דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

נמצאו 12 תוצאות תואמות.(ברור)
  • 1
    ינו
    גידול חורפי של צמחי תבלין בכיכר סדום
    ירקות

    גידול חורפי של צמחי תבלין בכיכר סדום
    נורית שפירא, רבקה אופנבך, נתיב דודאי, נחמיה אהרוני, דוד קניגסבוך, רמי גולן, עמי מדואל

    הצגת הבעיה - ענף התבלינים הטריים מתבסס בעיקר על יצוא חורפי. הביקוש הגדול בחורף לצד רגישות מיני תבלין לקור גורמים לכך שבעונת החורף נוצרים מחסורים הפוגעים ברצף השיווק וכך לירידה בהיקף השיווק גם בעונות האחרות. במינים הבעייתיים מכסות הייצור בעונות השוליים (הנוחות לגידול) נקבעות לחקלאים בהתחשב במה שהם הצליחו לייצר בחורף. מדובר במיני מפתח בסל התבלינים במיוחד בזיל. הצורך להשתמש בחימום פוגע מאוד ברווחיות הגידול. עלות החימום בחורף היא כ- 15 אלף ₪ לדונם לעונה לכן ניצול היתרון היחסי באזור כיכר סדום עשוי, בנוסף לפרנסת חקלאי המקום, לתרום גם לפתרון בעיה קרדינלית בענף התבלינים.
    שיטות עבודה – תוכנית הניסוי התבססה על בזיל כתבלין עיקרי. במבנה חממה ללא תוספת חימום נבחנו 6 זני בזיל ב 4 חזרות. זנים מסחריים: פרי, הגר, נירית, בזיל 4 וזנים סבילים לטמפרטורות נמוכות מ 12 מ"צ: בזיל 22, בזיל 21. דגימות חומר צמחי מכל חלקה נקצרו בהתאם לתנאי משק חקלאי ונשלחו לבדיקת חיי מדף כמו כן נלקחו פרמטרים מורפולוגיים. השנה השניה כללה גם ניסויים אגרוטכניים לאופטימזציה של איכות יבול בזן פרי וכללה ניסוי עומדים, (3 עומדים) וניסוי מועדי שתילה (3 מועדי שתילה).
    תוצאות עיקריות – מתוצאות האיכות של השנה הפרלמינרית כל ששת הזנים שנבחנו נתנו טובות בקציר השני (קציר ראשון טכני). בשנה לאחר מכן מתוך ששת הזנים רק 3 נתנו תוצאות משביעות רצון לאורך תקופת הגידול שנבדקה. הזנים הם הגר פרי ונירית. איכות הבזיל ירדה עם הגיל הפיזיולוגי. החומר הצמחי שהתפתח בשנה הראשונה לאחר הקציר הטכני הראשון, קיבל ציון איכות גבוה בזנים נירית, הגר, פרי ובזיל 22. יבול זה התפתח בתקופה בה מקובל לחמם (דצמבר-ינואר). גם ההשוואה עם הזן פרי מחממה מסחרית מחוממת אשר נשתל ונקצר באותם מועדים היתה חיובית.
    במבחן הזנים שהתקיים שנתיים ברציפות הזנים נירית הגר ופרי נתנו תוצאות משביעות רצון. איכות הבזיל ירדה עם העליה בגיל הפיזיולוגי בקצירים של חודש מרץ. מתוצאות ניסויי האגרוטכניקה לאופטימיזציה של איכות הבזיל בזן פרי, נראה כי בניסוי עומדים : 21, 28, 35 צמחים למ"ר לא נמצאו הבדלים עוקבים בין הטיפולים. בניסוי מועדי שתילה איכות הבזיל ירדה עם האיחור במועד השתילה שהתקיים בנובמבר, היינו שתילה על רקע של טמפרטורות נמוכות יותר בהשוואה לאוקטובר.

  • 1
    ינו
    מבחן זני פלפל וזני מלפפון ארוך ליצוא המתאימים לחקלאות אורגני
    ירקות

    מבחן זני פלפל וזני מלפפון ארוך ליצוא המתאימים לחקלאות אורגנית

    נורית שפירא – תחנת יאיר, מו"פ ערבה תיכונה.
    אביתר אתיאל – מדריך ירקות, ערבה תיכונה – שה"מ, משרד החקלאות.
    רמי גולן – רכז בקרת איכות, תחנת יאיר, מו"פ ערבה.
    רבקה אופנבך – רכזת ירקות, תחנת יאיר, מו"פ ערבה תיכונה.
    שבתאי כהן – חוקר ויועץ גידולי ירקות, תחנת יאיר, מו"פ ערבה תיכונה.
    ד"ר בני אלוני – המחלקה לירקות וגנטיקה, המכון לגידולי שדה, מינהל מחקר חקלאי, וולקני.

