ירקות ניסוי זני פלפל בבית רשת בגידול אורגני - תחנת יאיר 2010/11
רבקה אופנבך, יורם צביאלי, שבתאי כהן, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, ישראל צברי, סבטלנה גוגיו, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית rivka@arava.co.il
תקציר
בניסוי זני פלפל נערך בחלקה האורגנית בתחנת יאיר נבחנו 9 זני פלפל, 6 זנים אדומים ו- 3 זנים צהובים וכנה אחת. השתילה נערכה ב- 16/8/10, למבנה מכוסה ברשת 50 מש ומעליה רשת צל 40%. רוחב ערוגה: 1.5 מטר, טפטוף כל 20 ס"מ, שתילה כל 40 ס"מ, עומד מחושב של 3.3 צמחים למ"ר.
הזנים האדומים נבדקו בתצפית בשתי חזרות. זנים שהגיעו ליבול כללי גבוה: 2547 (9.6 ק"ג/מ"ר) והזן 107 TOP (9.2 ק"ג/מ"ר) בהשוואה לזן הביקורת 7158 (9.0 ק"ג/מ"ר). ביבול ליצוא הצטיין הזן 2547 (6.3 ק"ג/מ"ר) בהשוואה ל- 7158 (5.2 ק"ג/מ"ר). ממוצע עונתי של אחוז היצוא גבוה לזן 2547, 65% בהשוואה ל- 56% בזן 7158. משקל פרי ליצוא ממוצע גבוה לזן 107 TOP (216 גרם) בהשוואה לזן 7158 (203 גרם). אחוז פרי עם גביע מתרומם גבוה לזן 2547 (24%) בהשוואה לזן 7158 (3%). אחוז פרי סדוק ביום הקטיף: לזן 107 TOP 43%, לזן 2547 37% בהשוואה ל- 33% לזן 7158.
מבין הזנים הצהובים הזן 35-225 הגיע לנתוני יבול כללי ויצוא דומים לזן הביקורת דינמו. בפרי הסדוק רמת סידוקים גבוהה (25%) בהשוואה לדינמו ללא סידוקים. הזן 35-225 אפיל מעט, בקטיפים של מרץ אפריל 54% מהפרי נקטף בהשוואה לדינמו 47%. משקל הפרי ליצוא בחודש אפריל קטן (174 גרם) בהשוואה לדינמו (202 גרם).
הרכבת הזן 7158 על כנת אלון תרמה להבכרה משמעותית בקטיף ביבול כללי בחודשים נובמבר-דצמבר, בהם נקטפו 36% מהיבול בהשוואה לקטיף של 16% בלבד בזן 7158 ללא הרכבה. ההבכרה הייתה משמעותית אף יותר בכמות הפרי ליצוא: בחדשים נובמבר-דצמבר נקטפו 49% מהפרי ליצוא בחלקות המורכבות בהשוואה ל- 26% בלבד בביקורת ללא הרכבה. היבול הכללי (8.7 ק"ג/מ"ר) נפל במעט מהביקורת (9.0 ק"ג/מ"ר) אך מכיוון שהכנה נבחנה רק בשתי חזרות לא ניתן לבדוק את מובהקות ההבדל בין הטיפולים. אחוז היצוא הממוצע לעונה היה 64% בחלקות המורכבות לעומת 56% בחלקות הביקורת, 5.6 ק"ג/מ"ר בהשוואה לביקורת 5.1 ק"ג/מ"ר. משקל הפרי בצמחים המורכבים בחדשים נובמבר–פברואר היה קטן לעומת הביקורת בעוד שבחודש במרץ משקל הפרי זהה ובאפריל אף עלה על הביקורת, 213 גרם במורכב בהשוואה ל- 193 גרם בביקורת.
Bio organic net house pepper varieties trail. Yair experiment station Arava 2010/11
Offenbach R., Cohen S., Hashmonai D., Oshoroviz A.., Zvieli Y., Tsabari I., Golan R. - Northern and Central Arava R&D rivka@arava.co.il
Keywords: capsicum, fruit quality