ירקות,
קרקע ומים אפיון התגובה הדינאמית של פלפל בערבה לעקת מליחות, ברמות חנקן שונות
אפי טריפלר ותום גרינוולד - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
כתובת המחבר: effi@arava.co.il
תקציר
פלפל הינו אחד מהגידולים העיקריים באזור הערבה. במרבית השטחים, השקיית הפלפל הינה במים מליחים, וקיים אופק עתידי של אספקת מים שפירים במרוצת החמש שנים הקרובות. מטרת המחקר הינה ללמוד את התגובה הדינאמית של פלפל למליחות, על מנת להשיג תובנות וכלי ניהול לגבי איכות המים המיטבית בכל שלב בעונת הגידול, ולהקטין את הנזק הפוטנציאלי לסביבה בגלל דליפת כלורידים למי התהום.
הניסוי נערך בבית צמיחה בתחנת זוהר, כיכר סדום. צמחי פלפל מהזן סובק (זרעים גדרה) נשתלו (18/9/2015), בבית צמיחה. שתי רמות מליחות הופעלו ב- 3 מועדים נבחרים במרוצת הניסוי (שתילה, נובמבר ופברואר). בטיפול בו איכות המים הוסבה ממים שפירים למליחים (EC1->EC4) התקבלה תוספת של שני חנטים, בהשוואה לטיפול שבו הושקו הצמחים במים מליחים (EC 4) כל משך הניסוי. היבול בטיפול EC1->EC4 היה הגבוה מבין כל שילובי המליחות והעיתוי, ועמד על 11.5 טון/דונם. בטיפול הביקורת שהושקה כל העונה במים מליחים (EC 4) היבול היה נמוך ב- 2.4 טון/דונם. ממצאים מניסוי זה ממחישים כי תגובת הפלפל למליחות תלויה בתנאי האקלים. בחדשים ספטמבר- נובמבר, בהם ההתאדות הפוטנציאלית מגיגית גבוהה (7- 11 מ"מ ליום), רגישותו של הצמח למליחות גבוהה מאשר בחדשי החורף, בהם ההתאדות היומית עומדת על כ- 4 מ"מ. מכאן ניתן להסיק כי קיימת חשיבות גבוהה בהשקיית פלפל בתחילת עונת הגידול במים שפירים, וכי בהמשך ניתן להשקות במים מליחים, אשר עלותם מהווה כ- 60% מעלות לקוב מים מותפלים.
Dynamic response of pepper to salinity stress under various nitrogen fertigation regimes
Effi Tripler and Tom Greenvoeld - Central and Northern Arava Tamar R&D
Writer address: effi@arava.co.il