דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 1
    ינו
    השפעת משטרי הצללה על יבול ואיכות פרחי ליזיאנטוס
    פרחים

    השפעת משטרי הצללה על יבול ואיכות פרחי ליזיאנטוס
    מעין פלוס קטרון, קרן אלבז, אבי אושרוביץ - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
    איתן שלמה, אמנון נבון - שה"מ, משרד החקלאות
    מישל זכאי, מאיה לוגסי, אביתר מנור - אוניברסיטת בן גוריון

    בסדרת ניסויים שנערכו בגידול ליזיאנטוס בעונות 2004/5 ו2005/6 בתחנת יאיר נבדקו (1) השפעת משטרי הצללה על התפתחות צמחי ליזיאנטוס, במיוחד על מועד ההתמיינות לפריחה, מועד הפריחה ואיכות הפרחים ו- (2) נבחנה מערכת שתאפשר למפות את הגורמים הביוכימיים התורמים לפריחה בליזיאנטוס.

    מתוצאות שתי עונות הניסויים עולה כי:
    (1) במהלך כל הגידול , טיפול הצל הארוך והכבד ביותר גרם להקטנה משמעותית ומובהקת בגובה ובמשקל הצמחים וביבול הענפים הפורחים. תוצאות אלו תואמות את התוצאות שהתקבלו בשנה הקודמת לגבי זן אחר.
    (2) לא היו הבדלים במספר הניצנים בין הטיפולים השונים. תוצאות אלו ככל הנראה נובעות מהתנאים המיוחדים של הניסוי (שתילה מוקדמת, ופריחה מהירה).
    (3) טיפולי ההצללה השפיעו על רמת המוטמעים (עמילן) בצמחים. הקשר בין רמת העמילן לבין יבול ואיכות הענפים ייחקר בהמשך.
    (4) התוצאות שהתקבלו מצביעות על האפשרות להשפיע על התפתחות צמחי ליזיאנטוס בעזרת רשתות צל/מסכים טרמים מסוגים שונים.
    (5) השלכות יישומיות: בעקבות הניסויי, מגדלי הליזיאנטוס בערבה הסירו השנה את רשתות הצל במועד הרבה יותר מוקדם מהרגיל במטרה לקדם את הפריחה ולקבל תוספת יבול.

  • 1
    ינו
    בוטריטיס בפלפל בערבה: לימוד הקשר בין תנאי סביבה ומופע המחלה
    הגנת הצומח, ירקות

    בוטריטיס בפלפל בערבה: לימוד הקשר בין תנאי סביבה ומופע המחלה

    שמעון פיבוניה ורחל לויטה - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
    כתובת המחבר: ShimonP@arava.co.il

    תקציר
    מחלת העובש האפור הנגרמת על ידי הפטרייה Botrytis cinerea גורמת מידי שנה לנזק בגידול הפלפל בערבה. בעונת 2005/6 נערך בפארן מעקב אחר תנאי הסביבה, לחות וטמפרטורה, והתפתחות המחלה בשישה מבנים בפארן. בתום עונת הגידול נערך סקר טלפוני להערכת המחלה ונזקיה בקרב כלל המגדלים בפארן. בעונת המעקב לא נמצא קשר ישיר בין אירועי גשם והופעת המחלה בשדה. זאת אומרת, בחלק מהחלקות הופיע בוטריטיס עוד לפני אירוע הגשם הראשון. העלאת הלחות במבנה תרמה להגדלת הסיכון להתפתחות המחלה אולם, קיימים כנראה גורמים נוספים התורמים להופעת המחלה, כמו למשל רגישות הזן, ולכן לא בכל המבנים עם לחות גבוהה הופיעה המחלה. על פי תוצאות הסקר, גידול בבית רשת ושימוש בטפטוף דק דופן עם ספיקה נמוכה הגדילו הסיכון לקבלת בוטריטיס. מבחינת רמת הסיכון לא נמצא בשנה זו הבדל בין רשת 25 מש ורשת 50 מש. מבין 41 המבנים שבהם דווח על הופעת בוטריטיס, רק שישה היו מבני חממה ובכל השישה רמת הנזק הייתה נמוכה. השטחים המזרחיים במושב פארן מועדים יותר להתפתחות נזקי בוטריטיס אך המחלה נצפתה גם באזורים אחרים בישוב. מחלה בהיקף משמעותי הופיעה בעיקר בקרקע כבדה או בינוני-כבדה.

  • 1
    ינו
    תחשיב כלכלי לכרם בחממה מסוג ארלי סוויט שנה ד’
    מטעים

    תחשיב גידול פלפל בבית צמיחה בערבה כולל תחשיב השקעות טבלאות רגישות תרומה א-ב-ג

    יורם צביאלי, אביתר איתיאל, איציק פוסלסקי, ישראל צברי

  • 1
    ינו
    הטיפול בעגבניות צ’רי בודדות ובאשכולות לקראת הקטיף ולאחריו
    ירקות

    משרד חקלאות ופיתוח הכפר
    שירות הדרכה והמקצוע
    אגף הירקות
    נובמבר 2007

    הטיפול בעגבניות צ'רי בודדות ובאשכולות
    לקראת הקטיף ולאחריו

    שלי גנץ, רפרנטית לגידול עגבניות, שה"מ, עומר זידאן, סגן מנהל שה"מ למקצוע
    ד"ר אמנון ליכטר, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית לאחר הקטיף, מכון וולקני

    מבוא
    עגבניות צ'רי מיוצאות במהלך השנה כולה ליעדים שונים בעולם. שיא היצוא בעונת החורף, והוא ברובו מיועד לאירופה. תהליכי בקרת איכות קפדניים מונעים לרוב תופעות של הגעת תוצרת עם ריקבונות ליעדי השיווק בחו"ל. עיקר הריקבונות נגרמים כתוצאה מהתפתחות פטריית הריזופוס על סדקים בפרי. לפטרייה זו כושר התפתחות מהיר, ובטמפרטורה המקובלת לאחסון עגבניות היא מפתחת תפטיר אווירני לבן ונבגים שחורים. התפטיר מתפתח במהירות באריזה והריקבון הרך מתאפיין בהצטברות של רטיבות בתחתית אריזה. תופעת ריקבונות הפרי חמורה במיוחד בעונה הקרה המתאפיינת בחוסר יציבות אקלימית,
    תופעה נוספת המאפיינת עגבניות אשכול היא התפתחות שטחית של עובשים ממינים שונים על השיזרה במהלך האחסון, תוך פגיעה קשה במראה האשכול. הרקע האפידמיולוגי של התופעה טרם נחקר ביסודיות אך ידוע שהתחלת התהליך היא בבית הגידול.
    בדפון זה נציין את הפעולות המומלצות לשמירה על איכות התוצרת, על פי סדר הפעולות מטרום הקטיף ועד לאריזה.