דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 1
    ינו
    חשש לנגיעות שתילי פלפל בחיידקים
    ירקות, הגנת הצומח

    תמר אלון, סבטלנה דוברינין

    עם תחילת השתילות בחודשים יולי אוגוסט התגלו סימפטומים יוצאי דופן בשתילים. צוות מדריכי הגנת הצומח והירקות עוקבים אחר התופעה, אחר תוצאות המעבדה, מתייעצים עם חוקרים ומלווים את המגדלים.
    אצל חלק מהחקלאים בבקעה ובערבה התקבלו שתילים עם הסימפטומים הבאים (ראה תמונה): פיזור של נקודות על העלים, בחלק מהנקודות נראתה רקמה כהה מתה ובחלק אחר חורים, הצהבה של העלים ונשירתם. יש חשש כי שתילים אלה נגועים בחיידקים. חיידקים אלה אינם שורדים ביובש.
    ראה בקובץ לפרטים נוספים ולדרכי הדברה.

  • 1
    ינו
    ניסוי זני פלפל בבית רשת בגידול אורגני – תחנת יאיר 2010/11
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת בגידול אורגני - תחנת יאיר 2010/11
    רבקה אופנבך, יורם צביאלי, שבתאי כהן, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, ישראל צברי, סבטלנה גוגיו, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית rivka@arava.co.il

    תקציר
    בניסוי זני פלפל נערך בחלקה האורגנית בתחנת יאיר נבחנו 9 זני פלפל, 6 זנים אדומים ו- 3 זנים צהובים וכנה אחת. השתילה נערכה ב- 16/8/10, למבנה מכוסה ברשת 50 מש ומעליה רשת צל 40%. רוחב ערוגה: 1.5 מטר, טפטוף כל 20 ס"מ, שתילה כל 40 ס"מ, עומד מחושב של 3.3 צמחים למ"ר.
    הזנים האדומים נבדקו בתצפית בשתי חזרות. זנים שהגיעו ליבול כללי גבוה: 2547 (9.6 ק"ג/מ"ר) והזן 107 TOP (9.2 ק"ג/מ"ר) בהשוואה לזן הביקורת 7158 (9.0 ק"ג/מ"ר). ביבול ליצוא הצטיין הזן 2547 (6.3 ק"ג/מ"ר) בהשוואה ל- 7158 (5.2 ק"ג/מ"ר). ממוצע עונתי של אחוז היצוא גבוה לזן 2547, 65% בהשוואה ל- 56% בזן 7158. משקל פרי ליצוא ממוצע גבוה לזן 107 TOP (216 גרם) בהשוואה לזן 7158 (203 גרם). אחוז פרי עם גביע מתרומם גבוה לזן 2547 (24%) בהשוואה לזן 7158 (3%). אחוז פרי סדוק ביום הקטיף: לזן 107 TOP 43%, לזן 2547 37% בהשוואה ל- 33% לזן 7158.
    מבין הזנים הצהובים הזן 35-225 הגיע לנתוני יבול כללי ויצוא דומים לזן הביקורת דינמו. בפרי הסדוק רמת סידוקים גבוהה (25%) בהשוואה לדינמו ללא סידוקים. הזן 35-225 אפיל מעט, בקטיפים של מרץ אפריל 54% מהפרי נקטף בהשוואה לדינמו 47%. משקל הפרי ליצוא בחודש אפריל קטן (174 גרם) בהשוואה לדינמו (202 גרם).
    הרכבת הזן 7158 על כנת אלון תרמה להבכרה משמעותית בקטיף ביבול כללי בחודשים נובמבר-דצמבר, בהם נקטפו 36% מהיבול בהשוואה לקטיף של 16% בלבד בזן 7158 ללא הרכבה. ההבכרה הייתה משמעותית אף יותר בכמות הפרי ליצוא: בחדשים נובמבר-דצמבר נקטפו 49% מהפרי ליצוא בחלקות המורכבות בהשוואה ל- 26% בלבד בביקורת ללא הרכבה. היבול הכללי (8.7 ק"ג/מ"ר) נפל במעט מהביקורת (9.0 ק"ג/מ"ר) אך מכיוון שהכנה נבחנה רק בשתי חזרות לא ניתן לבדוק את מובהקות ההבדל בין הטיפולים. אחוז היצוא הממוצע לעונה היה 64% בחלקות המורכבות לעומת 56% בחלקות הביקורת, 5.6 ק"ג/מ"ר בהשוואה לביקורת 5.1 ק"ג/מ"ר. משקל הפרי בצמחים המורכבים בחדשים נובמבר–פברואר היה קטן לעומת הביקורת בעוד שבחודש במרץ משקל הפרי זהה ובאפריל אף עלה על הביקורת, 213 גרם במורכב בהשוואה ל- 193 גרם בביקורת.

    Bio organic net house pepper varieties trail. Yair experiment station Arava 2010/11
    Offenbach R., Cohen S., Hashmonai D., Oshoroviz A.., Zvieli Y., Tsabari I., Golan R. - Northern and Central Arava R&D rivka@arava.co.il
    Keywords: capsicum, fruit quality

  • 1
    ינו
    בחינת אפשרויות לייעול היישום של דשן חנקני מוצק בפלפל אורגני 2010/11
    ירקות

    בחינת אפשרויות לייעול היישום של דשן חנקני מוצק בפלפל אורגני 2010/11
    שבתאי כהן, רבקה אופנבך, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, יורם צביאלי, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית sab@inter.net.il
    איציק כהן - הארגון לחקלאות אורגנית

    תקציר
    בניסוי שנערך בתחנת הניסויים יאיר בערבה בעונת 2010/11 נבחנה השפעתם של מינון ותדירות ויישום של דשן אורגני מוצק ("אורגניקום") על יבול פלפל ואיכותו, במטרה לבחון אפשרויות להוזלת עלות הגידול ושיפור רווחיות המגדלים. וזאת מהבנה שיישום הדשן הידני הוא עתיר עבודה ודורש משאבי עבודה שנמצאים בחוסר ולכן כל שיטה שתאפשר ליישם דשן בפחות יישומים יקטין הוצאות לחקלאי באופן משמעותי. בניסוי שנערך בבית רשת בחלקת גידול אורגנית נבדק הדשן אורגניקום שהוא זבל עופות מעובד שעבר טיפול של קומפוסטציה קצרה בתנאים מבוקרים. האורגניקום מייצג סידרה של חומרים שנכנסו לשימוש בשנים האחרונות מיתוך כוונה להוזיל את עלות ההזנה בחקלאות אורגנית, לנצל פסולות מקומיות ולהחליף יבוא של חומרי הזנה אורגניים כמו "גואנו" שנאסף בחופי נמיביה, קמח נוצות שמשמש גם להזנת בעלי חיים ומיובא כיום מאירופה מכיוון שנפח ייצורו המקומי אינו מספק. תחליפים אחרים לאורגניקום הם חומרי הזנה נוזליים כמו "נוגרו", "פרוטומיקס" "ניפרט" ואחרים שהם חומרי הזנה אורגניים נוזליים שניתן ליישמם באמצעות מערכת ההשקיה. חסרונם של חומרים אילו נובע מעלותם הגבוהה והיותם חומרים מיובאים על כל המשמעות הסביבתית שנובעת משינועם על פני מרחקים גדולים.
    הניסוי כלל שישה טיפולים מהם שני טיפולי ביקורת, האחד הזנה עד 20 יום משתילה באמצעות דשן טבעון ולאחר מכן הפסקה בהזנה מוספת. טיפול ביקורת שני היה הזנה ב"טבעון" לאורך כל הגידול בריכוז חנקן של בין 50 ל-70 ח"מ. ארבעת טיפולי האורגניקום כללו יישום הדשן בנעיצה קרוב לבית השורשים בתדירות של כל 20, 45 ו- 60 יום וטיפול נוסף של פיזור אורגניקום באותו מינון כשאר הטיפולים אך ללא נעיצה אלא בפיזור על פני הקרקע. מתוצאות הניסוי עולה כי לטיפולי האורגניקום יתרון לעומת טיפול הביקורת (טבעון) אף כי לכאורה החנקן שבדשן טבעון זמין כמעט מידית לצמחים, אם כאמוניה או כחומצות אמינו. יתכן שכאן בא לביטוי יתרונו של האורגניקום המכיל גם חנקה וגם יסודות נוספים כמו אשלגן וזרחן ויסודות קורט לעומת הטבעון שמכיל רק חנקן ואינו מכיל יסודות הזנה נוספים.
    טיפול ההזנה בתדירות של כל 20 יום באורגניקום (טיפול 3) הביא לתוצאה הגבוהה בין הטיפולים ביבול, בטיפול זה יושמה רמת החנקן הגבוהה בין הטיפולים כ- 60 יחידות חנקן לעומת כמחצית ואף פחות מכך בטיפולים האחרים, אך יתכן כי תוצאה זו היא פועל יוצא של תזמון ההזנה ופחות מכך של גובה ההזנה. עולה מכך כי ההזנה אשר ניתנה בטיפול זה כחודש לאחר שתילה שיפרה מאוד את מאזן ההזנה באחת התקופות היותר קריטיות של תחילת חנטה. ידוע לנו כי חוסר הזנה בתקופת החנטה עלול לגרום לחנטה מוגברת ו"תקיעה" של הצמח לכן על מנת ליצור ממשק נכון יותר יש צורך לבחון הזנה צפופה יחסית של כל 10 ימים בין היום ה-35 משתילה ועד היום ה-45 משתילה. יתכן מאוד כי לאחר תקופה קריטית זו לא יהיה צורך להזין את הצמחים כמעט, כלומר לרכז מאמץ הזנתי בתקופה ההתפתחותית הנדרשת ולא במהלך סיום ההתפתחות בה להזנה כנראה אין השפעה רבה כי הפרמטרים הקובעים את היבול מתרחשים הרבה קודם.

