דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 24
    אפר
    השקית תמרים מזן מג’הול בבקעת הירדן
    מטעים

    אפרים ציפילביץ' - מו"פ בקעת הירדן
    הרצאה במסגרת יום עיון לתמרנים - השקיה בתמרים, 24.4.17
    תחנת יאיר מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר

  • 17
    אפר
    המלצות לגידול פלפל אורגני בערבה וכיכר סדום 2016/17
    ירקות

    המלצות לגידול פלפל אורגני בערבה וכיכר סדום
    אורי אדלר - מועצת הצמחים
    דוד סילברמן, סבטלנה דוברינין, עדי סויסה - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    יורם צביאלי - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר

    דפון זה עוסק בנקודות הייחודיות לגידול פלפל אורגני והן: טיפוח פוריות הקרקע, דישון והגנת הצומח בממשק אורגני. לנושאים בממשק הגידול האורגני שדומים למקובל בממשק הרגיל כמו מועדי שתילה, עיצוב הצמח, הפרייה\חנטה וקטיף מיון אריזה, מוצע לחקלאי להיעזר בדפונים העוסקים בגידול פלפל קונבנציונאלי בערבה וכיכר סדום. כמן כן, בנושאים הכללים בחקלאות אורגנית כמו דרישות התקן לחקלאות אורגנית ופיקוח ניתן להיעזר בדפון "מבוא לחקלאות אורגנית". בכל מקרה המסמך המחייב למגדל הוא התקנות האורגניות הנספחות לחוק האורגני הישראלי הניתנות להורדה באתר של השירותים להגנת הצומח של משרד החקלאות. כל חקלאי אורגני חייב להחזיק בידיו עותק עדכני של תקנות הניתנות להורדה מהקישור הבא:
    http://www.ppis.moag.gov.il/NR/rdonlyres/E1B630...

  • 17
    אפר
    מבוא לחקלאות אורגנית: עקרונות, חוקים, תקנות ופיקוח אורגני
    ירקות

    מבוא לחקלאות אורגנית: עקרונות, חוקים, תקנות ופיקוח אורגני
    אורי אדלר - מועצת הצמחים
    גידול אורגני מבוסס על ההגדרה והעקרונות שהוגדרו על ידי העמותה הבין לאומית לחקלאות אורגנית IFOAM:
    "חקלאות אורגנית הינה מערכת ייצור התומכת בבריאות הקרקע, המערכת הסביבתית ובני האדם. חקלאות זו מסתמכת על תהליכים אקולוגיים, מחזור ושימור מגוון המינים תוך התאמה לתנאים המקומיים - מבלי להשתמש בחומרים מזיקים לאדם ולסביבה .החקלאות האורגנית משלבת ומעודדת מערכות יחסים הוגנות ואיכות חיים לכל המעורבים, ידע מסורתי, חדשני ומדעי לטובת הסביבה המשותפת"
    הגדרה זו באה לידי מימוש על ידי יישום ארבעת העקרונות של החקלאות האורגנית. עקרונות אלה הנם בגדר שורשיה של החקלאות האורגנית, והם מבטאים את תרומתה האפשרית של החקלאות האורגנית לעתיד העולם ולשיפור החקלאות העולמית . החקלאות מהווה את אחת הפעילויות הבסיסיות של התרבות האנושית מתוך הצורך וההכרח של כל בני האדם לספק לעצמם מזון. היסטוריה, תרבות וערכים קהילתיים - נטועים כולם בעשייה החקלאית.
    העקרונות ישימים לחקלאות באשר היא, בהיבט הנרחב ביותר האפשרי, כולל הדרכים, שבהן מתייחסים בני אדם לקרקע, למים, לצמחים ולבעלי חיים, כדי לייצר, להכין ולהפיץ מזון ומוצרים נוספים. העקרונות נוגעים לאופן התייחסותם של בני האדם לסביבה החיה, בהיותם קשורים זה בזה ושומרים ומטפחים את זכויותיהם של הדורות הבאים. על העקרונות להיות ישימים לכלל התנועה האורגנית, על כל גווניה, והם מדריכים את התנועה האורגנית העולמית בעמדותיה, תכניותיה ובתקניה, מההיבט הגלובלי.
    עקרון הבריאות: חקלאות אורגנית חייבת לשמר ולטפח את בריאות הקרקע, הצמחים, בעלי החיים, בני האדם ואת העולם כמערכת אחת, בלתי ניתנת לחלוקה.
    עקרון הסביבה: חקלאות אורגנית חייבת להתבסס על מערכות סביבתיות חיות ומחזורי חיים, לפעול להשתלבות בהן, לטפח אותן ולשמרן.
    עקרון ההוגנות: חקלאות אורגנית חייבת לבנות יחסי הוגנות עם הסביבה הכללית והזדמנויות החיים.
    עקרון האחריות: חקלאות אורגנית חייבת להיות מנוהלת בצורה זהירה ואחראית, בכדי להגן על הבריאות ואיכות החיים של הדורות הנוכחים, הדורות הבאים והסביבה.
    חקלאות אורגנית ישראלית היא הליך חוקי ומבוססת על החוק האורגני הישראלי שאושר בכנסת ישראל בשנת 2005 ועל התקנות הנגזרות ממנו. החוק האורגני הישראלי ותקנותיו המותאמות לחקיקה האירופאית. החוק והתקנים מפורסמים באתר השירותים להגנת הצומח של משרד החקלאות. על כל חקלאי אורגני להחזיק עמו עותק מעודכן של התקן האורגני הישראלי.

    עקרונות הגידול האורגני בשדה מבוססים על:
    1. טיפוח פוריות קרקע בעזרת קומפוסט ותוספי הזנה מאושרים בתקנות וברשימת חומרי ההזנה שמפרסמים השירותים להגנת הצומח וביקורת של משרד החקלאות
    2. יצירת איזון ביולוגי בסביבת הגידול תוך התערבות מינימלית דרושה לקבלת סביבת גידול בטוחה ויציבה תוך שימוש באמצעים הבאים:
    א. הגנה מכאנית: רשתות נגדל חרקים, חיפויים וכד'.
    ב. עידוד הדברה טבעית ואיזון ביולוגי טבעי.
    ג. פיזור אויבים טבעיים.
    ד. שימוש בחומרים המורשים בתקן האורגני ומפורטים ברשימות המפורסמות על ידי השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות.
    הסבה לאורגני ופיקוח אורגני
    במדינת ישראל, העיסוק בחקלאות אורגנית מוסדר בחקיקה: החוק להסדרת תוצרת אורגנית, התשס"ה-2005, והתקנות שהותקנו לפיו. החוק מסדיר את כל נושא הייצור והמכירה של תוצרת אורגנית ובכלל זה, אופן הגידול, המיון, האריזה, ההובלה והסימון הראוי לידיעת הצרכן. החוק נועד להגן על הצרכן מפני זיוף ומגדיר מהי "תוצרת אורגנית".
    בנוסף, החוק קובע תקן אורגני אחיד ואישור עמידה בו על ידי גופי אישור ובקרה פרטיים שהוסמכו לעניין.
    בקרה שוטפת על העוסקים בחקלאות אורגנית מבוצעת על ידי גופי אישור ובקרה. פיקוח על מתבצע על ידי השירותים להגנת הצומח ולביקורת המפקחים על גופי האישור והבקרה באמצעות מנהלה להסמכה תוצרת אורגנית תסומן בסמלים: סמליל אורגני אחיד וסמל בקרה.

    הסמכת גופי בקרה - חקלאות אורגנית
    החוק להסדרת תוצרת אורגנית, התשס"ה-2005 קובע, כי למנהל השירותים להגנת הצומח ולביקורת הסמכות לאשר גופי אישור ובקרה לפקח ולאשר תוצרת אורגנית. לשם כך, הוקמה מנהלה להסמכת גופי אישור ובקרה.
    על פי החוק: "תוצרת אורגנית" חייבת להיות מסומנת בסמלים (סמל אורגני אחיד + סמל בקרה( ולכן, צרכן הצורך תוצרת אורגנית הנושאת את הסמלים יכול לדעת בבטחה שהתוצרת גודלה ויוצרה על פי דרישות החוק והיא מפוקחת על ידי אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים על ידי השירותים להגנת הצומח ולביקורת.
    אכיפת החוק בנקודות מכירת תוצרת מבוצעת על ידי מפקחים, עובדי השירותים להגנת הצומח ולביקורת שמונו על ידי שר החקלאות, על מנת לאכוף את התקנות ולהעמיד לדין את העוברים עליהן.
    במדינת ישראל ישנם היום שלושה גופי אישור ובקרה המוסמכים על ידי השירותים להגנת הצומח וביקורת במשרד החקלאות:

