בחינת יעילות הוספת סייגרו לדגי גופי (Poecilia reticulata)
חקלאות מיםבחינת יעילות הוספת סייגרו לדגי גופי (Poecilia reticulata)
מחברים: מרסיה פימנטה ליבוביץ, טל גור, מוטי אושרוביץ, דינה זילברג, גלית שרון
מגדלי הדגים נוהגים במהלך החודש הראשון לחיי הדג להשתמש במזון רפואי המכיל אנטיביוטיקה מסוג סייגרו ((Maduramycin, 1% כטיפול מונע לקוקסידיוזיס. גורם המחלה הוא טפיל הקוקסידיה Protista, Apicomplexa)) הפוגע בעיקר בקיבה ובמעי, פולש לתוך תאי המעי והורס אותם כליל דבר הגורם לדלקת הפרשתית קשה שפוגעת בספיגת הנוטריאנטים וכתוצאה מכך בגדילה, התפתחות ושרידות הדגים. ברוב החוות לגידול דגים משתמשים במזון זה באופן קבוע כטיפול מונע למשך חודש מבלי לבדוק נגיעות בקוקסידיה. למרות זאת נצפתה תמותה גבוהה של דגיגים לאחר כשבועיים וחצי של גידול. ביקשנו לבדוק את השפעת הסייגרו על הדגים, והימצאות טפיל הקוקסידיה בדגים. נבדקו שלושה סוגי מזון: המזון הניתן בחווה (90-60) בתוספת סייגרו, מזון 90-60 ללא תוספת סייגרו, ומזון מסוג אחר (סייפריקו קרמבל) שבניסויי גדילה בדגי נוי שונים הראה תוצאות גדילה ושרידה טובות. נבדקו השפעת הסייגרו על השרידה והגדילה של דגי גופי.
בניסוי שנערך בתחנת יאיר בערבה בשנת 2008 נבדקו דגים מסוג גופי ((Poecilia reticultata בני יום, במערכת אקווריונים בני 30 ליטר כל אחד (60 דגיגים לאקווריום), עם ביו-פילטר משותף לכל המערכת עם שלושה טיפולים בארבע חזרות. הדגים עברו בדיקות בריאות לפני תחילת הניסוי. ההזנה ניתנה ארבע פעמים ביום ואיכות המים נבדקה פעמיים בשבוע. אחת לשבועיים הדגים נשקלו ונספרו. לא הייתה לתוספת הסייגרו השפעה מובהקת על גדילת הדגים, אך הגדילה הטובה ביותר נתקבלה בקבוצה שהוזנה במזון מסוג סייפריקו קרמבל (תוספת של 30-47%). מבחינת השרידה לא היה הבדל משמעותי בין דגים שהוזנו ב- 90-60 או סייפריקו קרמבל. לעומת זאת השרידה בקבוצות שהוזנו בתוספת סייגרו הייתה נמוכה באופן משמעותי. מתן אנטיביוטיקה לזמן ארוך גורם להרס של ההגנה של הפלורה הטבעית ("החיידקים הטובים") במעי ובכך גורם כפי הנראה להחלשות מערכת החיסון ולתמותה של הדגים. בנוסף, לאנטיביוטיקות רבות אפקט שלילי ישיר המתבטא בהחלשות הדגים. בעקבות ניסוי זה, יש לבצע ניסוי המשך לבדיקת השפעת (יעילות) הסייגרו על דגים נגועים.
מלות מפתח "חקלאות מים" Aquaculture