ניסוי זני פלפל בבית רשת, יאיר 2018/19
ירקותניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2018/19
יורם צביאלי, מילי זנבר, רבקה אופנבך, מוטי אושרוביץ, אבי אושרוביץ, יניב בן פלאי, סבטלנה גוגיו, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
תקציר
שטח גידול הפלפל הסתווי בעונה 2018/19 בערבה וכיכר סדום עמד על כ 12,500 דונם (מתוך כ 17,000 דונם בהיקף ארצי). שטח הזנים האדומים מהווה כ 75% מכלל הפלפל. הפלפל מהווה את גידול הירקות העיקרי, כשני שלישים משטח הירקות בערבה התיכונה, בבתי רשת ובתי פלסטיק שונים. פירות הפלפל משווקים לייצוא ולשוק המקומי. סל גידול הפלפל כולל מספר עשרות זנים, אדומים, צהובים וכתומים של חברות זרעים מהארץ ומחו"ל, כאשר בזנים האדומים מהווה הזן קנון (7158) כמחצית מהשטח ובזנים הצהובים והכתומים נחלק השטח בין מספר זנים. כמדי שנה נערך בעונת 2018/19 ניסוי זנים בבית רשת בתחנת יאיר בהשתתפות 7 חברות זרעים ישראליות ומחו"ל (א.ב. זרעים, אדמה מכתשים, הזרע סידס, זרעים גדרה, זרעים טכנולוגיות, מרחב אגרו, נונהמס) במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו.
הניסוי נשתל ב 7/8/2018 בבית רשת 25 מש במתכונת מבחן ב-4 חזרות באקראיות גמורה. בניסוי נבחנו 8 זנים אדומים, 4 צהובים ו 3 כתומים, סה"כ 15 זנים, רובם בעלי עמידויות משופרות ובכלל זה ל TSWV. הקטיף החל ב- 12/11/18 (שבוע 46, 97 ימים משתילה) והסתיים ב- 1/4/19 (שבוע 14). סה"כ נערכו 10 קטיפים. בדומה לשטחי הגידול המסחריים, תקופת הקטיף הייתה קצרה במעט יחסית לעונה קודמת, בהשפעת הטמפרטורה הגבוהה יחסית ששררה במהלך העונה. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פגמים עיקריים שתועדו בפירות היו עיוותים וחטטים. עונת הגידול הצטיינה בטמפרטורות גבוהות מהרגיל ובשל כך בלטו בהעדרם פגמים המופעים בהשפעת טמפרטורה נמוכה, דוגמת פירות מחודדים (שפיצ'ים) וקטנים.
היבול הכללי של הזנים האדומים נע בין 7.4-10.6 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא 5.8-9.3 ק"ג למ"ר. הזנים הצהובים הניבו יבול כללי של בין 8.4-10.8 ק"ג למ"ר ו 6.8-9.0 ק"ג למ"ר יבול ליצוא. זנים כתומים בין 8.2-8.8 ו 6.5-7.0 ק"ג למ"ר יבול כללי ויצוא, בהתאמה). הזנים קנון, 705, קליבר, דן 748 וניל בלטו באחידות המשקל. לאחר שקלול כל תוצאות היבול והאיכות הזנים הבאים הצטיינו ומוצעים להמשך בחינה: הזן אדום 4005 (א.ב. זרעים), הזן כתום קולורטה, והזן צהוב 7933 (זרעים גדרה). לאור התוצאות הטובות החוזרות בניסויים של הזן האדום 1006 (זרעים טכנולוגיות) והזן הצהוב ניל (הזרע) הוספו לרשימת הזנים המומלצים לגידול.
מוצע להמשיך לבדוק זנים חדשים להרחבת סל הזנים האיכותיים העומד לרשות החקלאים ליצוא ולשוק המקומי.
Net house pepper varieties trial - Yair Experimental Station 2018/19
Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Rivka Offenbach, Moti Oshrovitz, Avi Oshrovitz, Yaniv Ben Pili, Asaf Bukish, Svetlana Gogiu - Northern and Central Arava Tamar R&D
Adi Suisa, David Silverman - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
Writer address: yzvieli@arava.co.il
Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality