דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 28
    ספט
    לימוד מדדי הבשלה של פרי מנגו איכותי בערבה 2020
    מטעים

    פיתוח ענף המנגו בערבה
    לימוד מדדי הבשלה לקטיף מוקדם של פרי איכותי
    זנבר מילי, דפנה הררי, טוביה סטרייקר, דודו קדוש, שלומי וקרט וסבטלנה גוגיו – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר.
    כתובת המחברת: milimoprn@gmail.com
    תקציר
    היקף שטחי גידול המנגו במושבי הערבה עולה בשנים האחרונות ועומד כיום על כ-500 דונם מניבים וכ- 150 דונם נטיעות חדשות. הביקוש לפרי בשווקים המקומיים גבוה ופרי המשווק בתחילת העונה יפדה מחירים גבוהים. גם היקפי היצוא רחבים. אזור הערבה מתאפיין באקלים חורפי מתון המאפשר הבכרה מוקדמת של המנגו בהשוואה לאזורי הגידול הצפוניים בישראל. הביקוש הגבוה לפרי בתחילת העונה, גורם לקטיפים מוקדמים באזור הצפון, ופירות המצויים בשווקים בין מאי ליולי יהיו לרוב בעלי טעם ירוד. לאור זאת, מיתוגם של פירות מנגו מבכירים מאזור הערבה עשוי להוות יתרון בשיווק מוצר איכותי וטעים לצרכן ולפדות מחיר גבוה. מטרתו של מחקר זה לקבוע מדדי קטיף לפירות מנגו הגדלים בערבה לצורך הבטחת שיווק פרי בכיר איכותי וטעים. לשם כך נערכה בחינה של מדדי קטיף שונים ובחינת מתאם של כל אחד ממדדי הקטיף למרכיבי הטעם בתום הבחלת הפרי וחיי המדף. בסדרת בדיקות שנערכו במו"פ ערבה בחודשים מאי-יוני 2020 נבחנו שלושה זני מנגו; שלי, אורלי ואגם בשני אזורי גידול בערבה; עין תמר וחצבה. מדדי הקטיף שנבחנו כללו: הערכה ויזואלית של בשלות הפרי , משקל הפרי, הערכת מוצקות הפרי, הערכת צבע ציפת הפרי (בהתאם ללוחות הצבעים), אחוז חומר יבש ואחוז TSS. לאחר הבשלת הפירות נבחנו שוב אחוז החומר היבש ואחוז ה TSS ונערך מבחן טעימה לדרוג טעם הפרי בקטגוריות; מתיקות, עסיסיות, חמיצות, טעמי לוואי, מרקם וכן העדפה כללית. בתום איסוף כלל הנתונים נערכו חישובי מתאם בין מדדי הקטיף למרכיבי הטעם. ה-TSS והחומר היבש בפירות מובחלים עלה ככל שמועד הקטיף התאחר. הזן אגם הצטיין ב TSS גבוה בשני הקטיפים הראשונים בהשוואה לזנים אורלי ושלי. כל מדדי ההבשלה שנבחנו, למעט ה-TSS, עלו ככל שמועד הקטיף התאחר. בשלושת מועדי הקטיף מצאנו כי אחוז החומר היבש בזן אגם היה גבוה בהשוואה לזנים אורלי ושלי בשני אזורי הגידול. מתוצאות מבחני הטעימה עולה כי ציון המתיקות ומידת עסיסיות הפרי במועד הקטיף הראשון היה נמוך ואילו ציון החמיצות וטעם הלוואי היו גבוהים בהשוואה לשני הקטיפים המאוחרים. למועד הקטיף לא הייתה השפעה על מרקם הפרי. מבין הזנים קיבל הזן שלי את ציון המתיקות הנמוך ביותר ואת ציון החמיצות הגבוה ביותר. לעומתו בזן אורלי ציון החמיצות היה הנמוך מבין שלושת הזנים שנבדקו. נמצא מתאם חיובי גבוה בין אחוז החומר היבש ביום הקטיף לציון המתיקות שהתקבל במבחני הטעימה ולאחוז ה-TSS שהתקבל לאחר הבחלת הפירות וכן מתאם חיובי בין מידת בשלות הפרי ביום הקטיף לציון המתיקות ולאחוז ה-TSSשהתקבל לאחר הבחלת הפירות. לא נמצא מתאם בין ה-TSS ביום הקטיף ל-TSS לאחר הבחלה. בשלושת הזנים שנבדקו נמצא מתאם חיובי בין משקל הפרי ביום הקטיף ל-TSS לאחר הבחלה. כיום, המדדים העיקריים לקביעת מועד הקטיף הינם צבע הציפה והערכה של מידת בשלות הפרי. אמינותם של מדדים אלה אינה מספקת, בין היתר היות והיא משתנה עם התקדמות ההבשלה וכן כיוון שמדובר בהערכה סובייקטיבית. מדד משקל הפרי ביום הקטיף הינו מדד אובייקטיבי ואינו דורש בדיקה הרסנית ולכן לאור תוצאות המחקר הנוכחי, עשוי לשמש כמדד לקביעת חלון הקטיף המיטבי ולהצלחת ההבחלה של פירות מנגו. מרכיבי הטעם של פירות מנגו אשר נקטפו באמצע חודש יוני אינם נבדלים מקטיף סוף יוני בעונה הנוכחית, תוצאות אלה מרמזות על חלון הקטיף המיטבי, הנושא יבחן גם בעונה הבאה. לאור התוצאות שקיבלנו בעונה זו בקטיפים המוקדמים של הזן אגם, ניתן להצביע עליו כבעל פוטנציאל לקטיף מוקדם ולמתגו כפרי בכיר ואיכותי המגיע מהערבה.

    Development of the Arava mango production: Studying ripening indicators for early picking of quality fruit
    Zanbar Mili, Dafna Harari, Tovia Stryker, Dodo Kadosh, Shlomi Vakarat and Svetlana Gogiu - Central and Northern Arava-Tamar R&D
    Author's address: millimoprn@gmail.com

  • 26
    ספט
    פורץ הדרך גדעון (ציגי) זיו 1938-2023
    מטעים

    יו"ר שולחן תמר, מועצת הצמחים

    פורסם בעלון "הנוטע" ספטמבר 2023

  • 22
    ספט
    ירקות

    תצפית צינון התנדפותי בפלפל סתווי בערבה התיכונה 2022-2023
    יצחק אסקירה –מיקור חוץ משרד החקלאות
    דוד סילברמן ועדי סוויסה - שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    יורם צביאלי - מופ ערבה תיכונה וצפוני-תמר
    אלון גיבורי, אורי דואק, סמדר - שותפות שאבי, מושב צופר
    כתובת המחבר: esquirai@gmail.com

    הקדמת ניבה בעונת הסתיו בתנאי הערבה בבתי צמיחה לא מבוקרים הינו אתגר מורכב בגלל תנאי האקלים הקשים באזור, טמפרטורות יום ולילה גבוהות ולחות נמוכה. מרכיב קושי נוסף הוא תקופת הסניטציה בחודשים יוני יולי הדורשים שימוש ברשתות 50 מש או כיסוי ביריעות פלסטיק בעת הגידול. בעונת 2021-2022 בוצעה תצפית בגידול פלפל בשתילה מוקדמת, במושב צופר בשותפות שאבי (גיבורי ודואק), בתחילת חודש יולי במבנה עם צינון התנדפותי בעזרת מערפלים ושימוש במים מותפלים תחת יריעות פלסטיק/ רשתות חרקים בהיקף כולל של 20 דונם. לאור הצלחת התצפית בהנבה הבכירה, הן ברמת היבול והן באיכותו התצפית הורחבה בעונת 2022-23 לשטח של 40 דונם בשלוש יחידות ייצור שונות וסמוכות על גדות נחל ערבה. מטרת התצפית בעונה זו 22-23 הייתה בחינת הצינון והשפעתו בשני מבני חממה שונים (דגם שיין, מפתח 6.4 מ' ודגם ערבה מפתח 8 מ') והשפעת הכיסוי (רשת או פלסטיק) על היבול ואיכותו בעונת הסתיו והחורף. שתילת המבנים נעשתה ב 1-1-3.07.2022 (תקופת הסניטציה) תחת רשתות 50 מש או פלסטיק בהתאם לדרישות הסניטציה באזור. הצינון ההתנדפותי המורכב ממערפלי קולנט בספיקה נמוכה (22 ליטר שעה) הוצבו מעל הגידול בגובה המרזב והוזנו ממתקן התפלה ייעודי. הצינון הופעל בהתאם לצרכי הגידול