דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 183 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 1
    ינו
    השפעת איכות המים וכמותם על צמח ופרי הפלפל לפני ואחרי הקטיף
    ירקות

    השפעת איכות המים וכמותם על צמח ופרי הפלפל לפני ואחרי הקטיף
    אלעזר פליק, שרון אלקלעי-טוביה, יעקב פרצלן, יגאל אלעד וחגי יסעור - מרכז וולקני, מינהל המחקר החקלאי
    רבקה אופנבך, שבתאי כהן, רמי גולן, אפי טריפלר - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    כתובת המחבר: efallik@volcani.agri.gov.il
    תקציר
    צמצום כמויות המים העומדות לרשות החקלאים והמלחתם הם בין הבעיות המגבילות בערבה את הגדלת שטחי גידול הפלפל ויבולו. בעשור האחרון חלה הידרדרות משמעותית באיכות המים ורמת המוליכות החשמלית עלתה בלמעלה מיחידת dS/m, בממוצע. בנוסף, בחלק מהבארות החלו להופיע זיהומים בחנקות. לפי התחזיות ההידרולוגיות של חברת מקורות מגמה זו תמשיך ביתר שאת, במידה ולא תיערך התפלת מים בקנה מידה גדול.
    בניסוי שנערך בתחנת יאיר בעונת הגידול 2014/15 נבחנה השפעת איכות המים (רמת ההמלחה) וכמות המים הניתנת לגידול על התפתחות צמח הפלפל והפרי לפני הקטיף, וכיצד התפתחות זו משפיעה על איכות הפרי לאחר הקטיף. בכל איכות מים נלמדה תגובת הצמח, חיי המדף ופילוג היונים בקרקע ובעלים ב- 3 רמות השקיה שונות, המדמות צמצום בכמויות מים שיגרם עקב הגדלת שטחי הגידול בערבה; כמויות המים שיושמו: באיכות מים של EC 1.6 dS m-1: כמות המים שניתנה הייתה 1.5, 1.0 ו-0.7 מהאידוי-דיות היומית. באיכות מים EC 2.8 dS m-1: 2.0, 1.5 ו 1.0 מערכי האידוי-דיות; באיכות מים של EC 4.5 dS m-1: 3.0, 2.0 ו 1.0 מערכי האידוי-דיות. ערכי האידוי-דיות חושבו לפי נתוני ליזימטרים (ET max) בכל איכות מים. נבדקה הפעילות הפוטוסנטטית של הצמח, מספר חנטים, גודל פרי ויבול. במקביל לבחינת המדדים הצמחיים נבדקה איכותם של הפירות מטיפולי ההשקיה לאחר תקופת אחסנה של 14 ימים ב-7 מ"מ + 3 ימים נוספים ב-20 מ"צ. נבדקה גם השפעת התפתחות הקמחונית בטיפול חוס"ן על איכות הפרי הקטוף, בהשוואה לביקורת.
    לא נמצאה כל השפעה של טיפולי איכות המים וכמות מי ההשקיה על מדד הפוטוסינתיזה ותהליך זה נמצא דומה, בשלב זה, בכול כמויות ואיכויות המים. תנאי המליחות ושטפי המים נוטרו באופן רציף. כתוצאה מכך, מליחות מיצוי מי המשאבים הייתה בהתאם לתכנון. כצפוי, עקת מליחות חריפה, שהתבטאה בטיפול בו מליחות מי ההשקיה הייתה 4 דצ"ס/מ', גרמה להקדמה בקצב החנטה וההבשלה. אולם פער זה נסגר וכפועל יוצא מכך, לא נמדדו הבדלים במספר החנטים של הגל הראשון, ביבול המצטבר עד לסוף ינואר ובמשקל הפירות. כמות ואיכות המים כמעט ולא השפעה על איכות הפרי לאחר הקטיף, למרות שהפרי האיכותי ביותר, על פי מדד ההופעה, נמצא בטיפול עם השקיה ב-2.8 EC וכמות מים של 1 ו-1.5 מהאידוי-דיות. אחוז הריקבון הנמוך, יחסית, שהתפתח בפירות שהושקו במים מליחים מאוד (4.5 EC), נבע ככל הנראה מצמח בעל נוף "יותר מאוורר" עקב עקת המלח, דבר שהקטין את התפתחות הבוטריטיס בטיפולים אלה. אולם בפירות אלה, כתוצאה מעקת המלח, עלתה רמת הסוכר.
    מסיכום שנת המחקר הראשונה עולה כי צמח הפלפל מסוגל "לסבול" המלחה בינונית וכמויות מים יחסית נמוכות שאינם פוגעים ביבול ובאיכות הפרי. אולם חזרת על ניסוי זה בעונת הגידול הבאה תאפשר קבלת מידע מהימן יותר על השפעת כמות ואיכות המים על מדדים הורטיקולטוריים ומדדי איכות הפרי לאחר הקטיף ובתום תקופת אחסנה וחיי מדף ארוכים.

