שחור פיטם, האם בלתי נמנע ?
ירקותשחור פיטם בעגבניות ופלפל - האם התופעה בלתי נמנעת ?
יורם צביאלי – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
עדי סויסה – שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
תופעת שחור הפיטם (שח"פ) הינה תופעה פיסיולוגית הנפוצה במספר גידולים והנגרמת ככל הידוע עקב מצב עקה של הפרי, לעיתים, גם ללא סימני עקה נראית לעין של הצמח הכולל. פירות עגבניות ופלפל מאורכים, נראים רגישים יותר לתופעה יחסית לטיפוסים אחרים.
במצב זה מתחילה תמותת תאים בצד הרחוק של הפרי ממקור המים, זאת אומרת בצד הפיטם. שח"פ מתגלה לעין בשלבי גידול מאוחרים יחסית של הפרי, אך ידוע כי הפגיעה נגרמת כבר בשלבי הגידול המוקדמים, בשבועות ראשונים אחרי חנטה. פירות ירוקים צעירים רגישים יותר מאשר פירות בשלים. פירות בשלבי גידול התחלתיים מהווים מבלע חזק יותר של חומרי מזון לתאים. במצב של אספקת מים לקויה בזמן עקה, יפגעו פירות אלו יותר מאשר הפירות המבוגרים. מחקרים רבים נערכו בארץ ובעולם בפלפל ועגבניות לבירור שורשי התופעה.
להלן פירוט מספר סיבות אפשריות לשח"פ ובהתאם, הדרכים למניעת התופעה.