ירקות מבחן זני בזיל, סתיו 2022 משק לוט כיכר סדום
מעין פלוס קטרון - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
דוד קניגסבוך, דני צ'לופוביץ', דליה מאורר - המחלקה לאחסון, מנהל המחקר החקלאי
שרון אדיב, ארי כנפו - משק לוט, נאות הכיכר
כתובת המחברת: maayank@arava.co.il
תקציר
הבזיל (Ocimum basilicum L.) הינו הגידול החשוב ביותר מבין כל התבלינים הטריים ליצוא. תקופת שיווקו העיקרית היא בחורף, אך הוא גדל ומשווק כל ימות השנה. הבזיל הוא גידול קיצי מובהק, הזקוק לטמפרטורה גבוהה לשם התפתחותו התקינה. מעבר הגידול לכיכר סדום ולערבה מחייב מציאת זנים חדשים, שיתאימו לגידול באזור זה בעונות השנה השונות.
בהמשך לבחינה הקודמת של זנים בגידול אביבי, חורפי וסתווי, נשתלו (12/09/2022) תשעה זני בזיל במנהרה עבירה במשק לוט, מושב נאות הכיכר שבכיכר סדום, כדי לבחון זנים אלה בשתילה לגידול סתווי.
במהלך עונת הגידול, בחודשים אוקטובר-נובמבר, נערכו 5 קצירים ונשלחו מדגמים לבדיקת איכות לאחר האחסון למעבדה במחלקה לאחסון במנהל המחקר בבית דגן.
מתוצאות הניסוי עולה כי הזנים אלי, גוליבר ואוורסט היו בעלי חיי מדף טובים לאורך כל העונה. הזנים החדשים SM1 ו- SM2 בלטו חיי מדף טובים בקצירים האחרונים כך שמעניין להמשיך לבדוק אותם שוב. הזנים 1027 ועלמה הניבו יבול גבוה אך לא הצטיינו בחיי מדף טובים לאורך כל העונה, בדומה לתוצאות יבול ואיכות זנים אלו במבחנים קודמים. הזן H השיג יבול נמוך וחיי מדף לא טובים ולכן לא נראה מתאים לעונה זו.
מוצע לבדוק את הזנים שהצטיינו במבחן בניסוי בעונה נוספת, ובמקביל גם בהיקף חצי מסחרי במשק חקלאי.
הבעת תודה
תודתנו נתונה להנהלת ענף הירקות ומועצת הצמחים על השתתפותם במימון הניסוי. תודה למשק לוט מנאות הכיכר על שיתוף הפעולה בביצוע ניסוי זה. תודה למשתלות חישתיל ושורשים על תרומת השתילים. תודה למחלקה צמחי מרפא ותבלין בנווה יער ולחברות טופ סידס, שורשים, ג'נסיס וסאני-מי זרעים על תרומת הזרעים. אנו מודים לקק"ל על תמיכתה במערך הניסויים של מו"פ ערבה.
Trial of Basil varieties for autumn cultivation, Lot farm, Sodom Valley, North Arava region 2022
Maayan Plaves Kitron - Central and Northern Arava-Tamar R&D
David Silverman - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
David Kenigsbuch, Daniel Chalupowicz, Dalia Maurer - Postharvest Science of Fresh Produce, Agricultural Research Organization (ARO)
Sharon Adiv, Ari Knafo – Lot Farm, Ne'ot HaKarfar
Writer address: maayank@arava.co.il