    The effect of water quality and quantity on pepper plant and fruit before and after harvest
    Elazar Fallik, Sharon Alkalai-Tuvia, Yaacov Perzelan, Yigal Elad and Hagai Yasuor - Volcani Center, ARO
    Rivka Offenbach, Shabtai Cohen, Rami Golan and Effi Tripler – Central and Northern Arava Tamar R&D
    Writer address: efallik@volcani.agri.gov.il

  • 1
    ינו
    פיתוח פרוטוקול דישון לוויסות הגידול והחנטה בזני הפלפל BSB405 (הזרע), 35-163 ו- 35-175 (סולי) תחנת יאיר 2014/5
    ירקות

    פיתוח פרוטוקול דישון לוויסות הגידול והחנטה בזני הפלפל BSB405 (הזרע), 35-163 ו- 35-175 (סולי) תחנת יאיר 2014/5
    רבקה אופנבך, שבתאי כהן, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, יניב בן פלאי, יורם צביאלי,
    סבטלנה גוגיו, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
    כתובת המחברת: rivka@arava.co.il
    הניסוי נערך בשיתוף חברות הזרעים הזרע וסולי.
    תקציר
    פרוטוקול דישון לוויסות החנטה והגידול של פלפל באמצעות שינוי במשטר ההזנה החנקנית נחקר בתחנת יאיר בשנים האחרונות. פרוטוקול זה מאפשר בניית צמח מאוזן ביחס פרי/נוף לשם הגדלת היבול. בניסויים אלה מתבצעות בדיקות חנקן לפטוטרות כחלק מבניית פרוטוקול תומך החלטה על הפסקת הדישון החנקני בהתאמה לזן. מטרת הניסוי הייתה לאפיין את תגובת הזנים 405BSB (הזרע) 35-136 ו- 35-175 (סולי) לשני משכי הפסקת דשן חנקני (15 ו- 25 יום). הניסוי נערך בתחנת יאיר והועמד ב 4 חזרות. הצמחים נשתלו (12/8/2014) במבנה מכוסה רשת 25 מש ורשת 40% צל. רשת הצל הוסרה 38 ימים לאחר השתילה. תוצאות הניסויים הראו כי:
    בזן BSB405 הפסקת הדישון ל- 15 ו- 25 יום הביאה לעליה ביבול הכללי ׁ(11.8, ו- 11.1 ק"ג/מ"ר בטיפולי ההפסקה ל- 15 ו- 25 ימים, בהתאמה) לעומת טיפול הביקורת (10.5 ק"ג/מ"ר). הפסקת דשן ל- 15 יום העלתה את היבול ליצוא בהשוואה לביקורת (9.7 לעומת 8 ק"ג/מ"ר בהתאמה). איכות הפרי לאחר השהייה טובה בטיפול 25 יום לעומת 15 ימי הפסקה. הפסקת החנקן בשני הטיפולים גרמה לדחיית הקטיפים הראשונים. אחידות גודל הפרי במהלך העונה לא הושפעה מהטיפולים.
    בזן 35-136 הפסקת הדישון לא השפיעה על יבול הכללי. הפסקת חנקן למשך 25 יום תרמה לעליה מובהקת ביבול ליצוא בהשוואה לביקורת (7.2 ק"ג/מ"ר בהשוואה ל- 6.0 ק"ג/מ"ר) טיפולי הפסקת החנקן בממוצע עונתי לא השפיעו על איכות הפרי לאחר השהייה. הפסקת החנקן בשני הטיפולים הקדימו את הקטיפים הראשונים. אחידות גודל הפרי טובה בביקורת בהשוואה לשני טיפולי הפסקת החנקן.
