דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 24 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 1
    ינו
    פיתוח גישות הדברה משולבת בגידול תבלינים בממשק אורגני
    ירקות, הגנת הצומח

    דפנה הררי, שמעון פיבוניה, אריאל יפה, רחל לוויטה, רמי גולן, נורית שפירא, סבטלנה גוגיו, יגאל אלעד, דויד סילברמן, סבטלנה דוברינין, רפי רודמן

    גידול תבלינים בממשק אורגני מתמודד עם בעיות הגנת הצומח, מחלות ומזיקים באופן מרכזי ביותר. כאשר שאריות של חומרי הדברה בגידול תבלינים בכלל מהווה בעיה שיווקית קשה, בעוד חומרי הדברה מקובלים מוצאים משימוש ובמקומם מוכנסים חומרים חדשים פחות רעילים ויעילים פחות. בעבודה שהתבצעה בתחנת ניסויים יאיר בערבה בעונות 2006/7 ו- 2007/8 נבחן גידול חורפי של בזיל ומרווה בבתי צמיחה בממשק אורגני ושימוש בתכשירי הדברה המותרים בממשק אורגני בלבד. מטרות העבודה היו: 1. הגדרת התנאים הסביבתיים האופטימאליים להפחתת התפתחות מחלות ומזיקים והגדרת יחסי הגומלין ביניהם, 2. שילוב חומרי הדברה ואויבים טבעיים להדברת מחלות ומזיקים. מתוצאות המחקר עולה כי לשימוש בתכשירי ההדברה לא הייתה השפעה משמעותית על התפתחות מחלת הבוטריטיס בבזיל. נראה הבדל בנגיעות הצמחים בבוטריטיס במבנים שהיו מכוסים בפוליאתילן תלת שכבתי (סולריתן) לעומת בזיל שגדל תחת כיסוי פוליאתילן רגיל. במרווה מחלת הקימחון התפתחה רק במנהרה אחת והודברה בתכשירים שנוסו. מומלץ לבחון אמצעים אגרוטכניים נוספים להעלאת הטמפ' במבנים וכן שימוש בחומרי הדברה ביולוגיים נוספים.

  • 1
    ינו
    השפעת יריעות כיסוי וחיפוי קרקע שונות על יבול וחיי מדף של בזיל בחורף
    פרחים

    במסגרת פרויקט בחמש שנים האחרונות גדל ענף התבלינים ב 10-15% לשנה כאשר הבזיל מהווה כ- 35% מכלל יצוא התבלינים. הואיל ובזיל הוא גידול קיצי מובהק, וזקוק לטמפרטורה גבוהה להתפתחות תקינה, התקיים מרבית הגידול באזורי בית שאן, בקעת הירדן והבשור, כשבחורף חוממו המבנים ל- 16- 18 מ"צ. עם עלית מחירי הדלקים והירידה בתמורה, הועברו שטחים רבים בכיכר סדום לגידול בזיל בחורף, על מנת לנצל את היתרון היחסי של טמפרטורות נוחות באזור זה. מטרת המחקר היא לייצר ידע מעשי לשימוש מיטבי ויעיל באמצעים אגרוטכניים חסכוניים באנרגיה כחלופה לתוספת חימום בגידול בזיל בחורף באזורי הגידול המסורתיים. הניסויים בתחנת הניסויים זוהר בוצעו בעשר מנהרות עבירות של "1 מכוסות ביריעות פוליאתילן שונות עם פתחי אוורור מכוסים ברשתות 50 מש. כל מנהרה רבע דונם (40 מטר אורך). כל פתחי הכניסה למנהרות כוסו ברשת 50 מש. הכניסה למנהרות נעשתה דרך מסדרון עם כניסה ראשית אחת שפיתחה כוסה ברשת חרקים כפולה על מנת למנוע חדירת מזיקים.
    נבחנו שני חיפוי קרקע ושלושה כיסויים למבנים. בכל חזרה הוצבו אוגרי נתונים טמפ' ולחות, כל חלקה נשקלה והועברה לבדיקת כשר ההשתמרות באחסון וחיי מדף במחלקה לאחסון במינהל למחקר חקלאי. במקביל נערכו תצפיות אצל חקלאים בסוגי פלסטיק שונים ובמבנים שונים, בעלי אורך ורוחב שונים. השימוש ביריעות לכיסויים ובחיפויים שונים לא הביא להבדל מובהק בטמפ' ובלחות שבמבנים השונים. בלילות הצינה הטמפ' החיצונית לא ירדה מתחת ל- 2-3 מעלות צלסיוס (מ"צ). במנהרת התצפית שבה נפרס מסך תרמי, במהלך הלילה, קיבלנו הפרשי טמפרטורה גדולים, עד כ- 8 מ"צ בהשוואה למבנים סמוכים ללא מסך. ביבול ובאיכותו לא נראו הבדלים משמעותיים בין הטיפולים, גם לא החלקות שגודלו תחת המסך התרמי. צמחי בזיל מהקצירים הראשונים הראו תוצאות מעולות לאחר אחסון המדמה יצוא ימי. לאחר אירוע הצינה, צמחי בזיל מהקציר הרביעי ואילך התקבלה ירידה משמעותית באיכות, שאינה מאפשרת שיווק. עם תום עונת הגידול הוחלט להמשיך בבדיקה של כיסויים שונים ושימוש במסך תרמי. המטרה העיקרית להגיע לייצור בזיל איכותי בעונת הגידול הבעייתית (פברואר - מרץ) תוך שימוש באמצעים אגרוטכניים וללא שימוש במקור אנרגיה חיצוני.