    אגריאור בע"מ
    כתובת: הבושם 3 אשדוד ת.ד. 12755
    טלפון: 08-6212263
    פקס: 08-9317240
    דוא"ל: isaac@agrior.co.il
    אתר http://www.agrior.co.il

    סקאל ישראל פיקוח והתעדה בע"מ
    אזור תעשיה קריית ביאליק
    טלפון 04-8758400
    אתר: http://www.secal.co.il

    המכון לבקרה ואיכות איי.קיו.סי בע"מ
    רח' רבניצקי 6, בית שהם
    א.ת. סגולה, פתח תקוה 4900617
    טלפון: 03-9313555
    פקס: 03-9044406
    אימייל: info@iqc.co.il

    שלושת הגופים הללו מאושרים על-פי אותן אמות מידה ותפקיד מנהלת ההסמכה לשמור שהתחרות ביניהם תהיה תחרות הוגנת שלא תפגע באמינות התוצרת האורגנית.

    מגדל שמעונין להסב את חלקתו לקבלת אישור אורגני חייב להתקשר עם אחד מגופי הבקרה ולפעול על פי הנחיותיהם. בנוסף מומלץ למגדל להתקשר עם הארגון לחקלאות אורגנית שמייצג את כלל החקלאים האורגניים ומאפשר לחברים בו לסמן את מוצריהם בסמליל הארגון כערך מוסף של מחויבות לאמינות האורגנית.

    הארגון לחקלאות אורגנית, רח' היסמין 1 רמת אפעל 52960 iboaa_m@netvision.net.il
    טל': 03-7361097/8 פקס: 03-7361103 http://www.organic-israel.org.il

    שלבי האישור של חלקה אורגנית
    המידע מבוסס על החוק האורגני ותקנותיו. רק הרשום בחוק הוא המחייב, המידע המובא כאן הוא מידע כללי הדרכתי בלבד ומיועד להבנת התהליך:
    1. מרחקי גבול - חלקה אורגנית חייבת להיות מרוחקת 30 מטרים מחלקה מרוססת מהקרקע או 200 מטרים מחלקה מרוססת מהאוויר.
    2. במקרה של גידול במבנה ניתן בתאום עם גוף הבקרה לקבוע מרחקי גבול שונים.
    3. הסבת חלקה שגודלה בחקלאות רגילה - חייבת הסבה של שנתיים לפני אישורה לגידולים חד שנתיים ושלוש שנים לפני אישור חלקת מטעים.
    4. באם לא הייתה בעיבוד רגיל קודם יש אפשרות לדון עם גוף הפיקוח על קיצור משך תקופת ההסבה.
    5. חלק מתהליך האישור כולל בדיקות קרקע לשאריות חומרי הדברה שלוקח גוף הפיקוח בתחילת תהליך ההסבה ובסופו. הציפיה היא שרמת שאריות חומרי ההדברה אמורה לרדת מתחת לרמת השאריות MRL המקסימלית המותרת בחוק.
    6. קורס יסודות החקלאות האורגנית - מומלץ למגדלים אורגנים חדשים להשתתף בקורס יסודות המאורגן על ידי הארגון לחקלאות אורגנית בשיתוף משרד החקלאות.
    7. שמירה קפדנית של רשומות על פי דרישות גופי הביקורת
    כפי שנאמר המסמך המחייב הוא החוק האורגני של מדינת ישראל המופיע הרשומות ותקנותיו המתחדשות מעת לעת.
    * ההמלצות הייחודיות לגידולים השונים ולאזורים מפורטים בדפונים המפורסמים על ידי משרד החקלאות והארגון לחקלאות אורגנית

