דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 1
    ינו
    יישום שיטת הקומפנסציה לשיפור ההנבה והקטנת עלויות הייצור של פלפל בחורף
    ירקות

    יישום שיטת הקומפנסציה לשיפור ההנבה והקטנת עלויות הייצור של פלפל בחורף
    דו"ח לעונות 2014/15-2015/16
    נורית פירון1, איתן פרסמן2, לביאה אלטחן2, שבתאי כהן3, רבקה אופנבך3
    1המכון למדעי הצמח, מינהל המחקר החקלאי, 2המכון למדעי הצמח, מינהל המחקר החקלאי (בגמלאות), 3מו"פ ערבה תיכונה צפונית תמר
    כתובת המחברת: vcfiron@volcani.agri.gov.il
    תקציר
    הפלפל הינו צמח תרמופילי ולכן סובל מטמפרטורות לילה נמוכות: הדבר מתבטא בעצירת הגידול, פגיעה באיכות האבקה, חנטה לקויה וירידה דרמטית ביבול הכלכלי. בחורף, החקלאי חייב לחמם את החממות בלילה, אולם מחירי הדלק הגבוהים מונעים זאת ממנו. הראינו בעבר, בניסויים שבוצעו בחממות במכון וולקני, שניתן להתמודד עם נזקי טמפרטורות-לילה נמוכות בחורף ולקבל יבול מסחרי ע"י סגירת וילונות החממה והעלאת הטמפרטורות ביום. מטרת המחקר הייתה: יישום השיטה והטמעתה בפרקטיקת גידול הפלפל בערבה. שיטות העבודה: המחקר נערך משך שנתיים. בשנה הראשונה נעשה שימוש בזנים המסחריים, באנג'י וסובק, שנשתלו בשתי חממות בתחנת יאיר בערבה, בשלשה מועדים: אמצע אוגוסט, אמצע ספטמבר ואמצע אוקטובר. אחת החממות שמשה כחממת-בקורת ולא חוממה, בחממה השנייה, בוצע חימום פסיבי במהלך היום, על ידי סגירת וילונות החממה, שהיה מלווה בחימום אקטיבי על ידי תנור (חממת חימום-אקטיבי). בשנת המחקר השנייה, נעשה שימוש בזנים מסחריים, רלמפגו, סובק ובאנג'י, שנשתלו בשלוש חממות בתחנת יאיר בערבה (חממת ביקורת, חממת חימום-אקטיבי, וחממת חימום פסיבי), במועדים: אמצע אוקטובר ואמצע נובמבר. תוצאות: בשנת המחקר הראשונה, החימום, שהגיע ל- 40 מ"צ, פגע באיכות האבקה בכל הזנים, ובכל מועדי השתילה. וכנראה שכתוצאה מכך היבול הכללי, והיבול באיכות יצוא ירדו בחממה המחוממת בהשוואה לחממת הביקורת שלא חוממה. בשנת המחקר השנייה, טיפולי החום, הן החימום הפסיבי והן האקטיבי, היו מבוקרים היטב; משך החימום היה 3 שעות, ומלבד מקרים חריגים, הטמפרטורות לא הגיעו ל- 40 מ"צ. כתוצאה מכך הצמחים לא חוו עקת-חום. התוצאות שהתקבלו מראות יתרון ברור לצמחים שגדלו בשתי החממות המחוממות (חימום פסיבי ואקטיבי) על פני צמחים שגדלו בחממת הביקורת הלא-מחוממת, הן מבחינת איכות האבקה (עלייה במספר גרגרי האבקה הנובטים וירידה במספר הגרגרים המתים), והן מבחינת היבול לייצוא. זאת לגבי כל 3 הזנים שנבחנו. מסקנות: לפי התוצאות שהתקבלו, ניתן להגיע להעלאת איכות האבקה וקבלת יבול פלפל איכותי בחורף תוך שימוש בטיפולי טמפרטורה גבוהה במהלך היום, זאת בתנאי שמקפידים על בקרת הטמפרטורה, מבחינת משך החימום וטמפרטורות שלא יעברו 38 מ"צ.

