ירקות תגובת פלפל לחנקן באיכות מים משתנה
אורי ירמיהו, אלון בן-גל, חגי יסעור, אינה פיינגולד, מרכז מחקר גילת מינהל המחקר הח¬¬קלאי
אשר בר-טל, שושנה סוריאנו, מכון וולקני, מינהל המחקר החקלאי
שבתאי כהן, אבי אושרוביץ, דורית חשמונאי, רבקה אופנבך, יורם צביאלי, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
כתובת המחבר: uri4@volcani.agri.gov.il
תקציר
פלפל הינו אחד מהגידולים העיקריים באזור הנגב והערבה. עם העלייה במצוקת המים והירידה באיכות המים המליחים יש כוונה להתפיל את המים המליחים שבערבה. מאחר וקליטת החנקן ע"י הצמח מושפעת מריכוז המלחים שבתמיסת הגידול יש צורך להתאים את מימשק ההזנה בחנקן לאיכות המים המשתנה. מטרת העל של המחקר להתאים את מימשק הדישון החנקני של פלפל לאיכות מים. במהלך המחקר בעונות 2011/12 ו 2012/13 התקיימו שני ניסויי מיכלים במרכז מחקר גילת וניסוי בקרקע בתחנת יאיר בערבה. מבנה הניסויים: דו גורמי מאוזן: 3 רמות מליחות, 3 רמות חנקן במי ההשקיה. עלייה בריכוז החנקן במי ההשקיה העלתה את משקל הנוף והפרי בכל רמת מליחות. מאידך, עלייה ברמת המליחות הפחיתה את הביומסה בכל רמת חנקן אם כי שיעורי הפחיתה בנוף ובפרי היו שונים. עלייה בריכוז החנקן במי ההשקיה העלתה את משקל הנוף והפרי בכל רמת מליחות. מאידך, עלייה ברמת המליחות הפחיתה את הביומסה בכל רמת חנקן אם כי שיעור השינוי היה שונה בנוף מאשר בפרי. ניתוח של תרומת החנקן היחסית בכל רמת מליחות על יצור ביומסה ויבול מצביע על כך שכאשר משקים במים עם ריכוז נתרן כלורי נמוך מאוד (מים מותפלים) היבול הינו מיטבי והתגובה לחנקן משמעותית חזקה יותר במיוחד בריכוזי החנקן הנמוכים בהשוואה להשקיה במים המכילים ריכוזי נתרן כלורי מתונים או גבוהים. השקיה ברמת מליחות גבוהה פגעה ביבול כאשר התרומה החיובית של החנקן ברמה הגבוהה הייתה מעטה ביותר. עליית ריכוז החנקן הביאה לירידה בקליטת הכלוריד לצמח, אך עליית ריכוז המלח לא הביאה לירידה בריכוז הניטרט. לסיכום, מעבר למים מותפלים והמשך דישון בחנקן בכמות המקובלת כיום, יביא לתוספת יבול.
אורי ירמיהו, אלון בן-גל, חגי יסעור, אינה פיינגולד, אשר בר-טל, שושנה סוריאנו, שבתאי כהן, אבי אושרוביץ, דורית חשמונאי, רבקה אופנבך, יורם צביאלי