    בזן 36-175 הפסקת הדישון ל- 15 יום העלתה את היבול הכללי לעומת טיפול הביקורת (10.2 ק"ג/מ"ר ו- 9.3 ק"ג/מ"ר בטפול ההפסקה ובביקורת, בהתאמה). ביבול ליצוא גם כן הייתה עליה מובהקת בטיפול הפסקת חנקן ל- 15 יום בהשוואה לביקורת (7.2 ק"ג/מ"ר ו- 6.0 ק"ג/מ"ר בטפול ההפסקה ובביקורת, בהתאמה). אחוזי יצוא גבוהים בטיפולי ההפסקה בהשוואה לביקורת (71% ו- 74 לעומת 65 בביקורת) טיפולי הפסקת החנקן בממוצע עונתי לא השפיעו על איכות הפרי לאחר השהייה. 25 ימי הפסקה הביאו לעלייה ביבול שנקטף בנובמבר –דצמבר 26%, 15 יום 23% ובביקורת 15% בלבד, בהתאמה. בקטיפי ינואר פברואר נקטפו 15% מהפרי בטיפול 25 יום, 15 ימי הפסקה 28% ובביקורת 23%. אחידות גודל הפרי טובה ב- 25 ימי הפסקה בהשוואה לטיפול 15 יום והביקורת.
    קצב ייצור חנטים בשלושת הזנים בטיפול הביקורת היה איטי בהשוואה לשני טיפולי הפסקת החנקן טיפולי סגירת הדשן הקדימו את תחילת צבירת החנטים על הצמחים והשפיעו על קצב צבירת החנטים בשני הזנים. טיפול הפסקת חנקן הביאו בשלושת הזנים להבכרה בקטיף.
    רמת החנקה (ניטרט) בפטוטרות עלתה וירדה בהתאם לטיפולים באופן דומה בשלושת הזנים.
    בדיקת השפעת משך הפסקת חנקו על שלושת הזנים מראה כי לכל זן יש צורך בהתאמת הטיפולים,
    על החקלאי המיישם טיפול הפסקת דישון לנהוג מנהג זהירות ובקרה תמידית על תהליכי ההשקיה והדישון.

    Development of a fertilization protocol for the management of pepper varieties BSB405 (Hazera), 35-163 and 35-175 (Soli, Rijk Zwaan) growth and fruit set in the Arava, Yair Experiment Station 2014/15
    Rivka Offenbach, Shabtai Cohen, Dorit Hashmonai, Avi Usherovitz Yuval Barzilay Yoram Zvieli,, Svetlana Gorgio, Rami Golan - Central and Northern Arava Tamar R&D
    Writer address: rivka@arava.co.il
    Keywords: Capsicum, nitrogen

  • 1
    ינו
    פיזור הנבת פלפל על ידי ממשק הזנה בחנקן בערבה
    ירקות

    פיזור הנבת פלפל על ידי ממשק הזנה בחנקן בערבה
    חגי יסעור 1, שבתאי כהן 2, יונתן אלקינד 3, רבקה אופנבך 2, יורם צביאלי 2, אורי ירמיהו 4
    1 המח' לחקר ירקות, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
    2 מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    3 הפק' לחקלאות רחובות, האונ' העברית בירושלים
    1 המח' לקרקע, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
    כתובת המחבר: hagai@volcani.agri.gov.il

    תקציר
    ענף הפלפל נתון לתנודות ברווחיות עקב תחרות בשווקי העולם. על מנת לצמצם את הפגיעה ברווחיות החקלאי יש למצוא דרכים להגברת היבול. בשיטות אגרוטכניות הנהוגות באזור הערבה קימת שונות גדולה ביבול המתקבל (בין 4-11 טון לדונם). לעיתים קרובות היבולים הנמוכים קשורים בהפלת ניצני פרחים בשלב מוקדם מאוד ופגיעה בחנטה ובהתפתחות הפירות.
    הנחת העבודה היא כי בתנאי טמפרטורה גבוהה לחנקן השפעה משמעותית על תהליכי התפתחות, חוזק יחסי של מבלע לעומת הנוף, התפתחות ניצני הפריחה, הפרחים והחנטים, ובכך משפיע על ייצור הפרי בתחילת העונה. המטרה רחוקת הטווח של המחקר היא לפתח כלים מבוססי ידע והבנה פיזיולוגיים שיאפשרו את הארכת עונת גידול הפלפל בערבה על ידי קבלת חנטה טובה ופיזור היבול בסתיו וקבלת יבול איכותי בחודשים אוקטובר נובמבר תוך שימוש בכלים אגרוטכניים פשוטים כגון דישון חנקני משתנה. המטרות הייחודיות הינן: א) בחינת טיפולי הפסקת הזנה חנקנית על התפתחות הפרחים וחנטת הפירות; ב) בחינת האופן ותזמון החזרת הדישון החנקני על התפתחות הפרחים וחנטת הפירות והשפעתם על אופי הצימוח; ג) הבנת המנגנון/ים הפיזיולוגים בהם הפסקת הדישון החנקני משפיעה על התפתחות פרחים וחנטה בפלפל; ד) פיתוח פרוטוקול של שימוש בהפסקת הזנה חנקנית במגוון זנים ובאזורי הגידול השונים.
    בחינת טיפולי הפסקת הזנה חנקנית לשיפור התפתחות הפרחים וחנטת הפירות התבצעה בניסוי שנערך בתחנת יאיר מו"פ ערבה תיכונה. שתילי פלפל נשתלו (5/8/2014) בבית רשת. טיפולי הפסקת ההזנה החלו כחודש משתילה והסתיימו 7, 14, 21, 28, ו 35 יום לאחר ההפסקה. במהלך התקופה בוצע מעכב רציף אחרי רמת החנקן בעלים הן בבדיקות ישירות (בדיקת פטוטרות) והן בבדיקות עקיפות על ידי שימוש בכלים ספקטראליים (מד כלורופיל) וכלים פלורוסנטים (מד פלורסנציה) המתאימים להערכת רמת החנקן בצמח. בנוסף, לפני כל מועד החזרה בוצע פרופיל מטבולי בניצני פריחה צעירים באמצעות אנליזה של GCMS.
    בעונה הנסקרת נראתה תגובה יפה של הצמחים מבחינת סימפטומים, בדיקת פטוטרות ואנליזת כלורופיל, אך לא נמצאה השפעה דרמטית על מרכיבי יבול וצבירתו. זני הפלפל הגיבו באופן שונה לטיפולי הפסקת ההזנה. למרות זאת, נמצאה השפעה מובהקת ומעניינת של טיפולי הפסקת ההזנה על הפרופיל המטבולי בניצני פריחה. בכוונתנו להעמיק בניסוי המשך את הידע על האופן בו משפיעה הפסקת ההזנה על הפיזיולוגיה והביוכימיה של הצמח, וכמו כן לבחון איך משפיע האופן בו מחזירים את הדשן, על תגובות אלו.

    Improvement of pepper fruit set by nitrogen fertigation management in the Arava Valley
    Hagai Yasuor, Vegetable Research Dep., Gilat Research Center, ARO,
    Yonatan Elkind, The Institute of Plant Sciences and Genetics in Agriculture, Faculty of Agriculture, Food and Environment, The Hebrew University of Jerusalem.
    Shabtai Cohen, Northern & Central Arava R&D.
    Rivka Offenbach, Northern & Central Arava R&D.
    Yoram Zvieli, Northern & Central Arava R&D.
    Uri Yermiyahu, Soil science Dep., Gilat Research Center, ARO.
    Writer address: hagai@volcani.agri.gov.il

  • 1
    ינו
    בחינת יריעה חדשה לכיסוי בית צמיחה לגידול פלפל בערבה, תחנת יאיר 2011-2014
    ירקות

    בחינת יריעה חדשה לכיסוי בית צמיחה לגידול פלפל בערבה, תחנת יאיר 2011-2014

    רבקה אופנבך, שבתאי כהן, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    שלומי וורוביצ'יק - חברת וורוטק בע"מ www.vorotec.eu, מושב פארן
    כתובת המחברת: rivka@arava.co.il

    תקציר
    רוב החממות בישראל מכוסות ביריעות פלסטיות (פוליאתילן) אשר להן בלאי מהיר המקצר את משך השימוש לכל היותר לשתי עונות גידול בערבה. קרינת האור החודרת לחממה מוגבלת ביריעות פוליאתילן ל40% מכלל הקרינה, כאשר בליעת תחום קרינת אולטרא סגול (UV) הינו משמעותי ביותר. ובנוסף תוך כדי שימוש ביריעת הפוליאתילן נגרמת ירידה משמעותית במעבירות האור עקב עכירות הנוצרת משריטות מקרוסקופיות והצטברות אבק.
    בניסוי שנערך בתחנת יאיר מו"פ ערבה תיכונה וצפונית נבחן שילוב של גג חממה חדיש ויריעה חדשה והשפעתם על גידול פלפל בערבה.
    היריעה החדשה Ethylene Tetra Fluoro Ethylene(ETFE) שיובאה ע"י חברת וורוטק בע"מ עשויה מחומר שפותח במקור לתעשיית החלל ומאגד בתוכו תכונות חוזק יוצאות דופן של עבירות אור כמו של זכוכית, החומר חלק וכמעט ואינו נשרט וכך אבק לא נדבק. הניסוי נערך במהלך 3 עונות גידול פלפל: בשנה ראשונה (2011/12) הוצב הניסוי בבית צמיחה בעל שלושה מפתחים (גמלונים) בשטח של 340 מ"ר. כל גמלון היה באורך של 20 מטר וברוחב של 6 מטר. על כל גמלון נבחן סוג אחר של כיסוי וכל גמלון מהווה יחידת בדיקה. שלושה גמלונים: 1) כיסוי גמלון מערבי ביריעת פוליאתילן IR, מפזרת אור, עובי 0.12 מ"מ. 2) כיסוי גמלון מרכזי ביריעה חדשה בודדת ETFE, עובי 0.1 מ"מ. 3) כיסוי גמלון מזרחי בשתי יריעות ETFE היוצרות "כרית אוויר"-. בשנה שניה (2012/13) הורחב הניסוי לשני מבנים כמפורט בשנה ראשונה. במבנה אחד נבחן על כל גמלון סוג אחר של כיסוי. כל גמלון מהווה יחידת בדיקה (טיפול), בשנה זו הוחלפה היריעה בגמלון המערבי ליריעה פוליאתילן IR, עובי 