דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 1412 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 28
    ספט
    פיתוח שיטות להארכת חיי מדף ושמירה על איכות הפלפל 2020-21
    ירקות, בקרת איכות לאחר קטיף

    פיתוח שיטות להארכת חיי מדף ושמירה על איכות הפלפל
    מילי זנבר1, שמעון פיבוניה1, סבטלנה גוגיו1, יורם צביאלי1, מוטי אושרוביץ1 ותמיר אורן1.
    עדי סויסה2 ודוד סילברמן2.
    1מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר, 2שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחברת: milimoprn@gmail.com

    תקציר
    בשנים האחרונות יורדים בעקביות היקף יצוא פלפל מהערבה והתמורה לחקלאים. הגורמים העיקריים לתמורות הנמוכות: 1. היעדר יעדי שיווק - כיום, רוסיה מהווה יעד היצוא העיקרי והתמורות עבור התוצרת המגיעה ליעד זה נמוכות מאד. יצוא ימי ליעדים רחוקים יותר דוגמת המזרח הרחוק וארה"ב לא מתאפשר כיום עקב זמני תובלה ארוכים וחיי מדף קצרים של הפלפל. 2. איכות ירודה של התוצרת - פירות המגיעים לשווקי היעד סובלים לעיתים קרובות משיעורי ריקבון גבוהים ואיבוד מים גבוה הפוגע במידת המוצקות של הפרי. האחסון בקור הוא אחד הכלים היעילים לשמירת איכות תוצרת חקלאית טרייה עקב דחיית תהליכי הבשלה והזדקנות ועיכוב התפתחות פתוגנים. אולם, נזקי צינה המתפתחים בעקבות חשיפת רקמות הצמח לטמפרטורה נמוכה מהווים מגבלה משמעותית ביכולת האחסון. פלפל הינו גידול בעל רגישות לקור ולרב נזקי הצינה יתפתחו בטמפרטורה נמוכה מ-7 מ"צ. מטרתו של מחקר זה לבחון היתכנות לאחסון פלפל בטמפ' תת אופטימאלית; 4 מ"צ, תוך שילוב טיפולים שונים להפחתת נזקי הצינה ובכך לאפשר את הארכת משך התובלה. בניסוי שנערך בעונת 2020/21 נבחנו שני זני פלפל; 'קנון' (אדום, 'זרעים גדרה') ו'ניל' (צהוב, 'הזרע') שנקטפו מבית רשת בתחנת יאיר. נערכה השוואת טמפ' אחסון; 4 מ"צ לעומת 7 מ"צ בשילוב טיפולים שונים להפחתת נזקי צינה. כל הפירות נטבלו למשך חצי דקה ב-150ppm כלור לפני יישום הטיפולים. הטיפולים כללו 30 שניות טבילה ב: 150ppm כלור (ביקורת), 5ppm ברסינוליד (חומר ניסיוני, תפזול) ו-0.65% diphenylamine (DPA, תרסיס). בנוסף, נבחנה יעילותו של 1.25% ג’יברלין (ג'ברלון, גדות) בזן 'קנון'. ובזנים דלוקס (צהוב 'גדות אגרו') ו'קנון' נבחן מוצר פטנטי של חברת SAVE FOOD המבוסס על 80ppm Peracetic Acid בשילוב 700ppm תערובת חומצות אורגניות. היישום נערך בטבילה (30 שניות) על פירות פלפל שעברו שטיפה חמה (55 מ"צ למשך 15 שניות בתוספת 150 ח"מ כלור טהרספט Troclosene sodium, קונצפט). לאחר יישום הטיפולים אוחסנו הפירות ב-4/7 מ"צ בהתאם לטיפול למשך 21 יום ושלושה ימים נוספים ב-20 מ"צ. בתום תקופת האחסון התבצעה הערכה של מדדי איכות הפרי; מוצקות, שיעור ריקבון, נזקי עוקץ, חטטי קור וחריגי צבע. להורדת טמפ' האחסון לא הייתה השפעה על שיעור הפרי הרקוב בזן קנון. שיעור הריקבון בפירות פלפל מזן ניל נמצא נמוך לאחר אחסון ב-4 מ"צ בהשוואה לאחסון ב-7 מ"צ. שיעור התרככות הפרי בפירות פלפל מזן קנון נמצא נמוך לאחר אחסון ב-4 מ"צ בהשוואה לאחסון ב-7 מ"צ. להורדת טמפ' האחסון לא הייתה השפעה על שיעור התרככות הפרי בזן ניל. שיעור חטטי הקור בזן ניל עמד על כ-8% לאחר אחסון ב-4 מ"צ בהשוואה ל-4% לאחר אחסון ב- 7 מ"צ. כאשר זן זה אוחסן ב-4 מ"צ בשילוב עם טיפולים להקניית סבילות לצינה; ברסינוליד או DPA, שיעור חטטי הקור לא היה גבוה מזה של פירות הביקורת שאוחסנו ב-7 מ"צ. שיעור הריקבון של פירות פלפל אשר טופלו במוצר SAVE FOOD היה נמוך בהשוואה לפירות הביקורת; 10% לעומת 30% בהתאמה. גם שיעור הפרי המוצק היה גבוה בפירות שטופלו במוצר SAVE FOOD בהשוואה לפירות הביקורת. שיעור התרככות הפרי של פירות פלפל מזן קנון אשר טופלו ב-1.25% ג'יברלין היה נמוך בהשוואה לפירות הביקורת; 10% לעומת 45% בהתאמה.
    לסיכום, תוצאות המחקר תומכות בהשערה לפיה הורדת טמפ' האחסון עשויה לעכב התפתחות ריקבון פטרייתי והתרככות פירות פלפל באחסון ממושך. ניתן להשרות סבילות לצינה בפלפל ע"י שימוש בהורמונים צמחיים (אנטי-אוקסידנטים) וכן לשפר את איכות הפרי המאוחסן ע"י טיפול בחומרי חיטוי אלטרנטיביים. יש להמשיך ולאתר חומרים אשר יקנו סבילות לצינה ו/או יהיו יעילים בהפחתת שיעור הריקבון והאטת קצב הזדקנות פירות פלפל. ככל שימצאו טיפולים כאלה ישנה חשיבות לפעול לרישויים על מנת להקנות כלים נוספים לחקלאים בהתמודדות עם בעיות האיכות ופסילת התוצרת המיוצאת מהערבה.