    Subject: Implementation of the 'Compensation' method for improved winter pepper production in the Arava Valley
    Nurit Firon, Plant Sciences, P.O.B. 6 Bet Dagan 50250. E-mail: vcfiron@volcani.agri.gov.il
    Ethan Pressman, Emeritus, Plant Sciences, P.O.B. 6 Bet Dagan 50250. E-mail: pressman@volcani.agri.gov.il
    Shabtai Cohen, R&D Central and Northeren. E-mail: sab@inter.net.il
    Rivka Ofenbach, R&D Central and Northeren. E-mail: rivka@arava.co.il
    Levia Althan, Plant Sciences, P.O.B. 6 Bet Dagan 50250. E-mail: vcfiron@volcani.agri.gov.il
    Key words: Pepper, Capsicum anuumm, Winter-yield improvement, Pollen quality, Arava valley, Saving energy

  • 1
    ינו
    שיפור פיזור הנבת פלפל על ידי ממשק הזנה בחנקן בערבה
    ירקות

    שיפור פיזור הנבת פלפל על ידי ממשק הזנה בחנקן בערבה
    חגי יסעור1, שבתאי כהן2, יונתן אלקינד3, רבקה אופנבך2, יורם צביאלי2, אורי ירמיהו4, רמי גולן2, אורן בר לבן2, יניב בן פלאי2
    1 המח' לחקר ירקות, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
    2 מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    3 הפק' לחקלאות רחובות, האונ' העברית בירושלים
    4 המח' לקרקע, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
    כתובת המחבר: hagai@volcani.agri.gov.il

    תקציר
    ענף הפלפל נתון לתנודות ברווחיות עקב תחרות בשווקי העולם, על מנת לצמצם פגיעה ברווחיות החקלאי יש למצוא דרכים להגברת היבול. בשיטות אגרוטכניות הנהוגות באזור הערבה קימת שונות גדולה ביבול המתקבל (בין 4-11 טון לדונם). לעיתים קרובות היבולים הנמוכים קשורים בהפלת ניצני פרחים בשלב מוקדם מאוד ופגיעה בחנטה ובהתפתחות הפירות. הנחת העבודה היא שלחנקן בתנאי טמפרטורה גבוהה השפעה משמעותית על תהליכי התפתחות, חוזק יחסי של מבלע לעומת הנוף, התפתחות ניצני הפריחה, הפרחים והחנטים, ובכך משפיע על ייצור הפרי בתחילת העונה. המטרה רחוקת הטווח של המחקר היא לפתח כלים מבוססי ידע והבנה פיזיולוגיים שיאפשרו הארכת עונת גידול הפלפל בערבה על ידי קבלת חנטה טובה ופיזור היבול בסתיו וקבלת יבול איכותי בחודשים אוקטובר נובמבר תוך שימוש בכלים אגרוטכניים פשוטים כגון דישון חנקני משתנה. המטרות הייחודיות הינן: א) בחינת טיפולי הפסקת הזנה חנקנית על התפתחות הפרחים וחנטת הפירות; ב) בחינת האופן ותזמון החזרת הדישון החנקני על התפתחות הפרחים וחנטת הפירות והשפעתם על אופי הצימוח; ג) הבנת המנגנון/ים הפיזיולוגים בהם הפסקת הדישון החנקני משפיעה על התפתחות פרחים וחנטה בפלפל; ד) פיתוח פרוטוקול של שימוש בהפסקת הזנה חנקנית במגוון זנים ובאזורי הגידול השונים.
    בחינת טיפולי הפסקת הזנה חנקנית לשיפור התפתחות הפרחים וחנטת הפירות התבצעה בעונת 2015/16 בתחנת יאיר, מו"פ ערבה תיכונה בחצבה. טיפולי הפסקת ההזנה החלו כחודש משתילה והסתיימו 14, 21, 28 ו 35 יום לאחר ההפסקה. התבצע מעקב רציף אחרי רמת החנקן בעלים על ידי בדיקת פטוטרות ועל ידי בדיקת תכולת מינרלים בעלים דיאגנוסטיים (לפני תחילת קטיף הפירות) על מנת לנסות ולברר את המנגנון בו משפיעה הפסקת ההזנה על חנטה בפלפל. נבחנו שינוים בפרופיל המטבולי באמצעות אנליזה של GCMS בניצני פריחה צעירים, עלים ושורשים בזמנים שונים לאחר הפסקת ההזנה בהשוואה לאיברים שהתפתחו על צמחים שלא עברו הפסקת הזנה. כמו נבחן האופן בו משפיע ריכוז החנקן בתמיסת ההשקיה במהלך החזרת הדישון על פרמטרים אלו.
    למרות שלא נראתה תגובה יפה של הצמחים מבחינת סימפטומים, נמצאה השפעה דרמטית על מרכיבי יבול (צבירת חנטים ויבול). זני הפלפל הגיבו באופן שונה לטיפולי הפסקת ההזנה. למרות זאת נמצאה השפעה מובהקת ומעניינת של טיפולי הפסקת ההזנה על הפרופיל המטבולי באברי הצמח השונים (עלים, ניצני פריחה ושורשים), כאשר השורשים מראים תגובה חזקה יותר לטיפולי הפסקת ההזנה. בכוונתנו להמשיך ולהעמיק את הידע על האופן בו משפיעה הפסקת ההזנה על הפיזיולוגיה והביוכימיה של הצמח, וכמו כן לבחון איך משפיע האופן בו מחזירים את הדשן על תגובות אלו.

    Improvement of pepper fruit set by nitrogen fertigation management in the Arava Valley
    Hagai Yasuor, Vegetable Research Dep., Gilat Research Center, ARO,
    Yonatan Elkind, The Institute of Plant Sciences and Genetics in Agriculture, Faculty of Agriculture, Food and Environment, The Hebrew University of Jerusalem.
    Shabtai Cohen, Rivka Offenbach, Yoram Zvieli, - Northern & Central Arava R&D.
    Uri Yermiyahu, Soil science Dep., Gilat Research Center, ARO.
    Writer address: hagai@volcani.agri.gov.il

  • 1
    ינו
    ניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2015/16
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2015/16
    יורם צביאלי, רבקה אופנבך, רמי גולן, סבטלנה גוגיו, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    יובל קלם - מושב פארן
    עדי סויסה - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
    תקציר
    מושב פארן הממוקם במרכז הערבה מהווה נישה אקלימית מיוחדת המטיבה עם גידול הפלפל התופס את מרבית השטחים המעובדים של פארן. במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו וזני ביקורת ותיקים בתנאים הקיימים במושב פארן, נערך בעונת 2015/16 ניסוי זנים בבית רשת מסחרי של משק קלם. הניסוי כלל 22 זנים, רובם בעלי עמידויות משופרות בכלל זה ל- TSWV, מתוכם 12 זנים אדומים ו- 10 צהובים, של 10 חברות זרעים.
    הניסוי נשתל (27/7/15) תחת רשת 25 מש ורשת צל 40%. הקטיף החל ב 9/11/15 (105 ימים משתילה) והסתיים ב- 12/4/16 (שבוע 14). סה"כ נערכו 14 קטיפים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פרי באיכות יצוא הושהה בסימולציה לתנאי יצוא למשך 17 יום בטמפרטורה של 7 מ"צ ו- 96% לחות יחסית ואח"כ 3 ימים בטמפרטורה של 20 מ"צ ונבדק שוב לקביעת מוצקותו ומדדי איכות אחרים לאחר ההשהיה.
    עונת הגידול 2015/16 התאפיינה באירועים אקלימיים חריגים: גלי חום, תקופת אבק ללא קרינה, גלי קור.
    אין ספק כי תוצאות הניסוי, כמו כל השטחים המסחריים בערבה הושפעו מאירועי האקלים החריגים, דבר שהתבטא בפחיתת היבול העונתי ובפגעי איכות.
    מבין הזנים האדומים הניב הזן החדש DAN146 (דנצינגר) יבול כללי של 9.1 ק"ג למ"ר ויבול ליצוא 5.5 ק"ג למ"ר. הזנים 15-31 (סיזר סידס), 35-175 (סולי), 7158 (זרעים גדרה), 7158, סובק (זרעים גדרה), DAN146, 1204 (א.ב. זרעים) היו בעלי שיעור גבוה של פרי מוצק, מעט פרי זקן וציון איכות גבוה. הזן DAN146 נמצא בעל אחידות משקל טובה לאורך כל העונה. הזנים האדומים 7461, Botaros (זרעים גדרה), 15-31 ו- 15-19 (סיזר סידס) נמצאו בכירים יחסית לזן הביקורת 7158. הזנים הצהובים דמו בתוצאות היבול הכללי. הזנים 35-245 (סולי), Ha 71, Ha 24 (הזרע), 7862 (א.ב. זרעים), DAN313 ו- DAN277 (דנצינגר) היו בעלי שיעור גבוה של פרי מוצק. הזנים 35-245, DAN277, DAN302, GR28, Ha 24 ו- 7862 היו בעלי צורת פרי רגולרית ואחידה. הזן 15-41 נמצא בכיר מאוד יחסית לזן הביקורת דינמו.
    לסיכום, לאור התוצאות הטובות החוזרות של הזן האדום 35-175 והצהוב 35-245 (סולי) מוצע להוסיפם לרשימת הזנים המומלצים לגידול. הזנים האדומים DAN146 (דנצינגר) ו- 1204 (א.ב. זרעים) והצהובים DAN277 (דנצינגר), GR28 (ירוק 2000), Ha 24, Ha 71 (הזרע) ו- 7862 (א.ב. זרעים) מוצעים להמשך בדיקה.

    Net house pepper varieties trial – Moshav Paran, 2015/16
    Yoram Zvieli, Rivka Offenbach, Rami Golan - Northern and Central Arava-Tamar R&D
    Yuval Kelem – Moshav Paran
    Adi Suisa - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: yzvieli@arava.co.il
    Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality

  • 1
    ינו
    ניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2015/16
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2015/16
    יורם צביאלי, רבקה אופנבך, אורן בר לבן, אבי אושרוביץ, יניב בן פלאי, סבטלנה גוגיו, רמי גולן, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    עדי סויסה - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il

    תקציר
    שטח גידול הפלפל בערבה ובכיכר סדום קטן בעונת 2015/16 בכ- 35% ועמד על כ- 12,000 דונם, מתוך כ-17,000 דונם גידול בהיקף ארצי. למרות הירידה בהיקף הגידול מהווה עדיין הפלפל את גידול הירקות העיקרי ותופס כ- 45% ומהווה כשני שלישים משטח הירקות בערבה התיכונה וכיכר סדום, בבתי רשת ובתי פלסטיק שונים. פירות הפלפל משווקים לייצוא ולשוק המקומי. סל גידול הפלפל כולל מספר עשרות זנים, אדומים, צהובים וכתומים של חברות זרעים מהארץ ומחו"ל, כאשר בזנים האדומים מהווה הזן 7158 כ-60% מהשטח ובזנים הצהובים והכתומים נחלק השטח בין מספר זנים. כמדי שנה נערך בעונת 2015/16 ניסוי זנים בבית רשת בתחנת יאיר בהשתתפות 11 חברות זרעים ישראליות ומחו"ל, במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו.
    בניסוי נבחנו 15 זנים אדומים ו- 8 צהובים, סה"כ 23 זנים, רובם בעלי עמידויות משופרות ובכלל זה ל-TSWV. הניסוי נערך במתכונת מבחן ב-4 חזרות אקראיות, נשתל (11/8/2015) בבית רשת 25 מש. הקטיף החל ב- 30/11/15 (111 ימים משתילה) והסתיים ב- 20/4/16 (שבוע 16). סה"כ נערכו 11 קטיפים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא.
    אין ספק כי תוצאות הניסוי, כמו כל השטחים המסחריים בערבה הושפעו מאירועי האקלים החריגים, דבר שהתבטא בפחיתת היבול העונתי יחסית לעונות קודמות ובפגעי איכות.
    מדדי מוצקות טובה וציון איכות טובים נמצאו בזנים האדומים 83 (אפעל), אלבמה (זרעים טכנולוגיות), 7461, אופק-7445, יהב-7451 (זרעים גדרה), 35135-סתיו (סולי) ו- 1204 (א.ב. זרעים). זנים צהובים שנמצאו בעלי מדדי מוצקות גבוהים וציון איכות גבוה היו 35245 (סולי), GR28 (ירוק 2000) ו- Top 174 (גדות אגרו). מאחר ותוצאות היבול והאיכות הטובות של הזנים האדומים אלבמה ויהב-7451, והזנים הצהובים 35245 ו- Top 174 חוזרות שנה נוספת בניסויים, מוצע להוסיפם לרשימת הזנים המומלצים לגידול. הזנים האדומים 83, 7461, אופק-7445, סתיו-35135 ו- 1204, והזן הצהוב GR28 מוצעים להמשך בדיקה.

    Net house pepper varieties trial - Yair Experimental Station
    Yoram Zvieli, Rivka Offenbach, Oren Bar Lavan, Avi Oshrovitz, Yaniv Ben Pili, Asaf Bukish, Rami Golan - Northern and Central Arava Tamar R&D
    Adi Suisa - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: yzvieli@arava.co.il
    Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality