דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 1
    ינו
    תצפית זני פלפל ייחודיים תחנת יאיר 2014/15
    ירקות

    תצפית זני פלפל ייחודיים תחנת יאיר 2014/15
    עדי סויסה - משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    רבקה אופנבך, יורם צביאלי, רמי גולן, דורית חשמונאי, יניב בן פלאי, אבי אושרוביץ, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    כתובת המחברת: adisuisa@arava.co.il

    תקציר
    תצפית זני פלפלים מיוחדים נערכה בעונת 2014/15 בתחנת הניסויים יאיר. בתצפית נבחנו 12 זנים חריפים ו- 31 זנים מתוקים. סה"כ 43 זנים. התצפית נשתלה בתאריך 13/8/14 במבנה מכוסה רשת 25 מש. כל זן נשתל בחזרה אחת. חלק מהזנים הודלו בהדליה ספרדית וחלק בהדליה הולנדית, בהתאם לזן. הקטיף החל ב- 2/11/2014 ונמשך עד 3/6/2015. סה"כ נערכו 17 קטיפים.
    טיפוסי הבנרו הזן מגנום (ג'נסיס) היה בעל פרי קטן והזן H2102 (ירוק 2000) היה בעל פרי גדול, שני הזנים בלטו ביבול גבוה.
    טיפוס חלפיניו בלט משמעותית הזן 54 (ירוק 2000) שהיה בעל פרי גדול, מספר פירות גבוה ולכן גם יבול גבוה מאוד.
    טיפוס למויו הזן איירון (באייר) בלט ביבול גבוה.
    טיפוס מיני בלוקי הזן Nishiki (אפעל) בלט ביבול גבוה ופרי גדול, הזן Kurenai (אפעל) בעל פרי קטן עם מספר גבוה של פירות למ"ר.
    טיפוס סוויט בייט בלטו ביבול גבוה הזנים 9524 ו-9526 (אפעל) והזן סמדר (כצ"ט). הזן D410 היה בעל פרי קטן ומספר פירות למ"ר ממוצע, לכן יבולו היה נמוך משמעותית.
    הזן פלרמו (סולי) בלט ביבול גבוה, פרי גדול ומספר פירות גבוה למ"ר.
    הזנים Teseo ו- Lampo בעלי פרי גדול מבין טיפוסי הקורנו, הזן Acrobat (אפעל) בעל פרי קטן ומספר פירות גבוה למ"ר. שלושת הזנים בלטו ביבול גבוה.
    הזן אוררטו (באייר) היה בעל פרי גדול, הזנים וולקני וקפיזרע (זרעים גדרה) וגם הזן אוררטו בלטו בין טיפוסי הקפיה ביבולם הגבוה. הזן 2490 (נטע זרעים) היה בעל פרי קטן.

    Special pepper varieties trail. Yair experiment station, Arava 2014/15
    Suisa A., Offenbach R., Zvieli Y., Golan R., Hashmonai D., Ben Pili Y., Oshoroviz A., Bukish A. – Central and Northern Arava-Tamar R&D
    Keywords: Habanero, Jalapeño, Lamuyo, mini blocky pepper, sweet bite, Palermo, Corno, Kapia.
    Address of the writer: adisuisa@arava.co.il

  • 1
    ינו
    משק מודל לתשתיות גידול על חמדה – משק אורי גנות פארן: סיכום ארבע עונות גידול 2011-2015
    ירקות

    משק מודל לתשתיות גידול על חמדה - משק אורי גנות פארן: סיכום ארבע עונות גידול 2011-2015

    אביתר איתיאל - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    אורי גנות - מושב פארן
    רבקה אופנבך, יורם צביאלי - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    כתובת להתקשרות: yzvieli@arava.co.il

    תקציר
    שטחים רבים בערבה מאופיינים כקרקעות "חמדה", קרקע אבנית לא אחידה, עם מרכיב אבק הגורם למוליכות הידראולית נמוכה. במהלך עשרות שנות הרחבת ההתיישבות בערבה הגיעו למסקנה שעדיף לצפות בחול מיובא את הקרקע המקומית על פני התמודדות עם כל הבעיות שמציבה קרקע החמדה. לנוכח הידלדלות מקורות החול בשנים האחרונות עולה הצורך של בחינת חלופות לתשתית ציפוי החול.
    בחלקת קרקע חמדה במושב פארן, הוקם בעונת 2011/12 משק מודל לגידול פלפל בשיטת הנש"מ בה מיושם מחסום קפילרי בצורת שכבת חצץ המנטרלת במידה רבה את השפעות הבסיס הקרקעי. משק המודל בשטח של 5 דונם הוקם במטרה לעקוב אחר העלויות הכרוכות ביישום השיטה ולהשוות את ביצועי הצמחים לאלו שבתשתית ציפוי חול. משק המודל כלל תעלות נש"מ עם המצעים הבאים: קומפוסט בלבד; חול וקומפוסט (2 : 1) (להלן - חולפוסט); חול ואפר פחם (2 :1). התשתית המסחרית-ציפוי חול עם תעלת הזנה של טוף במרכז, עם הפרדת רשת בין השכבות.
    בעונת הגידול הראשונה נאלצנו להתמודד עם ריכוזי מליחות גבוהים של עד 8 דציסימנס\מטר וקשיי הדחת המלחים מהמצע. למדנו מניסוי שהתבצע בתחנת יאיר שניתן להתגבר על מצב זה על ידי פיזור חול או מצע דק מהקומפוסט כשכבה מעליו בעובי של 1-2 ס"מ, ובכך לשפר באופן משמעותי את שטיפת המצע.
    החלופה נש"מ קומפוסט השיגה את התוצאה הטובה והיציבה ביותר בגידול הפלפל במהלך ארבע שנות התצפית. החלופה השנייה בסדר יורד הייתה נש"מ חולפוסט. שתי שכבות בהן השכבה התחתונה הינה חול גס מערד והעליונה קומפוסט "אור" ביחסי נפח של קומפוסט 1:חול 2. החלופה חול + אפר פחם השיגה את היבולים הנמוכים ביותר בשתי העונות הראשונות שלאחריהן הוספה שכבת קומפוסט בשיעור של 10 מ"ק לדונם מעל לשכבת האפר, לשיפור אחזקת מים ואכן התוצאה השתפרה בשתי העונות הבאות. יתרונו של מצע הקומפוסט בכמות המים הגבוה המצויה בו גם לאחר גמר ניקוז ובהיותו מצע אורגני מיוצב.
    לסיכום ארבע שנות התצפית, נש"מ הקומפוסט יכול להוות בהצלחה רבה תשתית גידול על קרקע חמדה בערבה.

    A model farm with an artificial capillary barrier to improve root zone conditions for pepper cultivation, 4th year.
    Ityel, E. - Extension Service, Ministry of Agriculture and rural development
    Ganot, O. - Moshav Paran
    Offenbach, R., Zvieli, Y. - Northern & Central Arava-Tamar Research and Development.
    Email for correspondence: yzvieli@arava.co.il

  • 1
    ינו
    פיזור הנבת פלפל על ידי ממשק הזנה בחנקן בערבה
    ירקות

    פיזור הנבת פלפל על ידי ממשק הזנה בחנקן בערבה
    חגי יסעור 1, שבתאי כהן 2, יונתן אלקינד 3, רבקה אופנבך 2, יורם צביאלי 2, אורי ירמיהו 4
    1 המח' לחקר ירקות, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
    2 מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    3 הפק' לחקלאות רחובות, האונ' העברית בירושלים
    1 המח' לקרקע, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
    כתובת המחבר: hagai@volcani.agri.gov.il

    תקציר
    ענף הפלפל נתון לתנודות ברווחיות עקב תחרות בשווקי העולם. על מנת לצמצם את הפגיעה ברווחיות החקלאי יש למצוא דרכים להגברת היבול. בשיטות אגרוטכניות הנהוגות באזור הערבה קימת שונות גדולה ביבול המתקבל (בין 4-11 טון לדונם). לעיתים קרובות היבולים הנמוכים קשורים בהפלת ניצני פרחים בשלב מוקדם מאוד ופגיעה בחנטה ובהתפתחות הפירות.
    הנחת העבודה היא כי בתנאי טמפרטורה גבוהה לחנקן השפעה משמעותית על תהליכי התפתחות, חוזק יחסי של מבלע לעומת הנוף, התפתחות ניצני הפריחה, הפרחים והחנטים, ובכך משפיע על ייצור הפרי בתחילת העונה. המטרה רחוקת הטווח של המחקר היא לפתח כלים מבוססי ידע והבנה פיזיולוגיים שיאפשרו את הארכת עונת גידול הפלפל בערבה על ידי קבלת חנטה טובה ופיזור היבול בסתיו וקבלת יבול איכותי בחודשים אוקטובר נובמבר תוך שימוש בכלים אגרוטכניים פשוטים כגון דישון חנקני משתנה. המטרות הייחודיות הינן: א) בחינת טיפולי הפסקת הזנה חנקנית על התפתחות הפרחים וחנטת הפירות; ב) בחינת האופן ותזמון החזרת הדישון החנקני על התפתחות הפרחים וחנטת הפירות והשפעתם על אופי הצימוח; ג) הבנת המנגנון/ים הפיזיולוגים בהם הפסקת הדישון החנקני משפיעה על התפתחות פרחים וחנטה בפלפל; ד) פיתוח פרוטוקול של שימוש בהפסקת הזנה חנקנית במגוון זנים ובאזורי הגידול השונים.
    בחינת טיפולי הפסקת הזנה חנקנית לשיפור התפתחות הפרחים וחנטת הפירות התבצעה בניסוי שנערך בתחנת יאיר מו"פ ערבה תיכונה. שתילי פלפל נשתלו (5/8/2014) בבית רשת. טיפולי הפסקת ההזנה החלו כחודש משתילה והסתיימו 7, 14, 21, 28, ו 35 יום לאחר ההפסקה. במהלך התקופה בוצע מעכב רציף אחרי רמת החנקן בעלים הן בבדיקות ישירות (בדיקת פטוטרות) והן בבדיקות עקיפות על ידי שימוש בכלים ספקטראליים (מד כלורופיל) וכלים פלורוסנטים (מד פלורסנציה) המתאימים להערכת רמת החנקן בצמח. בנוסף, לפני כל מועד החזרה בוצע פרופיל מטבולי בניצני פריחה צעירים באמצעות אנליזה של GCMS.
    בעונה הנסקרת נראתה תגובה יפה של הצמחים מבחינת סימפטומים, בדיקת פטוטרות ואנליזת כלורופיל, אך לא נמצאה השפעה דרמטית על מרכיבי יבול וצבירתו. זני הפלפל הגיבו באופן שונה לטיפולי הפסקת ההזנה. למרות זאת, נמצאה השפעה מובהקת ומעניינת של טיפולי הפסקת ההזנה על הפרופיל המטבולי בניצני פריחה. בכוונתנו להעמיק בניסוי המשך את הידע על האופן בו משפיעה הפסקת ההזנה על הפיזיולוגיה והביוכימיה של הצמח, וכמו כן לבחון איך משפיע האופן בו מחזירים את הדשן, על תגובות אלו.