ותנאי האקלים המשתנים ולא על בסיס מערכות בקרת אקלים מורכבות ו/או פרמטרים אקלימיים. הערפול/צינון הופעל רק בשעות היום בגלל מגבלות מים במערכת ההתפלה. עקב מגבלות התצפית בחממה מסחרית הושוו רק הטיפולים המצוננים ללא ביקורת לא מצוננת (נעשה מעקב אחר מבנים דומים וסמוכים במועד שתילה זהה). היבול הסתווי המחושב (20.9-8.11) שהתקבל בטיפולים השונים נע בין 4-5.7 טון לדונם וגודל פרי ממוצע של 160-180 גרם. היבול שהתקבל תחת יריעת הפלסטיק היה אפיל יותר בהשוואה לכיסוי ברשת. הצינון ההתנדפותי הוריד את טמפרטורת האוויר ב 5-7 מ"צ תוך כדי העלאת הלחות היחסית במבנה.

  • 6
    ספט
    תצפית צינון התנדפותי בפלפל סתווי בערבה התיכונה 2021-2022
    ירקות

    תצפית צינון התנדפותי בפלפל סתווי בערבה התיכונה 2021-2022

    יצחק אסקירה - מיקור חוץ משרד החקלאות
    ניר ברהולץ - מועצת הצמחים
    דוד סילברמן ועדי סויסה - שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    יורם צביאלי - מופ ערבה תיכונה וצפוני תמר

    תקציר
    הקדמת ניבה בעונת הסתיו בתנאי הערבה בבתי צמיחה לא מבוקרים הינה אתגר מורכב בגלל תנאי האקלים הקשים באזור, טמפרטורות יום ולילה גבוהות ולחות נמוכה. מרכיב קושי נוסף הוא תקופת הסניטציה בחודשים יוני יולי הדורשים שימוש ברשתות 50 מש או כיסוי ביריעות פלסטיק בעת הגידול. בעונת 2021-2022 בוצעה תצפית בגידול פלפל בשתילה מוקדמת, במושב צופר בשותפות שאבי (גיבורי ודואק), בתחילת חודש יולי במבנה עם צינון התנדפותי בעזרת מערפלים ושימוש במים מותפלים. הצינון בוצע בשעות היום והלילה בהתאם לתנאי האקלים שנוטרו ברציפות. צינון החממה אפשר הפחתה משמעותית הן בטמפרטורות היום והן בטמפרטורות הלילה, 5-7 ו 2-3 מעלות בהתאמה. התצפית בוצעה בחממה בשטח כולל של 20 דונם שחלקה היה מכוסה ביריעות פלסטיק בגג וחלקה ברשת חרקים (17 מש). בטיפול המצונן תחת יריעות הפלסטיק התקבלה הבכרה משמעותית ביבול בהשוואה לביקורת, תוספת יבול של כ 30%, מספר פירות גבוה יותר ומשקל פרי גבוה יותר, 180 גרם ממוצע בהשוואה ל 140 גרם בביקורת. צריכת המים הממוצעת לצינון לדונם הייתה כ 300 קוב שקוזזה בצריכת מים נמוכה יותר בשטח המצונן.