כרם ענבי מאכל אורגני, תחנת יאיר
מטעים, ירקותכרם ענבי מאכל אורגני, תחנת יאיר
דפנה הררי, דודו אלקיים, ברוך לוזון, אייל רבן, אתי אור
ענף גידול ענבי המאכל הינו ענף יחסית ותיק ומוצלח בערבה התיכונה אשר ענבי המאכל שלה הן בחממות והן בשטחים פתוחים מקדימים את שאר האזורים בארץ.
יחסית לאזורי גידול גפן אחרים בארץ, בערבה ממעטים בריסוסים נגד מזיקים ומחלות. בגלל האקלים היבש והבידוד היחסי אנו "נהנים" מפחות פגעים ופחות מחלות.
עובדה הזו, יחד עם המודעות ההולכת וגוברת בציבור לשאריות של חמרי הדברה ותוצרת אורגנית ונקייה מחמרי הדברה, גרמה לנו לבחון אפשרות לגידול אורגני של ענבי מאכל.
בארץ ובחו"ל עולה הביקוש לענבים אורגניים בכלל ולענבים אורגניים מוקדמים בפרט, ומאחר שאין אפשרות לקבל ענבים מוקדמים ע"י ריסוס בזרז כלשהו (רעיל), הוחלט לבדוק טיפולי "Heat shock" (טיפול חום) לצורכי הבכרה. במהלך העונה ניסינו להגיע לטמפרטורה שתגרום ל"Heat shock" תחת פלסטיק בלבד, אך בשל החורף הקר, לא הצלחנו בכך.
בכרם האורגני שבתחנת יאיר קיימים שלושה זנים SBS, מיסטרי-108 ורוקי.
הכרם ניטע בתחנה ומטופל בצורה אורגנית עם תעלת קומפוסט ודישון בגואנו. כל המטע מחופה בפלסטיק שחור לבן למניעת עשביה והמלחה. במחלות ומזיקים הכרם מטופל אך ורק בחומרים אשר מאושרים בחקלאות אורגנית. במקביל נמשך תהליך הרישוי שלו.