ירקות ניסוי זני פלפל, משק קלם פארן 2022/23
יורם צביאלי1, עדי סויסה2, מילי זנבר1, שמעון פיבוניה1, סבטלנה גוגיו1, יובל קלם3, דוד סילברמן2
1מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר, 2שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר, 3מושב פארן
כתובת המחבר yzvieli@arava.co.il
תקציר
גידול פלפל תופס את מרבית השטחים המעובדים של פארן. במטרה לבחון זנים חדשים ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו וזני ביקורת ותיקים בתנאים הקיימים במושב פארן, נערך בעונת 2022/23 ניסוי זנים בבית רשת מסחרי של משק קלם. הניסוי כלל שישה זנים אדומים בעלי עמידויות משופרות של 4 חברות זרעים: א.ב. זרעים, הזרע, זרעים גדרה וטופ זרעים. שתילי פלפל נשתלו (25/7/2022) בבית רשת 25 מש. אגרוטכניקת הגידול, טיפולי ההשקיה, הדישון והגנת הצומח ניתנו לפי המלצות שה"מ. הקטיף החל ב 31/10/22 (98 ימים משתילה) והסתיים ב- 11/4/23. סה"כ נערכו 13 קטיפים במשך 162 ימים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פרי באיכות יצוא הושהה בסימולציה לתנאי יצוא ונבדק שוב לאחר ההשהיה לקביעת איכותו.
היבול הכללי של הזנים בניסוי נע בין 10.6 – 12.5 ק"ג למ"ר. היבול הכללי של הזנים MXR449, פיציה ו 1112 היה גבוה באופן מובהק מיבול הזן גליאנו, ולא נבדל מהזנים קנון ו 83032. היבול ליצוא נע בין 9.1 - 10.6 ק"ג למ"ר ללא הבדל מובהק בין הזנים. הפגם העיקרי שתועד בעת המיון ביום הקטיף היה פרי מעוות ושיעורם של פגמי הפרי האחרים היה זניח. בזן MXR449 נמצא שיעור נמוך של פרי מעוות לאורך כל העונה. זן זה בלט גם במדדי האיכות לאחר השהיה, מוצקות טובה ושעור נמוך של פרי רך. הזנים 1112 ו MXR449 נמצאו בעלי אחידות משקל טובה לאורך כל העונה. הזן MXR449 נמצא מעט אפיל יחסית לשאר הזנים בניסוי כפי שמתבטא ביבול הכללי וליצוא של חודש נובמבר.
לסיכום, מוצע להמשיך ולבחון בעונה נוספת את הזן MXR449 (זרעים גדרה) בשל תוצאות האיכות הטובות שלו. מוצע לחזור ולבדוק זנים נוספים בעלי עמידויות נוספות לנמטודות קמחונית ווירוסים שונים, להרחבת סל הזנים העומד לרשות החקלאים.
Net house pepper varieties trial – Moshav Paran, 2022/23
Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Svetlana Gogiu, Shimon Pivonia - Northern and Central Arava-Tamar R&D
Yuval Kelem – Moshav Paran
Adi Suisa, David Silverman - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
Writer address: yzvieli@arava.co.il
Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality