דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 1
    ינו
    הצמח כמפעל ליצור פלפל
    ירקות

    הצמח כמפעל ליצור פלפל
    שליטה בזמן אמת בקרינה, השקיה ודישון וביחס נוף פרי מאפשרת גידול אופטימלי של פלפל בתנאי הערבה

    הרצאה בסיכום עונת ירקות 2015/16 בערבה
    מו"פ ערבה מרכז ויידור תחנת יאיר 23.5.16
    יואל מסיקה - גרו'אנ'טק זרעים גדרה סינג'נטה GRO'N'TEC SYNGENTA

    הצמח כמפעל לייצור פלפל:
    סיכום ניסויים בנושא השפעת קרינה מנת השקיה ועומס פרי על היבול של הפלפל בערבה
    יואל מסיקה GroNTec זרעים גדרה-סינג'נטה yoel.messika@zeraim.com

    ניהול משאבי הצמח בתנאי הגידול השוררים בערבה הוא אחד האתגרים המורכבים כאשר כל סטייה מהאופטימום הנדרש מוביל לאובדן יבול. האגרוטכניקה המקובלת בערבה היא הסרת רשת צל לאחר כ 35 ימים משתילה ועלייה משמעותית בקרינה (בהתאם לצפיפות רשת המש) עד לרמות שיא בשעות הצהריים של 1000-1400 מיקרו-איינשטיין (בהתאם לאחוז מעבר הקרינה של המבנה), תופעה נוספת השכיחה באזור הערבה הדרומית היא היווצרות גל חנטה של 10-14 פירות בגל הראשון שאחריו התפתחות הווגטטיבית של הצמח מואטת באופן משמעותי עד לפגיעה ביבול הכללי.
    מטרת העבודה שנעשתה בשנתיים האחרונות הייתה בחינת היעילות הפוטוסינטתית של הצמחים לאורך היום במהלך עונת הגידול כתלות במנת ההשקיה, עוצמת הקרינה ועומס חנטה של הגל הראשון.
    לצורך הניסוי נבחרו חלקות מסחריות במושב פארן עם מאפיינים של שתילה מוקדמת (20-25/7) קרקע קלה ומבנה בית רשת של 17 מש.
    בעונת 2014/15 נבחן במשק רייך השפעת חיפוי ברשת פנינה אחרי חנטת הצמחים לעומת ביקורת ללא חיפוי (טיפול ראשי) כאשר בכל טיפול נבחנו 2 מנות השקיה: סטנדרטית (4 קוב לדונם), וכפולה (8 קוב לדונם).
    בעונת 2015/16 נערך ניסוי במתכונת דומה במשק קלם כאשר הטיפול הראשי היה זהה, וטיפול המשנה היה עומס חנטה בגל הראשון. מבנה הניסוי היה בלוקים באקראי כל טיפול נבדק ב 4 חזרות.
    היעילות הפוטוסינטתית של הצמחים נבחנה באמצעות מערכת חיישנים (חברת GROW) אשר בודקת את קצב מעבר האלקטרונים (המתבצע בשלב האור בעת פירוק המים בתהליך ההטמעה) בכלורופיל של העלה ביחידת שטח בזמן נתון, וע"י מדידת ריכוז הפד"ח בסביבת העלה.
    דרך נוספת לבחינת יעילות הפוטוסינתזה הינה בדיקת קיבוע פחמן יומי באמצעות בדיקות מעבדה ובדיקת משקל רציף של הצמחים באמצעות מערכת מתלה משקל (חברת פסקל).
    תוצאות עיקריות של העבודות מלמדות שהפעילות הפוטוסינטתית של הצמחים במבנים של 17 מש לאחר פתיחת הרשת הצל במהלך חודש ספטמבר והגעה לרמות קרינה גבוהות (בין 1300-1400 מיקרו-איינשטיין) בצהרי היום עולה עד לשעה 10-11 ומשם יורדת. הפחתת עוצמת הקרינה (לרמה של כ 1000 מיקרו-איינשטיין) במבנה באמצעות כיסוי ברשת פנינה 30% בתקופה הזאת לא הפחיתה באופן משמעותי את הפעילות הפוטוסינטתית של הצמח במהלך היום. לעומת זאת, נראה כי תוספת קרינה מחודש אוקטובר ואילך משפרת את עבודת הצמח. כמו כן, הוספת מנת השקיה שיפרה את פעילות הצמחים.
    הסבר הגיוני לממצאים שהתקבלו הוא שמאזן המים בצמח משחק תפקיד מרכזי בפעילות הצמחים כאשר באזור הערבה כאשר הצמחים נכנסים למאזן מים שלילי הנובע מזמינות מים נמוכה (קרקע חולית) בתוספת לקצב איבוד מהיר (הנובע מקרינה, טמפרטורה ומלחץ אדים גבוהה) הם מגיבים בסגירת פיוניות וכתוצאה מכך פעילות הצמחים קטנה.
    קיבוע פחמן בצמח עולה מהשתילה עד לנקודת שיא באמצע חודש אוקטובר ומנקודה זאת יורד בהתמדה עד לסוף הגידול. הטמפרטורה היא הגורם העיקרי שמשפיע על הירידה בכושר הייצור של הצמח.
    לביומסה של הצמח עם הכניסה לשלב החנטה יש חשיבות גדולה ביכולת שלו לשמור על כושר ייצור גבוהה "לצמחים חזקים" יישארו מספיק עתודות סוכרים ולכן הם ימשיכו לייצר בהספק גבוה יחסית גם אחרי שהצמח חונט ומפנה חלק גדול מהמשאבים שלו אל הפרי.
    ליחסי מקור מבלע יש השפעה רבה על שמירת כושר הייצור של הצמח: כאשר הצמח חונט כמות רבה מידי של פירות בגל הראשון (מעל 12) הם נהפכים למבלע גבוה מידי לצמח אשר מפנה את מרבית המשאבים שלו לפרי ולא משאיר די משאבים להמשך בניית הביומסה והתוצאה היא עצירת הגידול וירידה ביבול הכללי.

