דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 1
    ינו
    ניסוי זני מלון סתיו, נאות הכיכר 2005 – 2006
    ירקות

    ניסוי זני מלון סתיו, נאות הכיכר 2005/6
    יורם צביאלי, רבקה אופנבך, עמי מדואל, רמי גולן, ישראל צברי – מו"פ ערבה
    אביתר איתיאל – לה"ד נגב שה"מ, משרד החקלאות
    שמשון עומר – אגף הירקות שה"מ, משרד החקלאות
    עמי זעירא – נאות הכיכר
    תקציר
    בניסוי שנערך ע"י מו"פ ערבה בחלקה מסחרית של משק זעירא בנאות הכיכר נבדקו זנים טיפוסי גליה וזנים בעלי ציפה כתומה (קנטלופ, שרנטה), סה"כ 26 זנים במבחן ובתצפית. הניסוי נשתל ב- 20/9/05. קטיף נערך בשבועות 47 עד 51, החל בתאריך 20/11/2005 (61 ימים משתילה) ונמשך עד 14/12/2005, סה"כ 8 קטיפים. מזני הגליה במבחן נקטף יבול כללי ממוצע של 4.9 ק"ג\מ"ר (לכל הזנים) ואילו היבול באיכות יצוא הגיע ל- 3.9 ק"ג\מ"ר (בממוצע לכל הזנים). מבין זני הגליה שנבחנו במבחן בלטו הזנים 2161, 7506 כזנים בעלי איכות ויבול טובים. מבין זני הגליה בתצפית ראוי לציון הזן 6025 עם יבול כולל של 5.4 ק"ג\מ"ר ו-87% פרי ליצוא אולם הינו בעל נטייה לג'ינגים, המהווים גורם שלילי בשיווק. הזן 1625 בלט בשיעור גבוה של פרי גדול במקטעי היצוא, אולם הינו בעל מתיקות נמוכה יחסית. הזן 7506 בלט בבכירותו והזן 7507 באפילות. מזני הקנטלופ במבחן עולה הזן מגריט (5131) ביבול ואיכותו על הזן מגנט (3101) 4.1 ק"ג\מ"ר עם 89 אחוזי יצוא). הזנים 96201 ודרבי היו בעלי איכות גבוהה יותר מזו של הזן מגריט אך נחותים ממנו ברמת היבול. לסיכום, מוצע לבחון בניסוי נוסף את הזנים 2161 (סמקו), 7506 (ים תיכון זרעים) ו-6025 (הזרע) בהשוואה לזני המסחריים 7303, 1537 (טרופר) ו1625.

  • 1
    ינו
    תגובת עגבניית אשכול מזן נסיכה לטמפרטורות על מיטביות ולתשתית גידול, משק רימון עין יהב 2005
    ירקות

    תגובת עגבניית אשכול מזן נסיכה לטמפרטורות על מיטביות ולתשתית גידול, משק רימון עין יהב 2005
    אביתר איתיאל-שה"מ, משרד החקלאות.
    צחי ומשה רימון- מושב עין יהב.
    רבקה אופנבך- מו"פ ערבה

