דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 24 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 21
    דצמ
    סיכום עונת תמרים 2022: סקר נשירת חנטים
    מטעים

    דפנה הררי - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר

    צוות הסקר
    ניתוח, ניסוח, כתיבת השאלון ואופן דיגום העצים: דפנה הררי, עודד פרידמן, הילה אלבז ויובל כהן
    סוקרת: רותם טחן

    הרצאה בסיכום עונת תמרים 2022 בערבה

    TAMAR2022

  • 26
    ינו
    אלטרנטיבות לגידול בערבה בתחום המטעים
    מטעים

    אלטרנטיבות לגידול בתחום המטעים מושבי פארן וצופר

    הרצאה ביום עיון בערבה 16/1/22

  • 8
    נוב
    heat shock שבירת תרדמת חורף בגפן אורגנית באמצעות שוק חומני
    מטעים

    שבירת תרדמת חורף בגפן אורגנית באמצעות שוק חומני (heat shock)
    עונות 2013-2016
    דפנה הררי, שמעון פיבוניה, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    אתי אור, תמר הללי - המחלקה לעצי פרי, מנהל המחקר החקלאי
    אברהם ארבל רפי רגב, מוטי ברק, אבי שלו, גיא לידור - המכון להנדסה חקלאית, מנהל המחקר החקלאי
    כתובת המחברת: dafnahr@arava.co.il
    תקציר
    גידול ענבי המאכל בערבה התיכונה, בשטח פתוח ובחממות, הינו ענף ותיק ורווחי תודות ליכולת ההבכרה בהשוואה לשאר אזורי הארץ. שילוב בין הביקוש לתוצרת אורגנית ונקייה מחומרי הדברה לבין מיעוט מחלות ומזיקים בערבה (תודות לאקלים יבש ולבידוד היחסי) הוביל ליוזמה לפתח גידול אורגני של ענבי מאכל שעשוי לשפר את הרווחיות ולהרחיב את מגוון שווקי היעד.
    בצד יתרונות האקלים החם בערבה לגידול גפן, קיימת מגבלת התעוררות עקב קיום חורף חם יחסית. שגרת הגידול בכרמי מאכל רגילים מחייבת שימוש בציאנאמיד חומצי (אלזודף) כשובר תרדמה אפקטיבי הנמצא בשימוש מסחרי בגפן. מאחר ובכרם אורגני אין אפשרות להשתמש בשוברי תרדמה כימיים איתור חלופות להערת הגפן הוא תנאי לביסוס הגידול בערבה.
    על רקע ההשפעות השליליות של ציאנאמיד על חיות פקעים שאינם בתרדמה עמוקה ולאור המגמה לצמצם שימוש בכימיקלים בחקלאות, בחן המחקר המדווח אפשרות לשבירת תרדמה באמצעיים פיזיקליים בכרם אורגני בתנאי הערבה. פתרון מן הסוג המוזכר עשוי להעניק יתרון מהיבטים של איכות הסביבה ובריאות הציבור הן בכרם קונבנציונלי והן בכרם האורגני.
    מטרות העל של המחקר: פיתוח שיטה לשבירת תרדמה בכרם אורגני. כאשר המטרות הספציפיות של המחקר הנן:
    1. בחינת תגובתם של ייחורים חד-פרקים של זני הענבים המגודלים תחת ממשק אורגאני לשוק חום בטמפרטורות גבוהות ומשכי זמן קצרים.
    2. פיתוח מכונה מתאימה, מבוססת חימום בגז, ליישום שוק חום בכרם ענבי מאכל בהדליה בצורת Y.
    3. בחינת השפעת יישום שוק של חום לגפנים אורגניות על-פי המתכונות אשר נמצאו יעילות במעבדה במועדים שונים של זמירה ובחינת מאפייני התעוררות (מועד ואחידות) ויבול (כמות כוללת, מספר אשכולות, גודל ענבים).
    הניסויים נערכו בתחנת יאיר בעונות הגידול 2014-2016. ניסויי מעבדה נערכו בזמורות מנותקות במטרה לכייל את תגובת פקעי הגפן לשוק החום ולייצר עקומת תרדמה. בהמשך, נערכו ניסויים בשדה ובחלקת הכרם האורגני שבמקום בעזרת מכונת חימום ליישום של שוק חום בכרם. המכונה כללה תא חימום מבודד וחצי-סגור מחומם בגז לטמפרטורה רצויה, הרוכב מעל שורת גפנים, ומונע באופן עצמאי במהירות אחידה כדי לחשוף את הגפנים לחום הדרוש ובמשך זמן רצוי. הניסוי בוצע בשני מועדים לעונה ובשתי עונות עוקבות 2014/15 ועונת 2015/16 כדי לבדוק השפעת מועד הטיפול. מכונת החום הופעלה בארבעה אופנים שונים: מעבר בודד, מעבר כפול, חום גבוה וחום נמוך. התנהגות הגפנים המטופלות הושוותה לזו של גפנים משורות מקבילת שלא נחשפו לטיפול חום. בעונת 2015/16 הועמדה בנוסף בקורת של טיפול בשובר תרדמה כימי ציאנאמיד חומצי (אלזודף).
    עקומת תרדמה – בזן ארלי סוויט, נמצאה התנהגות לא עקבית ויוצאת דופן בפקעים שיכולה להעיד על אי כניסה לתרדמה או תרדמה מאוד שטחית. לעומתו, בזן מיסטרי תועדה התנהגות נורמלית.
    מתקן החימום פעל בהצלחה בתנועה מעל שורות הגפנים תוך שמירת הטמפרטורה בין 150-220 מ"צ, ובהתאם למטרות שהוצבו, למתן שוק חומני לפקעי הגפן הרדומים. בעונה הראשונה, יישום הטיפול החומני היה מוקדם ולא התקבל יתרון בהתעוררות וביבול. בעונה השנייה, הטיפול החומני יושם מאוחר יותר, ושיעור ההתעוררות בטיפולי החום נפלה מזו שהתקבלה בתגובה לציאנאמיד. בחלק מהטיפולים התקבל עיכוב בהתעוררות בהשוואה לביקורת דבר העשוי להעיד על נזק שהושרה על ידי הטיפול.
    ההישג הטכנולוגי המרשים של פיתוח מתקן נייד ליישום שוק חום במעבר דרך שורות מודלות בכרם לווה במחסום פיזיולוגי שלא אפשר השראה של גירוי חום שישווה ביכולתו לגירוי המושג בשימוש בציאנאמיד בתנאי כרם פתוח בערבה. למרות התרדמה המוגבלת של פקעי ארלי סוויט לא נמצאה השפעה מזיקה של טיפולי החום למעט השפעתו המזיקה של הטיפול הכפול (הלוך ושוב) על מספר התפרחות. העובדה שציאנאמיד חומצי אפשר המרצת התעוררות והעלאת רמתה מראה כי הפיזיולוגיה של הפקע ותנאי הסביבה מאפשרים הקדמת התעוררות, בתנאי שאופי הגירוי מתאים לסביבה. ידוע ש ציאנאמיד מאפשר גירוי ראוי גם בתנאי טמפרטורה נמוכה בחורף. לעומת זאת, קיימת אפשרות שגירוי החום בתנאי שטח פתוח בערבה אינו מהווה גירוי בעצמה הראויה להמרצת התפתחות הפקעים, בהשוואה לביקורת.

    Dormancy release of organic grapevines by a heat shock
    Dafna Harari. Shimon Pivonia, Rami Golan - Central and Northern Arava-Tamar Research & Development
    Boaz Zion, Etti Or, Avraham Arbel, Tamar Halali, Rafi Regev, Moti Barak, Avi Shalev, Guy Lidor - Volcani Center ARO
    Baruch Luzon - Extension service, Ministry of Agriculture & Rural Development
    Writer address: dafnahr@arava.co.il

  • 1
    ינו
    בחינת תגובת זני בזיל לקרינת אור מלאכותית וחיפוי קרקע למניעת כשותית הריחן (הבזיל) בכיכר סדום, עונת 2015
    הגנת הצומח