  • 1
    ינו
    גידול חציל בערבה
    ירקות

    הרצאה בסיכום עונת ירקות 2015/16 בערבה
    מו"פ ערבה מרכז ויידור תחנת יאיר 23.5.16
    עדי סויסה - מדריכת גידול ירקות, שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר

    גידול חציל בערבה
    סיכום עונת גידול ירקות 2015/16, מרכז ויידור תחנת יאיר 23/5/2016
    עדי סויסה - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר adisuisa@arava.co.il

    בשנים האחרונות חלה עליה בשטחי גידול חציל בערבה. העלייה המשמעותית ביותר נצפתה בגידול בבתי רשת ובחממות בעונה שחלפה, זאת בעקבות "מתווה הפלפל". שטח החציל בערבה הגיע בעונת 2015/16 לכ 1,100 דונם.

    זנים פרתנוקרפים (חסרי זרעים) קיימים בשוק מזה 10 שנים. לאורך השנים נראה כי היבול והאיכות של זנים אלו גבוה ביחס לזן קלאסיק הדורש הפריה בעזרת מווסתי צמיחה. מבחני הרכבות והשוואה בין סוגי הדליה נערכו בעבר בזן קלאסיק אך לא נבדקו בזן הפרתנוקרפי המוביל היום בשוק - 206 (עדן זרעים). בניסויים שנערכו בעבר נמצא שהרכבה מעלה את היבול האיכותי ב- 40%% בזן קלאסיק. לא נמצא הבדל באחוז היבול האיכותי בין שיטות ההדליה ההולנדית והספרדית. שימוש בהדליה ספרדית (קורדונים) מפחית משמעותית את כוח האדם הדרוש לגידול ובכך חוסך מעלויות הגידול והופך אותו לכלכלי יותר. הזן הפרתנוקרפי בגידול בבית רשת אינו נופל בכמות היבול האיכותי מהזן קלאסיק הגדל במנהרות עבירות. מסיבות אלה אנו רואים היום עליה משמעותית בגידול הזן הפרתנוקרפי בבתי רשת בהדליה ספרדית.