    המלצות1617

  • 16
    אפר
    ניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2015/16
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2015/16
    יורם צביאלי, רבקה אופנבך, רמי גולן, סבטלנה גוגיו, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    יובל קלם - מושב פארן
    עדי סויסה - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
    תקציר
    מושב פארן הממוקם במרכז הערבה מהווה נישה אקלימית מיוחדת המטיבה עם גידול הפלפל התופס את מרבית השטחים המעובדים של פארן. במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו וזני ביקורת ותיקים בתנאים הקיימים במושב פארן, נערך בעונת 2015/16 ניסוי זנים בבית רשת מסחרי של משק קלם. הניסוי כלל 22 זנים, רובם בעלי עמידויות משופרות בכלל זה ל- TSWV, מתוכם 12 זנים אדומים ו- 10 צהובים, של 10 חברות זרעים.
    הניסוי נשתל (27/7/15) תחת רשת 25 מש ורשת צל 40%. הקטיף החל ב 9/11/15 (105 ימים משתילה) והסתיים ב- 12/4/16 (שבוע 14). סה"כ נערכו 14 קטיפים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פרי באיכות יצוא הושהה בסימולציה לתנאי יצוא למשך 17 יום בטמפרטורה של 7 מ"צ ו- 96% לחות יחסית ואח"כ 3 ימים בטמפרטורה של 20 מ"צ ונבדק שוב לקביעת מוצקותו ומדדי איכות אחרים לאחר ההשהיה.
    עונת הגידול 2015/16 התאפיינה באירועים אקלימיים חריגים: גלי חום, תקופת אבק ללא קרינה, גלי קור.
    אין ספק כי תוצאות הניסוי, כמו כל השטחים המסחריים בערבה הושפעו מאירועי האקלים החריגים, דבר שהתבטא בפחיתת היבול העונתי ובפגעי איכות.
    מבין הזנים האדומים הניב הזן החדש DAN146 (דנצינגר) יבול כללי של 9.1 ק"ג למ"ר ויבול ליצוא 5.5 ק"ג למ"ר. הזנים 15-31 (סיזר סידס), 35-175 (סולי), 7158 (זרעים גדרה), 7158, סובק (זרעים גדרה), DAN146, 1204 (א.ב. זרעים) היו בעלי שיעור גבוה של פרי מוצק, מעט פרי זקן וציון איכות גבוה. הזן DAN146 נמצא בעל אחידות משקל טובה לאורך כל העונה. הזנים האדומים 7461, Botaros (זרעים גדרה), 15-31 ו- 15-19 (סיזר סידס) נמצאו בכירים יחסית לזן הביקורת 7158. הזנים הצהובים דמו בתוצאות היבול הכללי. הזנים 35-245 (סולי), Ha 71, Ha 24 (הזרע), 7862 (א.ב. זרעים), DAN313 ו- DAN277 (דנצינגר) היו בעלי שיעור גבוה של פרי מוצק. הזנים 35-245, DAN277, DAN302, GR28, Ha 24 ו- 7862 היו בעלי צורת פרי רגולרית ואחידה. הזן 15-41 נמצא בכיר מאוד יחסית לזן הביקורת דינמו.
    לסיכום, לאור התוצאות הטובות החוזרות של הזן האדום 35-175 והצהוב 35-245 (סולי) מוצע להוסיפם לרשימת הזנים המומלצים לגידול. הזנים האדומים DAN146 (דנצינגר) ו- 1204 (א.ב. זרעים) והצהובים DAN277 (דנצינגר), GR28 (ירוק 2000), Ha 24, Ha 71 (הזרע) ו- 7862 (א.ב. זרעים) מוצעים להמשך בדיקה.

    Net house pepper varieties trial – Moshav Paran, 2015/16
    Yoram Zvieli, Rivka Offenbach, Rami Golan - Northern and Central Arava-Tamar R&D
    Yuval Kelem – Moshav Paran
    Adi Suisa - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: yzvieli@arava.co.il
    Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality

    דוח1516