מדדים לקטיף זני פלפל ירוקים וחומים
ירקות בשנים האחרונות נוצר בשווקי היצוא ביקוש לשווק פלפל ירוק וחום. כתגובה לביקוש החלו חברות זרעים בטיפוח זנים חדשים. ניסויי המגדלים והיצואנים לייצא את הפלפל בצבעים הללו נתקלו בבעיות צבע רבות בהגעה לקניינים משום שהזנים בהם השתמשו עוברים מירוק וחום לצהבהב. כל זה נובע מכך שהצבע המבוקש הינו צבע של הפרי הלא בשל וקטיף של פלפל בשלב ההבשלה גורר התפתחות צבע במהלך ההובלה והגעה של פרי צבעוני. על מנת להקטין את ממדי התופעה יש צורך בפיתוח מדדים לקביעת מועד קטיף הפלפל הירוק והחום כך שהקטיף יהיה בשלב בו הפרי במקסימום הגודל וכך שלא יפתח צבע במהלך ההובלה.
בניסוי שנערך במהלך עונת 2009/10 בבית רשת בתחנת יאיר נבחנו הזנים 71800 (זרעים גדרה) ו- 88 (אפעל) המיועדים לקטיף ירוק והזן 71700 (זרעים גדרה) המיועד לקטיף בצבע חום. סומנו חנטים ב-3 מועדים 26/11/09, 30/11/09 ו- 18/1/10. קוטר הפרי נמדד על השיח באמצעות מד קוטר פעמיים בשבוע עד להגיעו לקוטר הסופי. חלק מהפרי המסומן נקטף לפני ההגעה לגודל המקסימאלי וחלק נקטף לאחר מכן. הפרי המסומן הושהה בתנאי סימולציה ליצוא למשך 17 ימים ב-7 מעלות ו- 96% לחות יחסית ו-3 ימים נוספים ב- 20 מעלות ונבדק לקביעת איכותו לאחר ההשהיה.
תוצאות הניסוי מלמדות כי את זמן הקטיף המתאים ניתן לאתר בשתי דרכים: 1. באמצעות מדידת קוטר ממוצע של קומת קטיף בהתייחס לתקופת החנטה 2. על ידי ספירת הימים שעברו מתקופת החנטה של קומת הפרי. מספר הימים וקוטר הפרי תלויים בתקופה ובזן. פירות הזן 71800 שחנטו באמצע נובמבר היו מוכנים לקטיף לאחר 85 ימים, לעומת פירות שחנטו בסוף נובמבר אותם יש לקטוף לאחר 102 ימים, ואילו חנטות של אמצע ינואר ניתן לקטוף כבר לאחר 57 ימים. לכן יש לבנות טבלאות קטיף לפי תקופות לזנים השונים כפי שקיימות טבלאות כאלה בפרי הדר.
Means to determine the readiness of green pepper for harvest
Rami Golan, Svetlana Gogio, Rivka Offenbach Yoram Zvieli
Keywords: Post harvest, green pepper maturity, shelf life, firmness, color, pepper diameter
רמי גולן, סווטלנה גוגיו, רבקה אופנבך, יורם צביאלי