    קיימת עליה בכמות התוצרת ליצוא ב-4 שנים האחרונות ביחס לשנים שלפני כן. רוב התוצרת מהארץ מיוצאת לרוסיה. רוב היצוא מתרכז בחודשים נובמבר - מרץ. יצוא חציל דורש עמידה בסטנדרטים גבוהים של איכות, אריזה בשקיות אווירה מתואמת ועמידה בדרישות חומרי הדברה.

  • 1
    ינו
    טבלאות תוצאות ניסויי זני פלפל בבית רשת, פארן ותחנת יאיר 2015/16
    ירקות

    בקובץ 11 גליונות
    טיוטת התוצאות.
    דוח מסכם ייכתב בהמשך

  • 15
    דצמ
    חצילים ליצוא: קטיף וטיפול לאחר קטיף, מיון אריזה 2016/17
    בקרת איכות לאחר קטיף, ירקות

    חצילים ליצוא: קטיף וטיפול לאחר קטיף, מיון אריזה
    רמי גולן – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר

    קטיף: הקטיף יעשה בעדינות מרבית למניעת לחיצות על הפרי. יש להכניס למיון פרי אשר אינו חשוד בנזקי צינה ועוקציו אינם יבשים או שחורים (ראה בהמשך המסמך). יש להפריד גם את הפרי הסגול אשר אינו ראוי ליצוא. להבטחת נקודה זו רצוי להנחות את העובדים לבצע את ההפרדה בעת הקטיף.
    המיון יעשה לגודל ולפגמים כמו התעגלות של הפרי ושריטות. יש לשים לב למיון עדין בכדי לא לשרוט את הפרי ולא לגרום לפצעי לחץ במהלך המיון. יש להימנע ככל האפשר משטיפת הפרי. אם יש אבק או לכלוך קל ניתן להוריד באמצעות כפפות בד רכות.
    טיפול למניעת השחרת העוקצים: מקובל לטבול את העוקצים בלבד באחד מתכשירי ה- NAA הבאים בריכוז 100 ח"מ: אגריטון, אלפאנול, אלפארון, אלפטין, אמיגו או בולרו. לאחר הטבילה יש לייבש את הפרי באחסון ב-12 מ"צ.
    אריזה ואחסון: אם האריזה נעשית בשתי שכבות יש לחצוץ בין השכבות בנייר עבה 80 גרם (אפשרי גם פלסטיק בועות אך לא אסתטי).
    טמפ' האחסון של החציל 12 מ"צ ו- 95% לחות. אם נדרש אחסון למעלה משבועיים יש לארוז בשקיות המיועדות לחציל של החברות המצויות בשוק. יש להקפיד להכניס פרי קר לשקיות. קירור מוקדם של הפרי לפני ההכנסה לשקיות יאריך את חיי המדף של החציל. השקיות ישמרו על מוצקות הפרי ויקטינו את שיעור השחרת העוקצים.
    הובלה: יש להקפיד על שרשרת קירור והובלה ב- 12 מ"צ עד להגעת הפרי ללקוח. במקרה וההובלה בקונטיינר מעורב של חציל ופלפל יש להוביל ב-11 מ"צ, לא פחות !! טמפ' נמוכה יותר תגרום לנזקי צינה לחציל במהלך ההובלה.

    נזקי צינה בחציל
    נזקי צינה נגרמים כאשר הטמפרטורה בבית הגידול היא 7 מ"צ ומטה למשך כ- 20 שעות. מספר השעות לא חייב להיות רציף ויכול להיות הצטברות של כמה לילות עוקבים כפי שאירע ב- 24-27/11/16.
    הסימן הראשון והבולט ביותר של נזקי הצינה נראה כבר ביום הקטיף ומתבטא בהשחרת עוקצים. יתכן מצב בו העוקצים ישחירו יום או יומיים מאוחר יותר. קצב השחרת העוקצים הינו גבוה ויכול להגיע ל- 100% מהפירות תוך ימים מספר. נזקי צינה כמו החמות וחטטים יופיעו מאוחר יותר.
    בדרך כלל פרי שעוקציו השחירו סמוך לקטיף יפתח סימפטומים של נזקי צינה חריפים יותר עם מהלך ההובלה.

    המלצות1617