    בחינת תגובת זני בזיל לקרינת אור מלאכותית וחיפוי קרקע למניעת כשותית הריחן (הבזיל) בכיכר סדום, עונת 2015
    דפנה הררי, עמי מדואל, אביחי ויין, תום גרונוולד, שמעון פיבוניה, רמי גולן, סבטלנה גוגיו - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    נתיב דודאי, דוד חיימוביץ - המחלקה לעשבי תבלין, מרכז מחקר נווה יער, מינהל המחקר החקלאי
    דוד סילברמן, סבטלנה דוברינין - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחברת: dafnahr@arava.co.il
    תקציר
    מחלת כשותית הריחן (בזיל) בישראל הופיעה לראשונה בעמק המעיינות בחודש דצמבר 2011. במהלך שנת 2012 המחלה התפשטה לכל אזורי הגידול של בזיל בארץ תוך גרימת נזקים חמורים והפכה לגורם המהווה סכנה קיומית לענף. גורם המחלה הינו Peronospora belbahrii. כמו גורמי כשותית אחרים, הינו דמוי-פטרייה. מטרת העבודה לבחון את התאמת הזנים השונים לתנאים המיוחדים מבחינת יבול ואיכות. ולמצוא אם יש יתרון לתאורה, חיפוי קרקע או זנים מסוימים להפחתת מחלת כשותית הריחן.
    הניסויים התקיימו בתחנת זוהר של מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר בכיכר סדום בעונת הגידול 2014/15.
    צמחי בזיל נשתלו (24/3/15) בשלוש מנהרות עבירות "1 המכוסות ביריעות פוליאתילן עם פתחי אוורור בצדי המבנים ופתח הכניסה המכוסים ברשתות 50 מש. נבחנו 5 זנים: פרי (נווה יער), 1014 (אורליאנסקי), רחוב (נווה יער), רוויה ו- 14 (נווה יער) בכל מנהרה יושם חיפוי קרקע לעומת שתילה ללא חיפוי קרקע באחת המנהרות הייתה תוספת של תאורת לד.
    בניסוי זה לא הופיעה מחלת כשותית הבזיל, הדבר מראה את החשיבות של תנאי אקלים כגורם עיקרי להופעת המחלה. יהיה צורך לחזור על הטיפולים בעונות נוספות כדי לבדוק את השפעה של תאורה וחיפוי קרקע על הזנים השונים.
    לא הייתה השפעה מובהקת של התאורה ושל חיפוי הקרקע על היבול, אך כן הייתה השפעה של הזנים, הזן 14 הציג היבול הנמוך ביותר לאורך כל תקופת הקטיף. לא היה הבדל מובהק בין יתר הזנים. לגבי איכות וחיי מדף, כל הזנים בכל הטיפולים היו באיכות טובה בבדיקה ראשונה (קטיף שני). בבדיקה שניה ושלישית (קטיף שלישי ורביעי, בהתאמה) הקטין טיפול חיפוי הקרקע את רמת ההשחרות ברוב הזנים. לתאורה הייתה השפעה שלילית אם כי לא מובהקת על רב הזנים. הזן רוויה היה רגיש יותר להשחרת ונשירת עלים מיתר הזנים.
    לסיכום, חשוב לחזור על הטיפולים והזנים השונים שוב בעונות אחרות כדי למצוא את הטיפולים והזנים המתאימים ביותר לאזור כיכר סדום.

    The use of artificial lighting and polyethylene mulching for controlling downy mildew in a sweet basil crop 2015
    Dafna Harari Central and Northern Arava R&D
    Writer address: dafnahr@arava.co.il
    Ami Maduel, Avihay Vain, Tom Grinwald, Shimon Pivonia, Rami Golan, Svetlana Gogio - Central and Northern Arava R&D
    Nativ Dudai David Haymovich -The Unit of Medicinal and Aromatic Plants Newe Ya'ar Research Center, The Volcani Center
    David Silverman, Svetlana Duvrinin - Extension Service, Ministry of Agriculture