  • 22
    ספט
    ירקות

    תצפית צינון התנדפותי בפלפל סתווי בערבה התיכונה 2022-2023
    יצחק אסקירה –מיקור חוץ משרד החקלאות
    דוד סילברמן ועדי סוויסה - שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    יורם צביאלי - מופ ערבה תיכונה וצפוני-תמר
    אלון גיבורי, אורי דואק, סמדר - שותפות שאבי, מושב צופר
    כתובת המחבר: esquirai@gmail.com

    הקדמת ניבה בעונת הסתיו בתנאי הערבה בבתי צמיחה לא מבוקרים הינו אתגר מורכב בגלל תנאי האקלים הקשים באזור, טמפרטורות יום ולילה גבוהות ולחות נמוכה. מרכיב קושי נוסף הוא תקופת הסניטציה בחודשים יוני יולי הדורשים שימוש ברשתות 50 מש או כיסוי ביריעות פלסטיק בעת הגידול. בעונת 2021-2022 בוצעה תצפית בגידול פלפל בשתילה מוקדמת, במושב צופר בשותפות שאבי (גיבורי ודואק), בתחילת חודש יולי במבנה עם צינון התנדפותי בעזרת מערפלים ושימוש במים מותפלים תחת יריעות פלסטיק/ רשתות חרקים בהיקף כולל של 20 דונם. לאור הצלחת התצפית בהנבה הבכירה, הן ברמת היבול והן באיכותו התצפית הורחבה בעונת 2022-23 לשטח של 40 דונם בשלוש יחידות ייצור שונות וסמוכות על גדות נחל ערבה. מטרת התצפית בעונה זו 22-23 הייתה בחינת הצינון והשפעתו בשני מבני חממה שונים (דגם שיין, מפתח 6.4 מ' ודגם ערבה מפתח 8 מ') והשפעת הכיסוי (רשת או פלסטיק) על היבול ואיכותו בעונת הסתיו והחורף. שתילת המבנים נעשתה ב 1-1-3.07.2022 (תקופת הסניטציה) תחת רשתות 50 מש או פלסטיק בהתאם לדרישות הסניטציה באזור. הצינון ההתנדפותי המורכב ממערפלי קולנט בספיקה נמוכה (22 ליטר שעה) הוצבו מעל הגידול בגובה המרזב והוזנו ממתקן התפלה ייעודי. הצינון הופעל בהתאם לצרכי הגידול ותנאי האקלים המשתנים ולא על בסיס מערכות בקרת אקלים מורכבות ו/או פרמטרים אקלימיים. הערפול/צינון הופעל רק בשעות היום בגלל מגבלות מים במערכת ההתפלה. עקב מגבלות התצפית בחממה מסחרית הושוו רק הטיפולים המצוננים ללא ביקורת לא מצוננת (נעשה מעקב אחר מבנים דומים וסמוכים במועד שתילה זהה). היבול הסתווי המחושב (20.9-8.11) שהתקבל בטיפולים השונים נע בין 4-5.7 טון לדונם וגודל פרי ממוצע של 160-180 גרם. היבול שהתקבל תחת יריעת הפלסטיק היה אפיל יותר בהשוואה לכיסוי ברשת. הצינון ההתנדפותי הוריד את טמפרטורת האוויר ב 5-7 מ"צ תוך כדי העלאת הלחות היחסית במבנה.