    Identifying methods to improve solid organic fertilizers application in organic pepper
    Shabatai Chohen, Riveka Ofenbach, Dorith Hashmonai, Avi Osheroviz, Yoram Zvieli - Central and Northern Arava R&D
    Itzik Coen - The Israel Bio Organic Agriculture Association
    Writer address: sab@inter.net.il
    Keywords: Capsicum, Fertigation

  • 1
    ינו
    בחינת יעילות חומרים המותרים לשימוש בחקלאות אורגנית להדברת אקרית עיוותים וקימחונית בפלפל
    ירקות

    בחינת יעילות חומרים המותרים לשימוש בחקלאות אורגנית להדברת אקרית עיוותים וקימחונית בפלפל
    דנית פרקר, רחל לויטה, אלה יוסל ושמעון פיבוניה – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
    כתובת להתכתבות: shimonp@arava.co.il

    תקציר
    אקרית העיוותים(Polyphagotasnemus latus) הנה מזיק קשה לגידולים חקלאים רבים, בניהם הפלפל. מחלת הקימחונית (Leveillula taurica) אף היא מזיק רב-פונדקאי לחקלאות בכלל ולגידול הפלפל בפרט. עד היום, מלבד הטיפול בגופרית, המותר לשימוש בגידול האורגני ומחייב טיפול מסיבי, כמעט לא נמצאו פתרונות יעילים להדברת א. העיוותים וקימחונית בפלפל. בשל החשש לבלאי מואץ של הרשתות עקב השימוש בגופרית ובשל לכלוך הפרי, מחפשים המגדלים האורגניים תכשירים נוספים שיהיו יעילים להדברת פגעים אלה. בניסוי שנערך בעונת 2010/11 בתחנת יאיר נבדקה יעילותו של התכשיר E.O.S , המכיל 99% שמן מינרלי, כחומר הדברה נגד אקרית העיוותים וקימחונית בפלפל בגידול אורגני. נמצא שריסוס עם E.O.S בתדירות של אחת לשבועיים לא מנע ביעילות את נזקי אקרית העיוותים ואת נזקי הקימחונית. הריסוס בתרחיף נוזלי של גופרית לעומת זאת מנע ביעילות את נזקי פגעים אלו. יתכן וריסוס ב- E.O.S בתדירות גבוהה יותר היה משפר את תוצאות ההדברה.