ירקות ניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2018/19
יורם צביאלי, מילי זנבר, רבקה אופנבך, סבטלנה גוגיו, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
יובל קלם - מושב פארן
עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
תקציר
מושב פארן הממוקם במרכז הערבה מהווה נישה אקלימית מיוחדת המטיבה עם גידול הפלפל התופס את מרבית השטחים המעובדים של פארן. במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו וזני ביקורת ותיקים בתנאים הקיימים במושב פארן, נערך בעונת 2018/19 ניסוי זנים בבית רשת מסחרי של משק קלם. הניסוי כלל 19 זנים רובם בעלי עמידויות משופרות בכלל זה ל- TSWV, מתוכם 10 זנים אדומים, 5 צהובים ו 4 כתומים, של 7 חברות זרעים: א.ב. זרעים, אדמה מכתשים, אוריג'ן, אפעל, דנציגר דן זרעים, הזרע סידס, זרעים גדרה.
הצמחים נשתלו בשתי שורות לערוגה (רוחב 1.60 מטר), כל 40 ס"מ צמח, עומד מחושב של 3,125 צמחים לדונם. אורך חלקה בודדת 4 מטר ערוגה, שטחה 6.4 מ"ר ובה 20 צמחים. שיטת הגידול כללה שימוש ברשתות צל, טיפולי ההשקיה, דישון והגנת הצומח היו כמקובל בגידול המסחרי באותו שטח. רשת הצל הוסרה 41 ימים משתילה ונפרסה שוב ב 1/2/19 עד לסיום הניסוי.
הקטיף החל ב 22/10/18 (89 ימים משתילה) והסתיים ב- 1/4/19 (שבוע 14). סה"כ נערכו 11 קטיפים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פרי באיכות יצוא הושהה בסימולציה לתנאי יצוא למשך 17 יום בטמפרטורה של 7 מ"צ ו- 96% לחות יחסית ואח"כ 3 ימים בטמפרטורה של 20 מ"צ ונבדק שוב לקביעת מוצקותו ומדדי איכות אחרים לאחר ההשהיה. בסיום הבדיקה נקבע ציון האיכות. מרכיבי הציון 60% פרי זקן, 30% מוצק, 5% חטטים ו 5% חריגי צבע.
היבול הכללי של הזנים האדומים נע בין 10.3-8.0 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 9.2-7.4 ק"ג למ"ר ללא הבדל סטטיסטי בין הזנים. הזנים נועם, קנון, 4005 ו מקסימוס היו בעלי שיעור גבוה של פרי מוצק, מעט פרי זקן וציון איכות גבוה. הזנים בישוף, מקסימוס, נועם, 1758 ו 83828 נמצאו בעל אחידות משקל טובה לאורך כל העונה
היבול הכללי של הזנים הצהובים נע בין 9.6-8.1 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 8.3-7.3 ק"ג למ"ר, ללא הבדל סטטיסטי. הזנים לוויס, שיר, יעל וניל בלטו בשיעור מוצקות גבוה ואחוז נמוך של פרי רך, יחסית לזן הביקורת דינמו. הזנים הכתומים הניבו יבול כללי בין 9.3-7.2 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 8.6-6.6 ק"ג למ"ר ללא הבדל מובהק. הזן קולורטה בלט באיכותו, אחוז גבוה מאוד של פרי מוצק ושיעור אפסי של פרי רך. זן זה בלט גם באפילותו יחסית לשאר זנים. הזן 9014 בלט באחידות המשקל.
לסיכום, לאור התוצאות הטובות החוזרות במספר עונות של הזנים האדומים בוטרוס ו נועם (זרעים גדרה), מוצע להוסיפם לרשימת הזנים המומלצים לגידול. הזנים 1758 (אוריג'ן), 4005 (א.ב. זרעים), בישוף, מקסימוס (דנציגר, דן זרעים), 83026, 83828 (הזרע סידס) מוצעים להמשך בחינה. מוצעים להמשך בחינה גם הזנים הכתומים קולורטה (זרעים גדרה) ו 9014 (אוריג'ן) והזן הצהוב ניל (הזרע) שבלטו בתוצאות טובות. מוצע לחזור ולבדוק זנים נוספים להרחבת מבחר הזנים העומד לרשות החקלאים.
Net house pepper varieties trial – Moshav Paran, 2018/19
Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Svetlana Gogiu, Rivka Offenbach, - Northern and Central Arava-Tamar R&D
Yuval Kelem – Moshav Paran
Adi Suisa, David Silverman - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
Writer address: yzvieli@arava.co.il Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality