בחינת השפעת הגומלין שבין טפטוף טמון לתדירות ההשקיה ומליחותה במלוני אביב
ירקות, קרקע ומיםבחינת השפעת הגומלין שבין טפטוף טמון לתדירות ההשקיה ומליחותה במלוני אביב
אפי טריפלר, טוביה סטרייקר, רבקה אופנבך, אורן בר-לבן, אבי אושרוביץ, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
כתובת המחבר: effi@arava.co.il
תקציר
גידול המלון בערבה הצפונית והמרכזית הוא אחד מבין ענפי גידול הירקות המרכזיים. גידול של מלונים מורכבים על גבי כנות בא לתת מענה לבעיה קשה ונפוצה בגידול מלונים- התמוטטות חורפית. נכון לעת הנוכחית, אין היצע של רוכבים וכנות, אלא קיים זן אחד (רענן) המורכב על כנת דלעת. בזן זה נצפים באופן קבוע מחסורים במיקרו אלמנטים, המתבטאים בהצהבת העלווה ובפרי לא מרושת. היפותזת המחקר גורסת כי השקיה בטפטוף טמון, בו מערכת השורשים מצויה בעומקים 20-40 ס"מ תקטין במידה רבה את השפעת טמפרטורת הסביבה על קליטת יסודות מיקרו לשורש. בניסוי שנערך בתחנת יאיר בערבה בעונת 2015/16. שתילי מלון מזן רענן (הזרע) מורכבים על כנת דלעת נשתלו (25/11/2015) במנהרות עבירות ברוחב 6 מטר על גבי קרקע שחופתה בפוליאתילן. נבחנו 2 שיטות טפטוף (טפטוף עילי וטפטוף טמון בעומק 20 ס"מ) בשילוב של שלוש מוליכויות חשמליות של מי ההשקיה (1, 2.5 ו- 4 דצ"ס/מ'). הפירות נקטפו ומוינו לפי המדדים המקובלים ביצוא. פרי באיכות יצוא השהה בתנאי סימולציה ליצוא למשך 14 יום ב - 4 מ"צ ו-3 ימים ב- 20 מ"צ ונבדק שוב לקביעת איכותו לאחר השהיה. השקיה במים מליחים ( 4 דצ"ס/מ') הורידה את היבול בכ- 30% בהשוואה להשקיה במים שפירים (1 דצ"ס/מ'). שימוש בטפטוף טמון צמצם את ירידת היבול וכן את משקל הפירות ואחוז הפירות המוצקים, בהשפעת המליחות. אנו סבורים כי השיפור ביבול בהשקיה בטפטוף טמון מגבירה את יעילות הקליטה של יסודות מיקרו לצמחי מלון, בתקופת החורף בה טמפרטורת הקרקע נמוכות. בנוסף, יתכן ובטפטוף טמון קיימת העשרה נמוכה יותר של מלח בבית השורשים, בעקבות אוופורציה בפני השטח, היות ופני הקרקע יבשים.
Studying the mutual effect of subsurface drip, irrigation frequency and water salinity on spring melon
Effi tripler, Tuvia Striker, Rivka Offenbach, Oren Bar-Lavan, Avi Oshrovitz, Rami Golan – Central and Northern Arava Tamar R&D
Writer address: effi@arava.co.il