ניסוי זני פלפל בבית רשת , פארן 2019-2020
ירקותניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2019/20
יורם צביאלי, מילי זנבר, רבקה אופנבך, שמעון פיבוניה, סבטלנה גוגיו - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
יובל קלם - מושב פארן
עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
תקציר
מושב פארן הממוקם במרכז הערבה מהווה נישה אקלימית מיוחדת המטיבה עם גידול הפלפל התופס את מרבית השטחים המעובדים של פארן. במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו וזני ביקורת ותיקים בתנאים הקיימים במושב פארן, נערך בעונת 2019/20 ניסוי זנים בבית רשת מסחרי של משק קלם.
הניסוי כלל 20 זנים רובם בעלי עמידויות משופרות, מתוכם 12 זנים אדומים, 5 צהובים ו 3 כתומים, של 9 חברות זרעים: א.ב. זרעים, אוריג'ן, דנציגר זרעים, הזרע סידס, זרעים גדרה, מרחב אגרו, נדיה ג'נטיקס, סולי ותרסיס.
הצמחים נשתלו (24/7/19) בשתי שורות לערוגה (רוחב 1.50 מטר), כל 40 ס"מ צמח, עומד מחושב של 3,333 צמחים לדונם. אורך חלקה בודדת 4 מטר ערוגה, שטחה 6 מ"ר ובה 20 צמחים. שיטת הגידול כללה שימוש ברשתות צל, טיפולי ההשקיה, דישון והגנת הצומח היו כמקובל בגידול המסחרי באותו שטח. רשת הצל הוסרה 40 ימים משתילה ונפרסה שוב ב 1/2/20 עד לסיום הניסוי.
הקטיף החל ב 4/11/19 (103 ימים משתילה) והסתיים ב- 20/4/20 (שבוע 17). נערכו 12 קטיפים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פרי באיכות יצוא הושהה בסימולציה לתנאי יצוא למשך 17 יום בטמפרטורה של 7 מ"צ ו- 96% לחות יחסית ואח"כ 3 ימים בטמפרטורה של 20 מ"צ ונבדק שוב לקביעת מוצקותו ומדדי איכות אחרים לאחר ההשהיה. בסיום הבדיקה נקבע ציון האיכות. מרכיבי הציון 60% פרי זקן, 30% מוצק, 5% חטטים ו 5% חריגי צבע.
היבול הכללי של הזנים האדומים נע בין 14-10.6 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 11.5-8.1 ק"ג למ"ר. הזנים
BW152824, מקסימוס, BW162716 ו 1890 בלטו בשיעור גבוה של פרי מוצק ומעט פרי זקן (רך). הזנים BW152824, בישוף, מיקה ו BW162718 נמצאו בעל אחידות משקל טובה לאורך כל העונה.
היבול הכללי של הזנים הצהובים נע בין 12.3-10.3 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 10.1-8.2 ק"ג למ"ר. הזן הצהוב 1104 בלט במיוחד בשיעור מוצקות גבוה וברמה נמוכה של פרי זקן וקיבל ציון איכות גבוה.
הזנים הכתומים הניבו יבול כללי בין 10.6-10.4 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 8.9-7.9 ק"ג למ"ר ללא הבדל מובהק
ביבול ואיכות הפרי.
עונת הגידול התאפיינה בטמפרטורות ממוצעות. בשל כך בלטו בהעדרם פגמים המופעים בהשפעת טמפרטורה נמוכה, דוגמת פירות מחודדים (שפיצים) ופירות קטנים. שיעור החטטים היה נמוך ודומה בין הזנים. עונת הגידול בלטה במספר רב של אירועי גשם ובכמות מצטברת של כ 80 מ"מ. תנאי הלחות עודדו התפתחות מחלת העובש האפור (בוטריטיס) לקראת סיום הניסוי אך לא נמצאה פגיעה ביבול ובאיכות הפרי.
הזנים האדומים 6016, קנון ו 308 בלטו בבכירותם, ולעומתם מקסימוס, BW162718, בישופ, יבול ומיקה באפילות. מבין הזנים הצהובים, שיר ו 1104 בלטו בבכירות וגיתית באפילות.
לסיכום, לאחר שקלול התוצאות, הזנים האדומים 1890 (אוריג'ן), 5768 (א.ב. זרעים), BW152824, BW162716, BW162718 (זרעים גדרה) ומיקה (הזרע) מוצעים להמשך בחינה. מבין הזנים הצהובים מוצעים הזנים 1104 (א.ב. זרעים) וגיתית (זרעים גדרה) להמשך בחינה.
מוצע לחזור ולבדוק זנים נוספים בעלי עמידויות נוספות לנמטודות קמחונית ווירוסים שונים, להרחבת סל הזנים העומד לרשות החקלאים.
הבעת תודה
לחברות א.ב. זרעים, אוריג'ן, דנציגר זרעים, הזרע סידס, זרעים גדרה, מרחב אגרו, נדיה ג'נטיקס, סולי ו תרסיס על תמיכתן במימון הניסוי. לאגף הירקות במועצת הצמחים על הסיוע בהעמדת הניסוי.
תודה לעובדי משק קלם על הביצוע המסור של העבודות בניסוי.
תודה מכל הלב ל אור שאול ורותם תדמור על הטיפול בפרי.
תודתנו נתונה לקק"ל על תמיכתה במערך הניסויים של מו"פ ערבה.
Net house pepper varieties trial – Moshav Paran, 2019/20
Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Svetlana Gogiu, Rivka Offenbach, Shimon Pivonia - Northern and Central Arava-Tamar R&D
Yuval Kelem – Moshav Paran
Adi Suisa, David Silverman - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
Writer address: yzvieli@arava.co.il
Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality