דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 54 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 1
    ינו
    בחינת חומרים לחיטוי פלפל ליצוא
    הגנת הצומח, ירקות

    בחינת חומרים לחיטוי פלפל ליצוא
    רמי גולן וסווטלנה גוגיו – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    כתובת המחבר: gram@netvison.net.il
    פלפל ליצוא עובר בשלב המיון הראשון בבית האריזה שטיפה וחיטוי. מהלך השטיפה של הפלפל הינו 15 שניות ובמהלכו הפרי מוברש ונשטף במים המכילים חומרי חיטוי. בעבר, חומר החיטוי העיקרי היה ספורקיל (Sporekill) אולם החומר הוצא משימוש עקב שאריתיות. כיום, חומר החיטוי העיקרי הוא כלור. במטרה למצוא חומר תחליפי לכלור הועמדו בעונת 2012/13 ניסויים בתחנת יאיר.
    פירות פלפל מזן סובק אשר נקטפו יום קודם טופלו בחומרים טהרספט (Troclosene sodium) 150 ח"מ, כלורן (Calcium hypochlorite) 150 ח"מ, סבון LQ בריכוז 0.4% ללא אמוניום רבעוני, וחומצה ציטרית בריכוזים שונים. הטיפול נבחנו ב 4 חזרות כשבכל חזרה 15 פירות. הטיפולים נערכו בטבילה למשך 15 שניות ולאחר מכן יבוש באוויר למשך כחצי שעה. לאחר הטיפול אוחסן הפרי בטמפרטורה של 7 מעלותו 96% לחות יחסית והוצא פעם בשבוע לבדיקת עובשים וריקבון. במהלך העונה נערכו 3 ניסויים זהים.
    רמת העובשים שהיו על הפרי והעוקצים בטיפולי הLQ היתה גבוהה מהביקורת ולכן לא מומלץ להמשיך להשתמש בחומר זה לחיטוי הפלפל. רמות העובשים בכלורן היו דומות לאלו של הטהרספט ולכן מומלץ להמשיך להשתמש בחומר זה במקביל לטהרספט. החומצה הציטרית בריכוז 1% הצליחה להוריד את כמות העובשים על הפרי והעוקץ לרמה של טיפול הביקורת (טהרספט). יש לבחון את הטפולים בעונה הבאה פעם נוספת בכדי לראות הדירות בתוצאות.

  • 1
    ינו
    בחינת גידול פלפל בחממה מבוקרת
    ירקות, פרחים, מטעים

    בחינת גידול פלפל בחממה מבוקרת בשני משטרי טמפרטורה ולחות
    הרצאה בסיכום עונת פלפל 2011/12 בערבה, מרכז ספיר 21/5/12

    רמי גולן, רבקה אופנבך, אבי אושרוביץ, דורית חשמונאי, סווטלנה גוגיו - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
    אבי ארבל, מוטי ברק - היחידה למיכון חקלאי מנהל המחקר החקלאי
    gram@netvision.net.il

    תקציר
    עונת גידול הפלפל בערבה ארוכה ועוברת דרך כמה דפוסי טמפרטורה ולחות קיצוניים במשך עונת הגידול אשר משפיעים על צמח הפלפל ועל יבולו. הגידול מתחיל בעונה חמה ויבשה, ממשיך בעונה קרירה ולחה, תקופה קרה ולאחר מכן שוב תקופה חמה ויבשה. בכדי לאזן שינויים קיצוניים אלו נבחנה טכנולוגיה של הורדת טמפרטורה על ידי ערפול בלחץ גבוה הגורם לעליה בלחות וירידה בטמפרטורה. ייחודה של מערכת הלחות הוא באחידותה על פני כל החממה וביכולת שלה להסתגל למצבים קיצוניים ובכך להוריד טמפ' ולהעלות לחות בצורה הדרגתית ובהתאם לצרכי הצמח. בחממה הייתה יחידת בקרה נפרדת ממערכת הבקרה. היחידה של חברת GROW ההולנדית אשר שימשה לנו לבחינה של השפעת הירידה בטמפרטורה וההעלאה בלחות על הפעילות הפיסיולוגית של הצמח.
    בעונה זו נבחנו שני זנים בשני משטרי השקיה ("מלא" ו"יבש"), בחממה זו ובחממת ביקורת אשר נשתלה באותו תאריך 25/7/11. מבחינה פיסיולוגית (מספר פיוניות, צריכת מים של הצמח ומודל החנטה) היו שתי החממות שונות לחלוטין. היבול בחממה המצוננת במשטר המים המלא היה בזן בנג'י 15 טון לעומת 9.5 בביקורת. בזן 7158 בביקורת היבול היה 12 טון ואילו במשטר היבש יותר בחממת הלחות היבול היה 14 טון. נראה כי ניתן באמצעות טכנולוגיה זו להגדיל יבולים ב 17-57% בזנים ובמשטרי ההשקיה שונים.

  • 1
    ינו
    בחינת גידול פלפל במבנה מבוקר אקלים
    ירקות

    בחינת גידול פלפל במבנה מבוקר אקלים

    רמי גולן, סווטלנה גוגיו, רבקה אופנבך ושבתאי כהן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
    אבי ארבל - המכון להנדסה חקלאית, מנהל המחקר החקלאי
    כתובת המחבר: garm@netvision.net.il

    הפלפל מהווה נתח עיקרי בכלכלת הערבה. עם ירידת מחירי הפלפל בשווקי היצוא ועל מנת להעלות את רווחיות הגידול על המגדלים להיות יעילים ולהפיק את מקסימום היבול מיחידות המשק שלהם. הגורם שמשפיע על צריכת המים של הצמח הינו הפרש לחץ אדי המים (VPD) בין הצמח לסביבתו. הפרש זה נקבע על ידי הלחות היחסית של האוויר, טמפרטורת הסביבה וטמפרטורת העלווה. באמצעות לחות ניתן לשנות את המאזן הזה ולהגיע ללחות אופטימלית המשתנה כתלות בגורמים הללו ויוצרת סביבה רצויה לצמח. כל זה בתנאי שהלחות שאנו מוסיפים לסביבה מתפוגגת ישר באוויר ולא גורמת להתעבות וליצירת מים חופשיים על העלים. במטרת לבחון את השפעת הצינון והעלאת הלחות על יבול ואיכות הפרי נערך בעונת 2011/12 ניסוי בתחנת יאיר.
    הניסוי נערך בשני מבנים גבוהי מרזב זהים. חממת הביקורת כוסתה ברשת 25 מש ובנוסף כיסוי של רשת 30% צל למשך חודש מיום השתילה. בשבוע הראשון של חודש אוקטובר הוחלף גג הרשת 25 מש בכיסוי פלסטיק עד לסוף הגידול. החממה המבוקרת היתה מכוסה פלסטיק מהיום הראשון עם פתחי אוורור בגג. בחממה זו היו וילונות צד אשר היו סגורים מהיום הראשון עד לסוף הניסוי. הטמפרטורה והלחות נשלטו באמצעות מערכת עירפול מים בלחץ גבוהה ומערכת מאווררים אשר תוכננו על צוות המכון להנדסה חקלאית. המעקב הכללי אחר האקלים בחממה והשפעתו על הצמחים היה באמצעות מערבת בקרה של חברת "GROW". שני זני פלפל באנג'י (אפעל) ו-קנון (7158, זרעים גדרה) נשתלו (25/7/11), כל אחד, בשני המבנים. הניסוי הושקה בשתי רמות מים, 100% ו- 70% מהמקובל.
    בחינת מדדים פיזיולוגיים כמו רמת פיוניות כמות חנטים והתפלגותם על הצמח הראתה כי בצמחים בחממה המבוקרת אקלים רמת פיוניות גבוהה יותר וטיפוס החנטה וההבשלה אף הוא שונה. דבר שאיפשר המשך גידול תקין וחנטה בחממה המבוקרת לעומת עצירה ביבול וחנטה בחממת הביקורת בחורף. במהלך הניסוי אף נצפתה ירידה משמעותית בצריכת המים בחממה המבוקרת. יבול הזן בנג'י בחממה המבוקרת הגיע ל- 14.5 ק"ג למ"ר לעומת 9.5 ק"ג למ"ר בחממת הביקורת. יבולי הזן קנון היו דומים בשני המבנים והגיעו ל- 12 ק"ג למ"ר. הפחתה בכמות המים בזן קנון בחממה המבוקרת ב-30% אף העלתה את היבול ל- 14 ק"ג למ"ר שהם כ-20% יותר מאשר היבול במשטר המים המלא. בשני הזנים שנבדקו התקבלה תוספת הן למספר הפירות והן לגודל הפרי בגידול בחממה המבוקרת. כמות המים הכוללת שניתנה בחממה המבוקרת לגידול זן הקנון ברמת המים המופחתת שנתן כ-20% תוספת יבול היתה שווה לכמות המים בה השתמשנו לגידול מסחרי רגיל בתחנת הניסויים.
    מסקנות: ניתן באמצעות שינוי ברמת הלחות והטמפרטורה להגדיל יבול. שינויים הללו באקלים בבית הגידול מביאים לשינויים פיזיולוגיים בצמח. התאמת הצמח למצב האקלימי גורמת לצמח להיות רגיש לכל ירידה ברמת הלחות ולהכניסו למצב עקה. נראה כי ניתן להפחית את כמות המים להשקיה במינימום 30% ולא לסבול מירידה ביבול.

    Growing pepper under climate controlled environment in the Arava
    Ram Golan, Svetlana Gogio, Rivka Offenbach and Shabtai Cohen – Central and Northern Arava R&D
    Avi Arbel - Institute of Agricultural Engineering, ARO

  • 1
    ינו
    תכשירים חדשים לחיטוי פלפל במערכי השטיפה
    ירקות

    תכשירים חדשים לחיטוי פלפל במערכי השטיפה
    רמי גולן
    תכשירים חדשים לחיטוי פלפל במערכי השטיפה
    הרצאה בסיכום עונת פלפל 2011/12 בערבה, מרכז ספיר 21/5/12

    רמי גולן - רכז איכות, מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    סבטלנה גוגיו - תחנת יאיר, מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    gram@netvision.net.il

    כחלק ממערך הפלפל בבית האריזה קיים מערך לשטיפת הפלפל שמטרתו הראשונית הייתה שטיפת הלכלוך וניקוי הפלפל. עם הזמן הוסב חלק מתהליך השטיפה לחיטוי ושטיפה כשבתחילה דובר על שטיפה חמה אבל בהדרגה החלה שטיפה עם כימיקלים שונים לצורך חיטוי הפרי.
    לאחרונה התבשרנו כי הספורקיל שהוא מלח אמוניום רבעוני
    (12% didecyl dimethyl ammonium chloride)
    אינו מאושר לשימוש ולכן התחלנו לבחון חומרים קיימים ואף בלתי שגרתיים לחיטוי במהלך שטיפת הפלפל. מטרת הבדיקה הייתה בחינת חומרים שונים לחיטוי פלפל בהשוואה לספורקיל. בבדיקה נבחנו בין השאר סבון LQ וחומצת לימון. נמצא שלסבון ולחומצה יכולות חיטוי אשר אינן נופלות מאלו של הספורקיל והכלור.