    Improvement of pepper fruit set by nitrogen fertigation management in the Arava Valley
    Hagai Yasuor, Vegetable Research Dep., Gilat Research Center, ARO,
    Yonatan Elkind, The Institute of Plant Sciences and Genetics in Agriculture, Faculty of Agriculture, Food and Environment, The Hebrew University of Jerusalem.
    Shabtai Cohen, Northern & Central Arava R&D.
    Rivka Offenbach, Northern & Central Arava R&D.
    Yoram Zvieli, Northern & Central Arava R&D.
    Uri Yermiyahu, Soil science Dep., Gilat Research Center, ARO.
    Writer address: hagai@volcani.agri.gov.il

  • 1
    ינו
    בחינת שמיכות תרמיות לשימוש בפלפל לאחר קטיף
    ירקות

    בחינת שמיכות תרמיות לשימוש בפלפל לאחר קטיף
    רמי גולן סווטלנה גוגיו - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    כתובת המחבר: gram@netvision.net.il
    תקציר
    הפלפל הנקטף בבית הרשת בערבה מועמס בארגזי קרטון או ארגזי פלסטיק על עגלות. עם סיום ההעמסה מכסים את הארגזים ברשת צל ומעבירים את העגלה לבית האריזה. בבית האריזה או בסככה הצמודה לבית האריזה מחכה הפרי למיון.
    משך הזמן מקטיף עד להגעה לבית האריזה יכול להיות בין 3 ל- 6 שעות. בפרק הזמן הזה הפרי חשוף לקרינת השמש, מתחמם ואף מאבד מים בקצב גבוה מאוד. ההערכה היא שבפרק הזמן הזה הפרי מאבד כ- 0.6-1.2% ממשקלו. אם ניקח בחשבון שבנק המים העומד לרשות המגדל הוא 3% הרי שהפסד חיי המדף בשעות הללו יכול להגיע לשבוע.
    בכדי לצמצם איבוד מים זה למינימום פיתחנו מודל של שמיכה תרמית אשר תמנע איבוד מים מהפרי ותקטין למינימום את מידת ההתחממות של הפרי. המודל כלל שמיכה וכן מודל לחישוב יעילות תרמית של שמיכות אחרות שנבחנו במהלך העונה האחרונה.
    מודל החישוב לוקח בחשבון את מסת המים והטמפרטורה של הפרי הנמצא מתחת לשמיכה ואת השפעת הטמפ' החיצונית ומודד נטו את ההשפעה התרמית של השמיכה.
    בניסוי שנערך בתחנת יאיר בעונת 2014/15 נבחנו 7 שמיכות. הצטיינה ביעילות הבידוד יריעה תרמית (פזקר) אליהן הודבקו פס קלקר (פוליסטירן) צפופים בעובי 30 מ"מ. תחת שמיכה זו נמדדה התחממות מינימלית של 0.2 מ"צ בשעה.
    הכלים שפותחו בניסוי הזה יאפשרו לבחון כל שמיכה תרמית חדשה שתוצג למגדלים במדדים אובייקטיביים. שמיכות בעלות יעילות טובה של בידוד התרמי יומלצו לשימוש המגדלים. היריעות המומלצות למגדלים כתוצאה מניסוי זה הינן היריעות: יריעה תרמית + קלקר, יריעה תרמית, נועם אורים, ויובל רפלקטיבית עבה.

    Use of thermal blanket as a postharvest isolation treatments for pepper
    Ram Golan, Svetlana Gogio - Central and Northern Arava Tamar R&D
    Writer address: gram@netvision.net.il