השפעת מווסת צמיחה אגריטון על חנטה והתפתחות פירות פלפל בערבה, תחנת יאיר 2010/11
ירקות רבקה אופנבך, דורית חשמונאי, רמי גולן, ישראל צברי, סבטלנה גוגיו – מו"פ ערבה תיכונה וצפונית rivka@arava.co.il
חגי יסעור – המחלקה לחקר ירקות, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
תקציר
איזור הערבה הינו אזור ייצור הפלפל העיקרי בישראל, גידול זה הינו הגידול העיקרי בערבה ונמצא בסכנת רווחיות עקב תחרות שוק בשווקי העולם והגדלת התשומות החקלאיות. על מנת לצמצם פגיעה ברווחיות החקלאי יש למצוא דרכים להגברת היבול. מחקרים בספרד הראו ששימוש במווסתי גדול מעודדים חנטה ומשפרים את האיכות הפלפל הגדל המבנים. מדיווח בספרד נמצא כי אגריטון המורכב משני חומרים: NAD ג'\ל' (NAAamide) 18 ג'\ל' ו - 6.75 ג'\ל' NAA Naphtalene Acetic Acid)), הן בהגמעה והן בריסוס העלה את רמת היבול ומספר הפירות. בעונת 2010/11 נערך ניסוי בגידול פלפל בתחנת יאיר שמטרתו לבחון טיפול בחומר דמויי אוקסין - אגריטון, על שיפור החנטה והתפתחות הפרי. הניסוי נערך בבית רשת 25 מש בו נשתל (15/8/10) הזן סובק. נבחנו 2 טיפולי הגמעה במינונים של 100 ו- 170 סמ"ק לדונם. הטיפולים נתנו בתדירות של כאחת לשבועיים, החל ב- 2/9 עד 9/12, סה"כ 8 הגמעות. הקטיף החל ב-1/12/10 והסתיים ב- 22/4/11 סה"כ נערכו 11 קטיפים. בסיכום הניסוי לא נמצאה כל השפעה של הגמעת האגריטון על היבול ואיכותו. כיוון שחקלאי ספרד מדווחים על השפעה של החומר על היבול, צוות המחקר החליט בעונה הבאה לבדוק את האגריטון בריכוזי הגמעה גבוהים יותר בהנחה שיתכן ותנאי האקלים ואיכות המים בערבה דורשים התאמת ריכוזים שונה מאשר בספרד.
Auxin application in pepper: fruit set and fruit quality improvement, Arava Valley 2010-11
Rivka Offenbach, Dorit Chashmonay, Ram Golan, Israel Tzabbry, Svetlana Gogio
Central and Northern Arava R&D
Hagai Yasuor, Department of Vegetable Research, Gilat Research Center, Agricultural Research Organization
Email for correspondence: rivka@arava.co.il
Keywords: hormone, capsicum