    תקציר
    הצגת הבעיה - זני פלפל מתוק ומלפפון ארוך הגדלים בממשק אורגני מגיבים שונה בהשוואה
    לאותם זנים בתנאי גידול קונבנציונלי בגלל ממשק ההזנה. בפלפל מתוק תחלופת הזנים גבוהה,
    מצב זה יוצר בעיה שיווקית קשה בגלל שונות בין זנים (חוסר אחידות צבע צורה ואיכות). יתכן
    ועתיד תהיה העדפה של חברות השיווק ליצוא לפי זנים בהתאם לתכונות חיי מדף ואיכות. מבחני
    זנים של מלפפון ארוך ליצוא לא מתקיימים בארץ בגידול קונבנציונלי. עלויות יצוא בהובלה
    אווירית גבוהות מהובלה ימית, ולכן קיימת חשיבות כלכלית לאיתור זנים בעלי חיי מדף טובים
    המתאימים להובלה ימית.
    שיטות עבודה - מבחן זני מלפפון ארוך - בחממה ללא תוספת חמום, לזנים בעלי פוטנציאל
    שנבחרו מתוצאות שנה קודמת ותצפית זנים חדשים. השוואה בין 4 שיטות אגרוטכניקה לעיצוב
    גבעול מרכזי על כמות פרי ואיכותו. פלפל מתוק - בית רשת אמריקאי - זנים חדשים וזנים
    מצטינים שנבחרו להבחן שנית .
    תוצאות עיקריות - במלפפון ארוך יבול כללי 5.7-5.9 טון לדונם, אחוזי היצוא 30%-55 , סה" כ
    היבול ליצוא כ - 5.4 טון לדונם. רוב גורמי הפסילה נבעו מפירות מעוותים. בפלפל היבול הכללי נע
    בין 9.4-1.8 טון לדונם ואחוזי יצוא 57%-80 ,סה"כ יבול ליצוא 3.3-3.6 טון לדונם. תוצאות חיי
    מדף במלפפון פחות טובות מהשנה הקודמת. שיטה ההדליה מימוני הניבה את הפרי האיכותי
    ביותר. שתילה מאוחרת והשכבה לסרוגין פגעו באיכות הפרי. היבול הכללי בפלפל היה נמוך
    ההשוואה לשנה הקודמת. תוצאות איכות יוצגו בדו"ח המסכם.
    מסקנות והמלצות - לגבי חלק מהזנים קימת שונות בכמות איכות הפרי משנה לשנה באותו זן.
    עובדות אלו מקשות על הסקת מסקנות והמלצות. יש להמשיך לבחון את השפעת טיפולי
    האגרוטכניקה במלפפון ארוך על כמות הפרי ואיכותו.

  • 1
    ינו
    מבחן זנים למלפפון ארוךמטיפוס הולנדי לייצור בממשק הולנדי
    ירקות

    מבחן זנים למלפפון ארוךמטיפוס הולנדי לייצור בממשק הולנדי
    נורית שפירא, אביתר איתיאל, רמי גולן, שבתאי כהן, בני אלוני

    באירופה ובארה"ב קיים ביקוש למלפפונים ארוכים מטיפוס הולנדי : משקל מועדף 350-250 גרם
    ואורך 28 -32 ס"מ, פרי ישר ללא עיוותים, מלפפון חממות אירופי מטיפוס פרתנוקרפי, ארוך חלק
    ודק ובעל צבע ירוק עז. מבחני זנים של מלפפון ארוך ליצוא לא מתקיימים בגידול הקונבנציונלי.
    קיימת התעניינות של חברות השיווק להתאים זני מלפפון ארוך ליצוא לתנאי גידול אורגני
    בערבה. שיא אספקה משוער הוא לחודשים דצמבר-ינואר (ההולנדים נכנסים במרץ). מטרות
    המחקר הם : מבחן זנים למלפפון ארוך המתאמים לדרישות השוק ליצוא, חיי מדף ארוכים
    ועתירי יבול, איתור זנים איכותיים לגידול בגישה אורגנית, במבנה חממה לא תוספת חימום
    בתנאי הערבה ופיתוח טיפולים אגרוטכניים לקבלת יבול אופטימלי והארכת משך הגידול.
    בתצפית הקדמית שהתקימה בשנים 2002-2003 נבחנו 10 זנים בעומד 1250 במבנה חממה ללא
    תוספת חימום בממשק גידול אורגניים. טמפרטורה ולחות בתוך החממה נמדדה באמצעות מכשיר
    C בלילה O Hobo כל חצי שעה. הטמפרטורות הנמוכות ביותר שנרשמו במהלך הגידול היו 7
    C ביום במהלך אמצע דצמבר ועד ינואר. O ו- 18
    תוצאות היבול הכללי במלפפון נעו בין 11-16 טון לדונם בהתאם לזן, אחוזי היצוא היו נמוכים
    ונעו בין %35%-50 .סה"כ כמויות היבול ליצוא נעו בין 4-2.7 טון לדונם בהתאם לזן. רוב גורמי
    הפסילה ליצוא נבעו מפירות מעוותים. במלפפון התקיים קטיף אינטנסיבי של גל ראשון שנמשך
    מאמצע נובמבר עד סוף דצמבר וגל שני שהתחיל בסוף ינואר. הקטיפים הסתיימו באמצע מרץ
    כאשר איכות היבול ירדה בגלל כמות גדולה מדי של מעוותים.

  • 1
    ינו
    מבחן זני מלפפון ארוך מטיפוס הולנדי בממשק הולנדי
    ירקות

    מבחן זנים למלפפון ארוך מטיפוס הולנדי לייצור בממשק הולנדי
    , אביתר אתיאל 1 נורית שפירא
    , רמי גולן 2
    , שבתאי כהן 1 רבקה אופנבך 1
    1
    ,
    3 ד"ר בני אלוני
    מו"פ ערבה תיכונה 1
    שה"מ, לשכת הדרכה נגב 2
    מכון וולקני, בית דגן 3
    תקציר
    באירופה ובארה"ב קיים ביקוש למלפפונים ארוכים מטיפוס הולנדי : משקל מועדף 350-250 גרם
    ואורך 28 -32 ס"מ, פרי ישר ללא עיוותים, מלפפון חממות אירופי מטיפוס פרתנוקרפי, ארוך חלק
    ודק ובעל צבע ירוק עז. מבחני זנים של מלפפון ארוך ליצוא לא מתקיימים בגידול הקונבנציונלי.
    קיימת התעניינות של חברות השיווק להתאים זני מלפפון ארוך ליצוא לתנאי גידול אורגני
    בערבה. שיא אספקה משוער הוא לחודשים דצמבר-ינואר (ההולנדים נכנסים במרץ). מטרות
    המחקר הם : מבחן זנים למלפפון ארוך המתאמים לדרישות השוק ליצוא, חיי מדף ארוכים
    ועתירי יבול, איתור זנים איכותיים לגידול בגישה אורגנית, במבנה חממה לא תוספת חימום
    בתנאי הערבה ופיתוח טיפולים אגרוטכניים לקבלת יבול אופטימלי והארכת משך הגידול.
    בתצפית הקדמית שהתקימה בשנים 2002-2003 נבחנו 10 זנים בעומד 1250 במבנה חממה ללא
    תוספת חימום בממשק גידול אורגניים. טמפרטורה ולחות בתוך החממה נמדדה באמצעות מכשיר
    C בלילה O Hobo כל חצי שעה. הטמפרטורות הנמוכות ביותר שנרשמו במהלך הגידול היו 7
    C ביום במהלך אמצע דצמבר ועד ינואר. O ו- 18
    תוצאות היבול הכללי במלפפון נעו בין 11-16 טון לדונם בהתאם לזן, אחוזי היצוא היו נמוכים
    ונעו בין %35%-50 .סה"כ כמויות היבול ליצוא נעו בין 4-2.7 טון לדונם בהתאם לזן. רוב גורמי
    הפסילה ליצוא נבעו מפירות מעוותים. במלפפון התקיים קטיף אינטנסיבי של גל ראשון שנמשך
    מאמצע נובמבר עד סוף דצמבר וגל שני שהתחיל בסוף ינואר. הקטיפים הסתיימו באמצע מרץ
    כאשר איכות היבול ירדה בגלל כמות גדולה מדי של מעוותים.