השפעת תוספת פולס השקיה לילי על פרי הפלפל בתנאי הערבה
ירקותהשפעת תוספת פולס השקיה לילי על פרי הפלפל בתנאי הערבה
שבתאי כהן, רבקה אופנבך, אבי אושרוביץ, דורית חשמונאי, יורם צביאלי, ישראל צברי, סבטלנה גוגיו, יובל ברזילי, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
יוני אלקינד - הפקולטה לחקלאות
כתובת המחבר: sab@inter.net.il
תקופת חנטת הפלפל בערבה מאופיינת בטמפרטורות גבוהות הגורמות ליצירת פרי קטן יחסית בגל ההנבה הראשון (כ-120 עד 140 גרם לפרי). פרי במשקל זה אינו ניתן לשווק. תופעה זו נגרמת עקב פרק הזמן הקצר ליצירת פרי, כ-45 יום מחנט לפרי, לעומת כ-60 יום הנדרשים ליצירת פרי מתאים במשקל של לפחות 160 גרם. מצב זה הביא בין היתר לכניסת זנים עם פרי גדול מאד כדי להקטין את בעיית הגודל בתחילת העונה. בחירת זנים אלה הביאה לקבלת פרי במשקל של עד 300 גרם בהמשך העונה. בנוסף, ישנה בעיה של שחור פיטם הנובעת כנראה עקב הטמפרטורה הגבוהה בזמן החנטה ומחסור בסידן בפרי. בקצבי אוופוטרנספירציה גבוהים נוצרים מחסורי סידן בפרי. הנחת העבודה היא כי השקיה בפולס לילי עשויה לשפר את גודל הפרי ולהביא להקטנת תופעת שחור פיטם. הנחה זו נסמכת על ניסויים קודמים בעגבניות המראים כי השקיה לילית שפרה את אחוז הסידן בפרי. כידוע הפרי גדל במהלך הלילה לכן ההנחה ששיפור רמת הרטיבות בבית השורשים בשעת הגדילה עשוי גם לתרום למשקל פרי גבוה יותר במחזור ההנבה הראשון.
נבחנו שני טיפולים, השקיה בשעות היום (ביקורת), השקיה יומית בתוספת פולס השקיה לילי (סה"כ מנה יומית זהה לביקורת). לא נמצא הבדל ביבול הכללי והיבול המיועד ליצוא בין הטיפולים. משקל הפרי הממוצע לכל אורך עונת הגידול היה גדול יותר בטיפול המשלב פולס לילה בכ-5 גרם. לתוצאת גודל פרי זאת יש חשיבות רבה במיוחד בתחילת העונה אך חסרון בהמשך העונה. לא נצפו פירות נגועים בשחור פיטם בשני הטיפולים, הן בביקורת והן בטיפול הפולס הלילי.
הניסוי נערך בשיתוף חברות פיטק וזרעים גדרה.