דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 9
    מרץ
    גידול חקלאי של ספירולינה
    חקלאות מים

    גידול חקלאי של ספירולינה
    יאיר כהן, זיגי ווינטרס, אנדריאה אנצמן, חיים מירון, צו'פמבה אניווי, ארין פופ - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    כתובת המחבר: yairk@arava.co.il

    תקציר
    מו"פ ערבה עוסק זה ארבע שנים במיזם שמטרתו פיתוח תחום המיקרו-אצות בערבה. במסגרת מטרה זו החליט המו"פ להתמקד בפיתוח פרוטוקול לגידול מסחרי של ספירולינה (Spirulina). הספירולינה היא ציאנו-בקטריה המכילה אחוז גבוה של חלבון (60%) ויטמינים, מינרלים, וקרוטנואידים המתפקדים כאנטי-אוקסידנטים. לספירולינה יש שוק קיים בעל דרישה הולכת וגוברת בגלל העלייה במודעות לתזונה נכונה ולבריאות הגוף. ספירולינה גם משמשת להפקת פיגמנט המשמש כצבע מאכל כחול טבעי במזון (פיקוציאנין). שימוש נרחב נוסף באצה זו הוא בהזנת בע"ח כתוסף מזון בריאותי וכתחליף לחלבון מן החי. מחיר הגידול של ספירולינה מוערך בין 5$-10$ לק"ג יבש. עלות הגידול קטנה ככול שייצור הביומסה גדל. מחירה של ספירולינה לצרכן הוא 50$-60$ אבקה יבשה. מוצרים נוספים המופקים מספירולינה כגון הפיקוציאנין נמכרים במחירים גבוהים בהרבה, מחיר ק"ג יבש של הפיגמנט מתחיל במאות דולרים.
    תהליך גידול הספירולינה דומה לזה של מיקרו-אצות והוא מתחיל בתרביות סטריליות שמוחזקות על אגר בצלחות פטרי. בכדי ליצור תרבית, נזרעת כמות קטנה בנפחים של 100-200 מ"ל עד להגעה של ריכוז תאים גדול מספיק (מספר מיליונים של תאים למ"ל) המתבטא בצבע ירוק-כחול עז בתרבית (כ 3 שבועות לערך). לאחר שלב זה, הכמות שגודלה נזרעת מחדש בנפח גדול יותר (3-5 ליטרים) והתהליך חוזר על עצמו עד ליצירת 50 ליטרים לערך, כמות המספיקה לזריעה של בריכת גידול קטנה בנפח של 1 מ"ק. הקציר הוא מתמשך, כלומר בכל יום נקצרים כ 15% מנפח הכולל ומחדשים את הגידול ע"י הוספת מים ומדיה. ספירולינה מתרבת ע"י חלוקה א-מינית של תאים. התאים עוברים חלוקה ומתאגדים לצבר שצורתו סלילית (מכאן מגיע השם ספירולינה) ואז מתנתקים ומתחלקים שוב. כמו במיקרו אצות, שלב החלוקה, הנקרא גם שלב הגידול האקספוננציאלי מתבטא בגידול מהיר של הביומסה, הקציר מתרחש בשיאו של שלב זה.
    במהלך שנת 2018 הוקמו בתחנת יאיר 3 בריכות בעלות נפח של 50 מ"ק כל אחת בכדי לאפשר בחינה לגידול מסחרי של ספירולינה בערבה. כמו כן, נוספה מכונת קציר המאפשרת הפרדה מהירה ויעילה של ספירולינה ממי הגידול. בחודש האחרון התחלנו בגידול מלא בכל המערכות מהמעבדה ועד לבריכות הגידול הגדולות ואנו אוספים נתונים לגידול מסחרי של ספירולינה. אנו עוסקים בימים אלה באיסוף נתוני הגידול ובתמחור הגידול. בנוסף, מחלקת חקלאות המים פרסמה קול קורא שמטרתו הקמת משק מודל לגידול ספירולינה בערבה. צוות המחלקה יספק מידע, תרביות וליווי מדעי לחקלאי הנבחר.

  • 9
    מרץ
    פיתוח מזון חי לדגים
    חקלאות מים

    פיתוח מזון חי לדגים
    יאיר כהן, נתאי דולב, פיטר קיבוי - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    כתובת המחבר: yairk@arava.co.il

    תקציר
    בחוות גידול לדגי נוי בערבה נעשה שימוש במזון חי להזנה של דגיגים בכדי להבטיח התפתחות תקינה, שרידה גבוהה וקצב גידול מהיר. שימוש במזון חי מתאים כלומר בעל יכולת הזנה טובה ובעל שרידות וזמינות גבוהים לדגיגים הוא קריטי להצלחתו של גידול חקלאי מוצלח.
    בניסוי שנערך בתחנת יאיר בשנת 2018 נבדק השימוש בסרטן הירוד מוינה (Moina) ׁׂשמקורו במים מתוקים כתחליף לארטמיה (Brine shrimp) בהזנת דגיגים, במטרה לפתח פרוטוקול לגידול מוינה בחווה מסחרית.
    מתוצאות הניסוי עולה כי הגידול במכלי דולב בנפחים גדולים מאפשר להגיע לגידול טוב יותר בהרבה מהמכלים העגולים שעשינו בהם שימוש עד כה גם מבחינת הצפיפות וגם מבחינת הכמות הסופית. במדידות שנעשו אחת ליומיים מחודש נובמבר, הצפיפות הממוצעת במכלים העגולים הייתה 8 מוינות ל 5 מ"ל בעוד שבדולבים הצפיפות הממוצעת הייתה 15 מוינות למ"ל והאוכלוסייה למיכל התקרבה ל 2 מיליון פרטים (פי 2 מהכמות המקסימלית שנמדדה במכלים העגולים).
    בניסוי הראשון שערכנו, לא נמצא הבדל משמעותי בגידול אוכלוסיות מוינות שקיבלו שמרים בלבד, לעומת ההזנה בשמרים ואצות.

  • 6
    מרץ
    המלצות השקיה מלון ואבטיח אביב במבנים בערבה 2018/19
    ירקות

    המלצות השקיה מלון ואבטיח אביב במבנים בערבה 2018/19
    עודד פרידמן, עדי סויסה - שה"מ
    יורם צביאלי - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר

  • 4
    פבר
    מיקרו-אלמנטים בגידולי ירקות: מנזקי חום בפרי, ועד ננו-אפלקציות
    ירקות

    הרצאה במסגרת יום עיון בנושא הזנה של ירקות למגדלי הערבה
    נערך במשותף ע"י שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מנהל המחקר החקלאי, מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר,
    והמרכז לדישון והזנה של הצמח CFPN
    יום שני 31.12.18 מועדון לחבר בצופר

    מיקרו-אלמנטים בגידולי ירקות: מנזקי חום בפרי, ועד ננו-אפלקציות
    חגי יסעור, דן חמוס-כהן, מוחמד אלחוואסה ומרים סילבה
    פיזיולוגיה של צמחים בתנאי עקה
    מרכז מחקר גילת, מכון וולקני