ירקות השפעת חימום יום על יבול הפירות בפלפל
אביתר איתיאל, יורם צביאלי-שה"מ, משרד החקלאות, ב"ש.
שי אהרון, דורית חשמונאי, ריבקה אופנבך, שבתאי כהן, דודו אלקיים, עמי מדואל, ישראל צברי, רמי גולן- מו"פ ערבה.
ד"ר איתן פרסמן- מינהל המחקר החקלאי, המכון לגידולי שדה, מכון וולקני,משרד החקלאות.
תקציר
השפעת חימום יום במהלך החורף, על יבול הפירות בפלפל נבדקה בשתי תחנות מחקר בערבה.
בתחנת יאיר נשתלו שני זני פלפל (סליקה- חברת אפעל, ורפסודה -חברת מכתשים), בתשע חממות. במהלך החורף למשך
כ-100 ימים, הופעלו משטרי טמפרטורת יום שונים באמצעות סגירת הוילונות בחממות. בחלק מהחממות הותקנו וונטות שפעלו על מנת להחליף אוויר עם החוץ, ובחממה נוספת בוצעה העשרת פד"ח באמצעות הזרקת גז קר.
בזן סליקה התקבלה תוספת של כ- 30% במספר הפירות הראויים ליצוא, אך ללא כל עלייה ביבול הכולל, ובכך אוששו התוצאות מעונת הניסוי הקודמת. בזן רפסודה התקבלה תוספת של כ-20% במשקל הפירות הכולל אך ללא תוספת ביבול הפירות ליצוא, וזאת עקב עלייה במספר הפירות הסדוקים .
מכאן שההשפעות על היבול הכולל וליצוא מותנות בזן ולא ניתן לאמץ את השיטה באופן גורף.
תחום התגובה החיובית לתוספת יבול פירות, נמצא בחממות בהן הטמפרטורה לא עברה את סף 30 המעלות במשך היום. כמו כן לא נמצא יתרון לחממות בהן בוצעו חילופי אוויר. ריכוזי הפד"ח הנמוכים יותר לא היוו מגבלה ליבול הפירות.
עליית ריכוזי הפד"ח עד כדי 800 ח"מ אומנם גרמה לצימוח רב יותר אך הניבה תגובה מאוד מתונה ביבול הפירות.
בתחנת זהר שבכיכר סדום נשתלו שישה זני פלפל בשתי חממות. בחממת הביקורת הוילונות היו מופשלים 24 שעות במשך כל תקופת הטיפולים: 1/12-1/3, ואילו בחממה בה בוצע חימום יום נסגרו הוילונות בשלושת הכיוונים: מזרח, מערב, וצפון באופן קבוע, ואילו וילון דרום נסגור במהלך היום, והורם בלילה.
בכל ששת הזנים התקבלה עלייה ביבול הכולל בעקבות החימום יום בשיעור של 10-40%. תוספת זו נגרמה מעלייה במספר הפירות ומשקלם. במרבית הזנים חלה ירידה ביבול ליצוא עקב עליית שיעור הפירות המעוותים שנמצאו חסרי זרעים.
יתכן ושיעור התגובה הגבוהה יותר לחימום יום שהתקבל בתחנת זהר, נגרם עקב טמפרטורת לילה גבוהה יותר מאשר בתחנת יאיר.