    תקציר
    עגבניות אשכול מהזן נסיכה נשתלו ב-20/6/05 בחממה מצוננת ונעקרו לאחר 176 ימים, במחצית חודש דצמבר. הקטיף החל 61 ימים מהשתילה והסתיים 115 ימים לאחר מכן.
    יבול הפירות הממוצע לחממה הגיע לכדי 17.8 ק"ג מ"ר, שהם כ-4.7 ק"ג מ"ר לחודש בממוצע לכל תקופת האסיף. עד לתחילת חודש נובמבר שררו בכל נקודות הבדיקה טמפרטורה ממוצעת יממתית גבוהה מ-18 מעלות. עליית הטמפרטורה היממתית כתוצאה מעליית המרחק מהמזרון הגיע לערך ממוצע של 0.03 מעלה למטר לכל תקופת הצינון. פחיתת היבול היחסי מבוטא באחוז ( ) כתוצאה מעליית הטמפרטורה הגיע לכדי 7% לכל מעלה. פחיתה זו נבעה מפחיתה במספר האשכולות בשיעור של כ-10% לכל מעלה.
    בשתי עונות המחקר 2004 ו-2005, התקבל מקדם פחיתת יבול דומה.
    על סמך תוצאות המחקר ניתן לחזות את היבול היחסי בעונת גידול בה הטמפרטורה היממתית עולה על 18 מעלות וזאת בהתאם לטמפרטורה האוויר הממוצעת לעונה. נוסחת חיזוי יבול הפירות היחסי תראה כך:
    משקל הפרי הממוצע לא התנהג באופן קווי. עד טמפרטורה של 24.3 מעלות חלה ירידה במשקל הפרי ומכאן ואילך חלה עליה, וזאת על אף שמספר הזרעים בפרי פחת באופן קווי עם עליית הטמפרטורה.
    איכות הפירות פחתה בהשפעת עליית הטמפרטורה. תגובה זו באה לידי ביטוי בעליית משקל הפירות הפסולים ליצוא ובעליית משקל הפירות שסבלו משחור פיטם.
    תעלות הזנה במצע טוף הניבו יבול פירות גבוה ב כ-18% בהשוואה לגידול בקרקע. עיקר התוספת באה לידי ביטוי בתוספת במספר אשכולות. באופן מפתיע לא נמצאה פחיתת יבול כתוצאה מעליית הטמפרטורה בגידול בתעלות הזנה.

  • 1
    ינו
    השפעת ההשקיה, התשתיות, ונפחי בית שורשים בגידול פלפל בקרקע ובשיטת נש”מ
    ירקות

    השפעת ההשקיה, התשתיות, ונפחי בית שורשים בגידול פלפל בקרקע ובשיטת נש"מ

    אביתר איתיאל - שה"מ, משרד החקלאות
    עמי מדואל, דורית חשמונאי, שבתאי כהן, רבקה אופנבך, יורם צביאלי - מו"פ ערבה
    אלון בן גל - המחלקה לקרקע ומים, מרכז מחקר גילת

    תקציר ומטרת העבודה
    שתילי פלפל מהזן 7187 (זרעים גדרה), נשתלו בבית פלסטיק בתחנת זהר ב-7/9/05. לקראת השתילה הוכנו תשתיות הנש"מ באופן הבא: נחפרו תעלות בעומקים: 15 , 25, 35 , ו-45 ס"מ במפסקים של 1.5 מטר וברוחב אחיד של 40 ס"מ. בבסיס התעלה הונחה שכבת טוף גס (קוטר: 2-4 ס"מ), בעובי שכבה של 5 ס"מ. יריעת פלריג הונחה ע"ג שכבת הטוף הגס ולתוכה הוכנס מצע טוף 0-8 מ"מ (טוף רמת הגולן) בעובי של: 10, 20 , 30, ו-40 ס"מ. כתוצאה מכך התקבלו נפחי מצע בית שורשים של: 27, 50 , 80 , ו-107 ליטר\מ"ר. במפתח נפרד הוכנו 10 חלקות ע"ג הקרקע המקומית באופן המקובל.
    למשך 32 הימים הראשונים הושקו הצמחים באופן אחיד ולאחר מכן פוצלו ארבעת טיפולי ההשקיה לפי היחס:
    0.5, 1, 1.5 ,2 . מנות ההשקיה העונתיות הגיעו ל: 450, 900, 1430, ו-1750 מ"מ.
    מטרות העבודה היו שתיים. הראשית: לבחון את תגובת הגומלין בין מנת ההשקיה לנפח מצע הגידול על רקע של שימוש במים מליחים. השנייה: להשוות את תשתית הנש"מ לתשתית הקרקע המקומית בכיכר סדום.
    התוצאה המרשימה ביותר שהתקבלה בניסוי הייתה ביבול הפירות של צמחי החול בהשוואה לצמחי הנש"מ (איור 11). יתרון של עד 20% ביבול הפירות לצמחי הנש"מ הושג ע"פ צמחי החול במנות המים הגבוהות. למרות שהשוואה זו לא עמדה במרכזו של הניסוי, ועל אף מגבלות ההצבה בשטח, הרי התפתחות הפער בין שתי התשתיות ככל שעלתה מנת ההשקיה, מצביע על יתרון הנש"מ לאו רק כתוצאה מתוספת רטיבות או מדחיקת מלחים טובה יותר. בעוד שבטיפולי הנש"מ נישמר יחס פרי\נוף יציב עם עליית מנת ההשקיה, הרי שבצמחי החול חלה ירידה משמעותית ביחס זה (איור 13). תוצאה זו מסבירה היטב את התרחבות הפער ביבול הפירות עם עליית מנת ההשקיה בין שתי התשתיות.

  • 1
    ינו
    השפעת חימום יום על פלפל בכיכר סדום 2005/6
    ירקות

    השפעת חימום יום על פלפל בכיכר סדום 2005/6

    אביתר איתיאל, יורם צביאלי - שה"מ, משרד החקלאות
    דורית חשמונאי, רבקה אופנבך, שבתאי כהן, עמי מדואל, ישראל צברי, רמי גולן - מו"פ ערבה
    איתן פרסמן - מכון לגידולי שדה מינהל המחקר

    תקציר
    חמישה זנים אדומים נשתלו בשתי חממות בתחנת זהר שבכיכר סדום ב-7/9/2005. טיפול "חימום יום" תופעל בחממה אחת בתקופה 1/12-1/3 , והחממה השנייה שימשה לביקורת. חממת הביקורת עמדה עם וילונות מופשלים 24 שעות ביממה במשך כל התקופה: דצמבר-פברואר. ואילו בחממת "חימום יום" נסגרו הוילונות מזרח מערב וצפון באופן קבוע ורק וילון דרומי נפתח בהגיע הטמפרטורה ל-28 מעלות. במשך הלילה נפתח הוילון באופן מלא.
    תקופת האסיף החלה ב-21/12 והסתיימה לאחר 154 ימים ב-25/5.
    יבול החומר היבש הכולל עלה כתוצאה מטיפול החימום בשיעור ממוצע של %6 למעלה תוצאה זו הינה המשמעותית ביותר ומלמדת על השגת תנאי סביבה משופרים לצמח בטיפול החימום. תוספת זו באה לידי ביטוי בתוספת יבול פירות ובכך חל שיפור ביחס פרי\נוף.
    בחממת הטיפול חימום יום, הושגה תוספת מוחלטת של יבול פירות בשיעור של 9-15% יחסית לחממת הביקורת. בעונת הניסוי הקודמת התקבלה תוספת גדולה יותר של: 10-40%. לכאורה יש כאן תוצאה שונה, אך כאשר מנרמלים את התוספת ביבול לתוספת הטמפרטורה שהושגה בחממת הטיפול יחסית לחממת הביקורת מתקבלות תוצאות דומות בשתי שנות המחקר. בעונה זו הגיע תוספת יבול הפירות לכדי 9% למעלה בעוד שבעונה הקודמת (בהרכב זנים שונה), הגיע התוספת לכדי 11% למעלה כלומר השוני במידת התוספת נגרם כתוצאה מפער טמפרטורה (בין חממת הטיפול לחממת הביקורת) קטן יותר שהושג בעונה זו (בשיעור של 1.3 מעלות, בהשוואה ל-2 מעלות בעונה הקודמת).
    בעונה זו הושג שיפור באיכות הפירות ביום הקטיף ובחיי מדף כתוצאה מטיפול החימום, בעוד שבעונה הקודמת התקבלה תוצאה הפוכה. את התוצאות ההפוכות ניתן לקשור לשיפורים האגרו טכניים שהנהגנו: הסרת פירות מעוותים באופן רציף, רעיית דבורי דבש במהלך כל תקופת החנטה. כמו כן בעונה זו קבענו סף עליון לפתיחת הוילון (בטמפרטורה של 28 מעלות), בעוד שבעונה הקודמת מצב הוילון היה קבוע. שינוי זה הפחית את רטיבות הפרי ויצר תנאים נוחים יותר לפעילות הדבורים.