מקבלי המלגות לשנת 2014
זאינאב טיה, סטודנטית לתואר MSc
זאינאב חוקרת את הסגולות של הצמח המדברי כוכב ריחני בהרג תאי סרטן. המחקר מתבצע בשלוחת ערבה תיכונה, מרכז מדע ים המלח והערבה. מטרת המחקר היא למצוא את החומרים בצמח שאחראים על הפעילות האנטי סרטנית של הצמח ולהבין את מנגנון הפעולה של חומרים אלו. במקביל, זאינאב תפתח בתחנת יאיר של המו"פ החקלאי פרוטוקול להנבטה וגידול של הצמחים כך שיכילו את החומרים הפעילים בכמות מרבית.
זאינאב עמדה בקריטריונים של הקרן: מחקר ביוטכנולוגי שנעשה בערבה בשילוב של המו"פ המדעי והחקלאי. ממצאי המחקר עשויים להוביל למציאת תרכובת רלבנטית לפיתוח תרופה לסרטן ולגידול חדש בערבה.
סיון איזקסון, סטודנטית לתואר PhD
סיון חוקרת את השפעת עקת יובש על עצי שיטים באזורים צחיחים. במחקר זה סיון מנטרת את עצי השיטים בתנאים מבוקרים של עקת יובש וניטור ארוך טווח בשטח.
מחקר זה יתרום רבות להבנת הגורמים התורמים להישרדות או העלמות השיטים באזורים צחיחים.
סיון עמדה בקריטריונים של הקרן: ציונים טובים בלמודים האקדמאיים, מחקר המבוצע בערבה. המחקר של סיון בתחום האקולוגיה והעקות יתרום להבנת הגורמים המשפיעים על שרידות צמחיה בתנאי עקה.
גדעון אורגיל, סטודנט לתואר MSc
גדעון חוקר את הביולוגיה והעמידות למחלת ריקבון הכתר בדלועיים הנגרמת ע"י הפטרייה פוזריום אוקסיספורום.
גדעון חוקר אספקטים שונים של המחלה במילונים כולל תנאים להתפתחות עמידות למחלה. לממצאי המחקר יש ערך למגדלי מלונים ודלועיים אחרים כולל המלצה איזה סוג של שתילים מורכבים יבטיחו עמידות למחלה.
גדעון עמד בקריטריונים של הועדה: ציונים טובים, מחקר חקלאי רלבנטי לערבה שחלקו גם נעשה בערבה.
אבי שטיין, סטודנט לתואר MSc
אבי חוקר כיצד קליטת חנקן ע"י שתילי פלפל מושפעת ע"י מליחות. אבי מצא כי בהשקיה עם מים בריכוז מלח נמוך היבול משתפר כתלות בכמות החנקן במים. בהשקיה עם מים מליחים, חנקן אינו גורם האחראי ליבול הפלפל. מחקריו של אבי קשורים בפעילות החקלאית בערבה אשר בה מושקים הגידולים במים מליחים ורלבנטיים להמלצות הניתנות לחקלאים.
אבי עמד בקריטריונים של הועדה: ציונים טובים, מחקר חקלאי יישומי שחלקו נעשה בערבה.
שיר זקן, תלמידה בתיכון "שיטים" במרכז ספיר
שיר הינה תלמידה סקרנית, אמביציונית ונחושה להגיע למטרה. שיר מבצעת מחקר בדג זברה. ביצוע המחקר מיועד ללמד את שיר מהו מחקר מדעי, איך מציבים ניסוי, איך רושמים ממצאי ניסוי, ואיך מציגים את ממצאי הניסוי. ואמנם היא מתנהלת כמדענית צעירה במו"פ המדעי בערבה תיכונה. אנו תקוה שהישגיה יהוו דוגמא לתלמידים נוספים ויאתגרו תלמידים נוספים לשאוף למצוינות תוך השקעת עבודה בנאמנות ומסירות.
עומר דור, סער אורון, גיל-עד אופיר, תלמידי בי"ס "עין גדי"
שלושת התלמידים חוקרים כצוות את השפעת אור באורכי גל שונים על אופן ניווט נקבת היתוש למציאת מקור דם.
התלמידים יבצעו את הניסוי באזור כיכר סדום-ים המלח, בו יציבו מלכודות באזורים מוכי יתושים. התלמידים יספרו את מספר הנקבות הנלכדות כתלות באורך הגל. המחקר יוכל בעתיד לעזור בתכנון לכידת יתושים באזורים כמו כיכר סדום בה התושבים סובלים מאד מנוכחותם הרבה.
אנו תקוה שהתלמידים ישמשו דוגמא לתלמידים נוספים להיות מעורבים בעבודות חקר.