  • 6
    ספט
    תצפית צינון התנדפותי בפלפל סתווי בערבה התיכונה 2021-2022
    ירקות

    תצפית צינון התנדפותי בפלפל סתווי בערבה התיכונה 2021-2022

    יצחק אסקירה - מיקור חוץ משרד החקלאות
    ניר ברהולץ - מועצת הצמחים
    דוד סילברמן ועדי סויסה - שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    יורם צביאלי - מופ ערבה תיכונה וצפוני תמר

    תקציר
    הקדמת ניבה בעונת הסתיו בתנאי הערבה בבתי צמיחה לא מבוקרים הינה אתגר מורכב בגלל תנאי האקלים הקשים באזור, טמפרטורות יום ולילה גבוהות ולחות נמוכה. מרכיב קושי נוסף הוא תקופת הסניטציה בחודשים יוני יולי הדורשים שימוש ברשתות 50 מש או כיסוי ביריעות פלסטיק בעת הגידול. בעונת 2021-2022 בוצעה תצפית בגידול פלפל בשתילה מוקדמת, במושב צופר בשותפות שאבי (גיבורי ודואק), בתחילת חודש יולי במבנה עם צינון התנדפותי בעזרת מערפלים ושימוש במים מותפלים. הצינון בוצע בשעות היום והלילה בהתאם לתנאי האקלים שנוטרו ברציפות. צינון החממה אפשר הפחתה משמעותית הן בטמפרטורות היום והן בטמפרטורות הלילה, 5-7 ו 2-3 מעלות בהתאמה. התצפית בוצעה בחממה בשטח כולל של 20 דונם שחלקה היה מכוסה ביריעות פלסטיק בגג וחלקה ברשת חרקים (17 מש). בטיפול המצונן תחת יריעות הפלסטיק התקבלה הבכרה משמעותית ביבול בהשוואה לביקורת, תוספת יבול של כ 30%, מספר פירות גבוה יותר ומשקל פרי גבוה יותר, 180 גרם ממוצע בהשוואה ל 140 גרם בביקורת. צריכת המים הממוצעת לצינון לדונם הייתה כ 300 קוב שקוזזה בצריכת מים נמוכה יותר בשטח המצונן.

  • 21
    אוג
    המלצות גידול בצל מבצלצולים 2023
    ירקות

    גידול בצל מבצלצולים
    אלי מרגלית - ממ"ר שושניים; נביל עומרי - מדריך ירקות;
    ניצן כהן - מדריך הגנת הצומח

    הקדמה
    הבצל הסתווי מיוחד מבחינת עונת גידולו, משום ששתילת הבצלצולים והתפתחות הנוף דורשות יום ארוך; בעוד שלצניחה ולהבשלה נדרש יום קצר. משך זמן חשיפת הצמח (בהתאם לזן) לאורך יום מוגדר, בטמפרטורה השוררת באותה תקופה, משפיע על ההתבצלות, הצניחה וההבשלה. לפיכך, יש חשיבות רבה למועד השתילה המדויק של הבצל הסתווי באזורי הגידול השונים. איחור רב במועד השתילה או סתיו קר מהרגיל עלולים לגרום להמשך הגידול הווגטטיבי ולהפרגה לקראת האביב. סתיו חם מהרגיל או מועד שתילה מוקדם מדי יגרמו להקדמה משמעותית בצניחה ובהבשלה וליבול נמוך. הבצל הסתווי הנשתל מבצלצולים מבשיל בחודשים דצמבר-מרס ומיועד לשיווק סמוך להבשלתו.