    דפנה הררי, עמי מדואל, רמי גולן, שמעון פיבוניה, דורית חשמונאי, איציק אסקירה,דוד סילברמן, סבטלנה דוברינין, דוד קניגסבוך, מאיר טייטל, יגאל אלעד

  • 1
    ינו
    כרם ענבי מאכל אורגני, תחנת יאיר
    מטעים, ירקות

    כרם ענבי מאכל אורגני, תחנת יאיר
    דפנה הררי, דודו אלקיים, ברוך לוזון, אייל רבן, אתי אור

    ענף גידול ענבי המאכל הינו ענף יחסית ותיק ומוצלח בערבה התיכונה אשר ענבי המאכל שלה הן בחממות והן בשטחים פתוחים מקדימים את שאר האזורים בארץ.
    יחסית לאזורי גידול גפן אחרים בארץ, בערבה ממעטים בריסוסים נגד מזיקים ומחלות. בגלל האקלים היבש והבידוד היחסי אנו "נהנים" מפחות פגעים ופחות מחלות.
    עובדה הזו, יחד עם המודעות ההולכת וגוברת בציבור לשאריות של חמרי הדברה ותוצרת אורגנית ונקייה מחמרי הדברה, גרמה לנו לבחון אפשרות לגידול אורגני של ענבי מאכל.
    בארץ ובחו"ל עולה הביקוש לענבים אורגניים בכלל ולענבים אורגניים מוקדמים בפרט, ומאחר שאין אפשרות לקבל ענבים מוקדמים ע"י ריסוס בזרז כלשהו (רעיל), הוחלט לבדוק טיפולי "Heat shock" (טיפול חום) לצורכי הבכרה. במהלך העונה ניסינו להגיע לטמפרטורה שתגרום ל"Heat shock" תחת פלסטיק בלבד, אך בשל החורף הקר, לא הצלחנו בכך.
    בכרם האורגני שבתחנת יאיר קיימים שלושה זנים SBS, מיסטרי-108 ורוקי.
    הכרם ניטע בתחנה ומטופל בצורה אורגנית עם תעלת קומפוסט ודישון בגואנו. כל המטע מחופה בפלסטיק שחור לבן למניעת עשביה והמלחה. במחלות ומזיקים הכרם מטופל אך ורק בחומרים אשר מאושרים בחקלאות אורגנית. במקביל נמשך תהליך הרישוי שלו.

  • 1
    ינו
    איקלום זני גויאבות כגידול מטע חדש באזור הערבה
    מטעים

    איקלום זני גויאבות כגידול מטע חדש באזור הערבה
    דפנה הררי, דודו אלקיים, יצחק קוסטו, יצחק ציפורי

    הגויאבה הינה גידול מטע אשר מוכר היטב בארץ, אשר דרישתו למים (כמות ואיכות) צנועות, הוא מצטיין בגידול וגטטיבי חזק ובכניסה מוקדמת לניבה ופוריות גבוהה. לגידול זה פוטנציאל שיווקי גבוה הן בשוק האירופאי שם הפרי מיובא בעיקר מברזיל שם הוא פודה מחירים גבוהים והן בשווקים של הארצות השכנות שם פרי מתוק זה אהוד ביותר.
    מספר בעיות הגבילו גידול זה ומנעו את התפתחותו כגידול מסחרי בהיקפים גדולים:
    א. הארומה החזקה שמפתח הפרי עם הבשלתו.
    ב. רגישותו הגבוהה של הפרי לשינוע וטלטולים.
    ג. רגישותו הגבוהה לפגיעת זבוב הפירות
    בעבודות בירור והשבחה שנעשתה ע"י אלי תומר, ציפורי יצחק, גורן משה, ריפא מריו, שוקר שמשון נמצאו מספר זנים מעניינים מופחתי ריח ומוקדמים ברובם, אשר יכולים להתאים גם לייצוא ואשר כבר מגודלים בחלקות חצי מסחריות במספר מקומות בארץ.
    במטרה לבחון את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי באזור הערבה נשתלו עצי גויאבה במספר אתרים בערבה המייצגים נישות אקלימיות שונות.
    שתילי הזנים 1-1, 4-68, 1-16, 3-58 ניטעו ביולי 2005 בתחנות הניסויים יאיר (ערבה תיכונה) וזוהר (כיכר סדום). במהלך הגידול נערך מעקב פנולוגי, פריחה, חנטה ומתן פרי. נבדק היבול, גודלו ואיכותו, אחוז הסוכר, חיי מדף, בית גרעין, טעם ריח ומרקם.
    בתחנת יאיר ובתחנת זוהר, העצים התבססו, מלבלבים ונותנים פירות, בעיקר הזן הפורה 1-1. בתחנת זוהר התקבל מזן זה יבול גבוה יחסית לעץ. אך, עדיין מוקדם לסכם, עלינו להמתין לפחות לשנה נוספת של גידול.
    עם הירידה בטמפרטורות, העצים בעצירת צימוח ובפירות שחנטו יש עצירה בהבשלה.