ימים מהכנסת הדבורים) נקטף במקביל גם הפרי ממנהרת הדבורים. סה"כ נערכו בניסוי 8 קטיפים הפרי הקטוף מוין בתחנת זהר בהתאם למדדים המקובלים בשיווק אבטיח.
    הזנים פסיניישן, בוטל רוקט ו-אסנס נמצאו מתאימים לגידול בתקופה זו תחת רשת 50 מש. הזן Powerhorse נמצא מתאים לגידול אך לאור גודל הפרי הקטן עליו להיות משווק כזן מידי midi.

  • 15
    נוב
    ניסוי זני פלפל אדומים בחממה בתחנת זהר, כיכר סדום 2021/22
    ירקות

    ניסוי זני פלפל אדומים בחממה בתחנת זהר, כיכר סדום 2021/22
    שמעון פיבוניה, יורם צביאלי, שלומי וקרט, דודי קדוש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: shimonp@arava.co.il
    תקציר
    לאזור כיכר סדום תנאי אקלים ייחודיים של טמפרטורות נוחות במיוחד במהלך החורף, ניתן לקטוף פלפל ליצוא בחודשים ינואר עד מרץ, תקופה בה מחירי היצוא בדרך כלל טובים. בקיץ חם מאוד ולכן כדי להימנע מבעיות חנטה בחם שותלים את הפלפל רק מספטמבר. באביב הצמח מתחדש במהרה וניתן לקטוף פרי באופן רציף גם בחודשים אפריל עד יוני ולקטוף פרי איכותי בתקופה עם מחירים אטרקטיביים בדרך כלל בשוק המקומי. למרות שתנאי הגידול בחממה עדיפים בדרך כלל לפלפל בכיכר סדום, עיקר הגידול כיום מתבצע במנהרות עבירות. בניסוי נבחנו עשרה זני פלפל אדומים המומלצים לגידול בחממה בערבה.
    הניסוי כלל 13 זנים אדומים שרובם רשומים כזנים מומלצים לגידול בערבה. שתילי פלפל נשתלו (15/9/2021) בחממה בתחנת זהר. אגרוטכניקת הגידול, טיפולי ההשקיה, הדישון והגנת הצומח ניתנו לפי המלצות שה"מ.
    הקטיף החל ב 6/1/22 והסתיים ב- 16/6/22. סה"כ נערכו 18 קטיפים, 7 קטיפים דו-שבועיים עד ה 4/4 ו- 11 קטיפים בתדירות של כל 5-7 ימים בין 11/4-16/6. הפרי מוין לפי המדדים לאיכות יצוא עד ה 4/4, ולפי מדדי איכות שוק מקומי בהמשך.
    נראה שיש מספר זנים הראויים לבחינה נוספת על מנת שניתן יהיה להרחיב את סל הזנים העומד לרשות החקלאים. יש זנים עם פוטנציאל להגדלת היבול המשווק ולהגדלה של גודל הפרי מעבר לזנים המקובלים כיום לגידול בכיכר סדום. בעונה הבאה נבחן שוב מספר זנים מצטיינים מעונה זו בגידול בחממה ונערוך מבחן זנים במנהרה עבירה.

    Greenhouse pepper varieties trial – Zohar station, Sodom Valley 2021/22
    Shimon Pivonia, Yoram Zvieli, Shlomi Vakrat, Dudi Kadosh - Northern and Central Arava-Tamar R&D
    Adi Suisa, David Silverman - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: shimonp@arava.co.il
    Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality

    זוהר

  • 5
    נוב
    ניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2021-22
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2021/22
    יורם צביאלי, מילי זנבר, סבטלנה גוגיו, רבקה אופנבך, מוטי אושרוביץ, אבי אושרוביץ, שמעון פיבוניה, תמיר אורן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
    תקציר
    שטח גידול הפלפל הסתווי בעונה 2021/22 בערבה וכיכר סדום עמד על כ 8,800 דונם (מתוך כ 11,500 דונם בהיקף ארצי). שטח הזנים האדומים מהווה כ 75% מכלל הפלפל. הפלפל מהווה את גידול הירקות העיקרי, כשני שלישים משטח הירקות בערבה התיכונה, בבתי רשת ובתי פלסטיק שונים. פירות הפלפל משווקים לייצוא ולשוק המקומי. סל גידול הפלפל כולל מספר עשרות זנים, אדומים, צהובים וכתומים של חברות זרעים מהארץ ומחו"ל, כמדי שנה נערך בעונת 2021/22 ניסוי זנים בבית רשת בתחנת יאיר במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו.
    הניסוי נשתל (9/8/21) בתחנת יאיר בבית רשת ששטחו 5 דונם, מכוסה רשת 25 מש ובהיקף רשת 50 מש. הניסוי כלל 7 זנים אדומים ו 4 צהובים, סה"כ 11 זנים, והשתתפו בו שבע חברות זרעים: אדמה מכתשים, הזרע, זרעים גדרה, טופ זרעים, נדיה ג'נטיקס, נונהמס ופלפל סידס.
    הקטיף החל ב 8/11/21 (91 ימים משתילה) והסתיים ב- 4/4/22. סה"כ נערכו 12 קטיפים במהלך 147 ימים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא.
    הזנים האדומים הניבו בין 9.1-10.7 ק"ג למ"ר יבול כללי, ובין 8.0-9.4 ק"ג למ"ר יבול יצוא, ללא הבדל מובהק בין הזנים. הזנים הוקאידו, קנון, 53001, 6106 ותמוז בלטו במוצקות טובה לאחר השהיה וציון איכות גבוה. הזן 53001 בלט באחידות המשקל. הזנים הצהובים ניל, Y272 ו Y10 הניבו יבול כולל של כ 10 ק"ג למ"ר ויבול ליצוא של 8.2-8.9 ק"ג למ"ר ולא נבדלו ביניהם. הזן אורנית אשר נקטף אחת לחודש בשונה מיתר הזנים שנקטפו אחת לשבועיים, הניב יבול כולל ויצוא נמוך יחסית ליתר הזנים אך נמצא בעל אחידות משקל טובה ודמה במוצקותו לזן הביקורת ניל. הזן Y10 בלט במוצקות טובה וציון איכות גבוה. בלטו בבכירותם הזן האדום גליאנו והצהוב ניל.
    לסיכום, לאחר בחינת כל תוצאות היבול והאיכות, מוצע להמשיך בבחינה של הזנים האדומים הוקאידו (זרעים גדרה), 53001 (נונהמס), ותמוז (פלפל סידס), והזן הצהוב Y10 (הזרע). מוצע להמשיך לבדוק זנים חדשים בעלי מגוון רחב של עמידויות לנמטודות, קמחונית ווירוסים שונים, להרחבת סל הזנים האיכותיים העומד לרשות החקלאים ליצוא ולשוק המקומי.

    Net house pepper varieties trial - Yair Experimental Station 2020/21
    Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Moti Oshrovitz, Svetlana Gogiu, Avi Oshrovitz, Tamir Oren, Shimon Pivonia - Northern and Central Arava Tamar R&D
    Adi Suisa, David Silverman - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: yzvieli@arava.co.il
    Key words: Arava, Capsicum annuum, fruit quality