0.12 מ"מ חדשה, בשני הגמלונים האחרים לא נעשה שינוי. במבנה השני, בהיקף שטח זהה, נבחנה שנה ראשונה על שטח של 3 גמלונים, שתי יריעות ETFE היוצרות "כרית אוויר". בשנה שלישית (2013/14) נבחן הגג המנופח ב- 3 הגמלונים, בהשוואה למבנה דומה בשטחו מכוסה ביריעה רגילה. במהלך שלוש עונות הגידול במבנים גדל פלפל שנשתל בתחילת חודש אוגוסט, כל שנה. תוצאות - שנה ראשונה - יבול כללי שהתקבל תחת הגמלון עם הגג המנופח עמד על 9.2 ק"ג/מ"ר בהשוואה לגג הביקורת 7.9 ק"ג/מ"ר ולגג עם היריעה הבודדת 8.3 ק"ג/מ"ר. יבול ליצוא - תחת הגג המנופח הניב 7.7 ק"ג/מ"ר בהשוואה לגג הביקורת 6.6 ק"ג/מ"ר וליריעה הבודדת 6.9 ק"ג/מ"ר. הפרי תחת הגג המנופח (ETFE) הבכיר, 30% מהפרי נקטף בחודש דצמבר בהשוואה לשני הגגות האחרים (22 -26%). שנה שנייה - התקבלו יבול גבוה בשתי חממות הניסוי. בחממה בה נפרסה היריעה עם הגג הכפול בשלושת הגמלונים, לא הגיעה למלוא הפוטנציאל, במהלך העונה התעוררו כמה תקלות כתוצאה מהתעבות טיפות מים בתוך הכרית שהביאו בעקיפין לפחיתה ברמת הקרינה בחורף. הפרי בחממה זו הניב בקטיפים האחרונים בתחילת מאי יבול גבוה מגמלון הביקורת. שנה שלישית - התקבל יבול גבוה ביריעה החדשה 11.4 ק"ג/מ"ר בהשוואה לביקורת 9.8 ק"ג למ"ר. אחוז יצוא גבוה של 90% בהשוואה ל- 86% בביקורת. התקבלה גם בשנה זו הבכרה קטיף נובמבר 1.8 ק"ג/מ"ר ביריעה החדשה בעוד בביקורת לא נקטף פרי בתקופה זו. כמו כן נמצא כי איכות הפרי לאחר השהייה טובה יותר בהשוואה לביקורת במיוחד בחודש פברואר.
    לסיכום - נמצא יתרון בולט ברמת הקרינה המתקבלת מתחת ליריעה החדשה ובהתאמה גם עלייה ביבול הכללי והמשווק ליצוא. התקבלה הבכרה בפרי ביריעה החדשה שהביאה לעלייה ביבול בהשוואה ליריעה רגילה. איכות הפרי בחורף הייתה טובה במיוחד בעונה השלישית בהשוואה לביקורת. תוצאות יבול הפלפל ביריעה החדשה בחיפוי גג מנופח מצביעות על פוטנציאל השימוש ביריעה. השילוב של גג כפול+ יריעה עם תכונות אופטיות שונות מיריעת הביקורת מחייב המשך בדיקה בהיקף חצי מסחרי. במהלך העונות התעוררו כמה בעיות הקשורות כנראה לצורך בהתאמת המבנה ליריעה. ליריעה חיי מדף ארוכים אך יישום היריעה על מבנה שאינו מותאם להצבה מיטבית הביא לקריעת היריעה. יריעת ETFE בחיפוי גג (ללא ניפוח) הוכנס לשימוש מסחרי במספר ארצות בהן הטמפרטורה בחורף נמוכה בשילוב רמת קרינה נמוכה, במבנים אלה נבנתה חממה מיוחדת שהותאמה ליריעה בצורה מיטבית ולכן נמנעו מקריעת היריעות.

    Advanced greenhouse cladding for pepper growing,
    Rivka Offenbach, Shabtai Cohen, Aylon Gadial - Central and Northern Arava Tamar R&D
    Shlomi Vorovitzik - Vorotec Ltd. www.vorotec.eu , Moshav Paran.
    Writer address: rivka@arava.co.il