פיתוח פרוטוקול דישון לאחר הפסקת חנקן לוויסות הגידול והחנטה, תחנת יאיר 2013/4
ירקותפיתוח פרוטוקול דישון לאחר הפסקת חנקן לוויסות הגידול והחנטה, תחנת יאיר 2013/4
רבקה אופנבך, שבתאי כהן, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, יובל ברזילי, יורם צביאלי, סבטלנה גוגיו, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
כתובת המחברת: rivka@arava.co.il
תקציר
המלצות הדישון הקיימות היום מותאמות לזני הפלפל הוותיקים בעלי עצמת צימוח חלשה. בשנים האחרונות טופחו זנים בעלי עוצמת צימוח ונראו תופעות של צמחים הנמצאים במצב של חוסר איזון בין חנטת פרחים וצימוח וגטטיבי. מניסויים רבים שנערכו בערבה בפלפל נמצא כי ניתן ליצור מסה צמחית גבוהה ביותר אך ללא יחס לכמות הפרי באמצעות שימוש במים מותפלים בכמויות מים גבוהות. בזני הפלפל הנמרצים מבחינה ווגטטיבית עקת צימוח יכולה לסייע ב"הלבשת חנטים" על השיח כאשר לעיתים קרובות דישון עודף או תנאי השקיה באיכות מים טובה ובכמות מופרזת במיוחד יוצרים צמח חזק מאוד. שילוב תנאי אקלים כמו טמפרטורות לילה ויום גבוהות במיוחד ובשילוב מאפיינים גנטיים של זנים נמרצים עלולים לגרום לנשירת קומות הפריחה הראשונות וליצירת חוסר איזון בין הייצור הווגטטיבי והרפרודוקטיבי, מצב בו הצמח מייצר עלים המתחרים עם הפרי עד למצב קיצוני של הפלת חלק ניכר מהחנטים תוך חלוקה תת-אופטימאלית של קצבי הקטיף בחודשים הראשונים ופגיעה בפוטנציאל היבול. בניסויים קודמים שנערכו בערבה הצביעו על הפוטנציאל הטמון ברמות הדישון ובהפסקה זמנית של הדישון להשפעה על החנטה, אך לא נלמדה רמת הדישון לאחר הפסקת החנקן. הניסוי המדווח נערך בתחנת יאיר בעונת 2013/14 למטרת בניית פרוטוקול דישון לוויסות החנטה והגידול של זני פלפל באמצעות התאמת משטר ההזנה החנקנית, לאחר הפסקת חנקן, לבניית צמח מאוזן ביחס פרי/נוף לחלוקה מיטבית של היבול לאורך חודשי ההנבה ולהגדלת היבול. מתוצאות הניסוי עולה כי הפסקת הדישון בזן 7158 ל- 20 יום הגדילה בצורה מובהקת את היבול הכללי והמשווק ליצוא ברמת הזנה נמוכה וגבוהה לעומת הביקורת, בהפסקה ל- 30 יום היבול הכללי וליצוא היה גבוה באופן מובהק בדישון הגבוה בהשוואה לביקורת. החזרת הדשן לאחר הפסקה ברמה גבוהה העצימה את ההשפעה בהשוואה להחזרת הדשן ברמה נמוכה. אחוזי היצוא בשני טיפולי ימי ההפסקה ובשתי רמות הדישון היו גבוהים סטטיסטית יחסית לביקורת של הדישון הרציף.
Development of a fertilization protocol for the management of pepper growth and fruit set after interruption of nitrogen in the Arava 2013/4
Rivka Offenbach, Shabtai Cohen, Dorit Hashmonai, Avi Usherovitz Yuval Barzilay Yoram Zvieli,, Svetlana Gorgio, Rami Golan - Central and Northern Arava R&D
Writer address: rivka@arava.co.il
Keywords: Capsicum, nitrogen