בחינת איכויות מים, רמת דישון, יחסי אמון – חנקה והשפעתם על גידול פלפל בערבה
ירקותבחינת איכויות מים, רמת דישון, יחסי אמון - חנקה והשפעתם על גידול פלפל בערבה
בחינת איכויות מים, רמת דישון, יחסי אמון - חנקה והשפעתם על גידול פלפל בערבה
שבתאי כהן, רבקה אופנבך, דורית חשמונאי, אבי אושרוביץ, יורם צביאלי, רמי גולן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
כתובת המחבר: sab@inter.net.il
תקציר
כיום משתמשים בערבה בכ- 50 עד 80 יחידות חנקן לעונת גידול פלפל (ק"ג/דונם). יוני ניטרט (-N03) ואמון NH4+)) מהווים מקור חנקן לבניית החלבונים בצמח המתבצעת בתאי השורש ובתאי העלים. בתאי השורש בניית החלבונים נעשית תוך שימוש בעיקר ביוני האמון. מטרת הניסוי היא בדיקה האם רמות הזנה ויחסי אמון חנקה משפיעים על רמת היבול בתנאי הערבה.
נבחנו שני גורמים: הרכבי דשן ואיכות מים.
הרכב דשן ראשון המבוסס על דשן "שפר" 4-2-6+6% המכיל 6% מיקרו אלמנטים ויחסי האמון חנקה בהרכב החנקן 67% חנקה ו-33% אמון. הרכב שני מבוסס על דשן "מור" 4-2.5-6+6% המכיל 6% מיקרו-אלמנטים ויחסי האמון חנקה בהרכב החנקן 90% חנקה ו-10% אמון. נבחנו שתי רמות הזנה של 100 ח"מ חנקן המבוססים על 2 הרכבי הדישון ורמה נוספת של 150 ח"מ חנקן ב-90% חנקה במי השקיה. הרכבי הדשן נבחנו בשלוש איכויות מים במוליכות חשמלית של 1, 2.5, 4.0 dS/m.
מתוצאות הניסוי עולה כי אין הבדל ביבול בין טיפולי ה-90% ל-67% בכל הטיפולים, כמו כן אין הבדל ביבול בין 100 ח"מ לבין 150 ח"מ, תוצאה דומה התקבלה בעונה הקודמת. בטיפולי איכות המים ושילובם עם רמות חנקה ב-100 ח"מ חנקן בטיפול של 67% חנקה במוליכות חשמלית של 2.5 dS/m ישנה ירידה מובהקת ביבול לעומת אותו טיפול במוליכות חשמלית של dS/m 1 אשר אינם באים לידי ביטוי בטיפולים האחרים בשתי רמות המוליכות החשמלית של 1 לעומת 2.5 dS/m. טיפול המוליכות החשמלית של 4 dS/m נמוך באופן ביבול מובהק משאר הטיפולים עקב רמת המוליכות החשמלית הגבוהה במי ההשקיה. לאור המחקרים האחרונים בנושא רמות ההזנה בפלפל בערבה נמצא כי אין צורך להעלות את רמות החנקן מעבר ל-100 ח"מ ונראה כי אין הבדל מובהק בתוצאות היבול בהקשר ליחסי אמון חנקה בתנאי הגידול בתחנת יאיר בחצבה.
Effect of water quality, nitrogen nutritional level and nitrate : ammonium ratio on pepper cultivation
Cohen S., Oshoroviz A., Hashmonai D., Offenbach R., Zvieli Y., Golan R. - Central and Northern Arava Tamar R&D
Writer address: sab@inter.net.il
Keywords: Capsicum annuum, salinity