השפעת מווסת צמיחה אגריטון על חנטה והתפתחות פירות פלפל בערבה, תחנת יאיר 2011/12
ירקותהשפעת מווסת צמיחה אגריטון על חנטה והתפתחות פירות פלפל בערבה, תחנת יאיר 2011/12
רבקה אופנבך, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, רמי גולן, ישראל צברי, סבטלנה גוגיו - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
חגי יסעור - המחלקה לחקר ירקות, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
כתובת המחברת: Rivka@arava.co.il
מחקרים בספרד הראו ששימוש במווסתי גידול מעודדים חנטה ומשפרים את איכות הפלפל הגדל במבנים. מדיווח בספרד נמצא כי אגריטון המורכב משני חומרים: NAD (NAA amide, 18 גרם בליטר) ו- NAA (Naphtalene Acetic Acid 6.75 גרם בליטר), הן בהגמעה והן בריסוס, העלה את רמת היבול ואת מספר הפירות. בעונת הגידול 2011/12 נערך ניסוי בתחנת יאיר בפלפל שמטרתו לבחון טיפול בחומר דמויי אוקסין - אגריטון, על שיפור החנטה והתפתחות הפרי. הזן סובק נשתל (11/8/11) בבית רשת 25 מש. נבחנו 4 טיפולי הגמעה במינונים של 400, 800, 1,600 סמ"ק לדונם בהשוואה לביקורת. הטיפולים נתנו אחת לשבועיים, הראשון ב- 19/9/11 והאחרון ב- 15/2/12, סה"כ 11 טיפולים במהלך העונה. הקטיף החל ב- 16/11/11 והסתיים ב- 17/4/12, סה"כ נערכו 12 קטיפים. הגמעת אגריטון בריכוז גבוה של 1,600 סמ"ק לדונם הביאה לפחיתה מובהקת ביבול הכללי אך לא נמצא הבדל מובהק ביבול המשווק ליצוא. ממוצע עונתי לאחוז יצוא גבוה בריכוז הגבוה של האגריטון נבע מאחוזי יצוא גבוהים בחודשים דצמבר ינואר ומרץ. דחייה בקטיף התקבלה כתוצאה מהגמעה בריכוז הגבוה. משקל פרי ליצוא בממוצע עונתי היה במובהק גבוה בריכוז הגבוה, 199 גרם בהשוואה לביקורת 186 גרם, בהתפלגות המשקל לחודש בה לביטוי משקל הפרי הבודד הגבוה בחודשים ינואר ומרץ. יתכן ודחיית החנטה הביאה להגדלת גודל הפרי במהלך דצמבר ינואר ומרץ. לא נמצא הבדל לטיפולים באיכות הפרי לאחר השהייה בתנאים של סימולציה ליצוא ימי.
לסיכום, לא עלה בידינו גם בעבודה זו לאשר את הממצאים והמסקנות שהוצגו בדיווחים מספרד, של עידוד חנטה, העלאת היבול ושיפור איכות הפרי.
הבעת תודה
אנו מודים לחברת כצ"ט עבור התמיכה בניסוי.
Auxin application in pepper: fruit set and fruit quality improvement, Arava Valley 2011/12
Rivka Offenbach, Dorit Hashmonai, Avi Oshoroviz, Ram Golan, Israel Tzabari, Svetlana Gogio
Central and Northern Arava R&D
Hagai Yasuor, Department of Vegetable Research, Gilat Research Center, Agricultural Research Organization
Keywords: Capsicum annuum, Agriton, NAA, NAD