יוני אלקינד – על גודל ורווח בואו נתווכח
ירקותהרצאה בסיכום עונת פלפל בערבה 26/5/14
על גודל ורווח בואו נתווכח
יונתן אלקינד
המכון למדעי הצמח וגנטיקה בחקלאות, הפק' למדעי החקלאות, סביבה ומזון, האונ' העברית בירושלים
Yonata.Elkind@mail.huji.ac.il
גודל פרי הפלפל מושפע ממספר גורמים. הגורם הראשון הוא גנטי, כלומר לכל זן ישנו מאפיין גודל וניתן למצוא אותו יחסית לזנים אחרים כאשר מגדלים את הזנים בניסוי זנים משותף. גם לתנאי הסביבה יש השפעה על גודל הפרי. ראשית שילוב של טמפרטורה, לחות, רוח ונוכחות מאביקים משפיעים על ההפריה: ככל שיש יותר זרעים הפרי גדול יותר. הטמפרטורה בעת התפתחות הפרי והבשלתו משפיעה גם היא: ככול שהטמפרטורה גבוהה יותר משך התפתחות הפרי קצר יותר והפרי קטן יותר. עודף חנטת פירות על הצמח מוביל לתחרות בין הפירות על משאבים ומקטין את הפרי.
בידי החקלאי מספר אמצעים אגרוטכניים למתן את השפעת הסביבה ולהשפיע על גודל הפרי כגון: עומד השתילה, שימוש בדבורים להאבקה ודילול פרי. בשווקים מסוימים התמורה עבור פרי קטן יחסית) 150-180 גרם) טובה יותר, ולכן יש ביקוש לפרי כזה בעיקר בחודשים ינואר פברואר. תלות הגודל בגורמי סביבה הלא צפויים מביא למצב בו זנים בעלי גודל פרי ממוצע נמוך, ייצרו פרי קטן מדי. פרי זה אינו ראוי למכירה וגורם לירידה בסה"כ היבול הראוי לייצוא. משווקים המעוניינים בפרי קטן צריכים לדאוג לתגמול החקלאים כדי לעודד אותם לגדל זנים מתאימים, בעלי משקל פרי נמוך יחסית.