דוחות והמלצות

סנן תוצאות

מחלקה
נקה
מחבר
סוג מסמך
תאריכים
נקה
מתאריך
עד תאריך

דוחות והמלצות

  • 10
    דצמ
    המלצות השקיה ודישון מלון ואבטיח חורף אביב במבנים בערבה 2019-2020
    ירקות
  • 8
    דצמ
    דפון למגדלי ליזיאנטוס דצמבר 2019
    פרחים
  • 3
    נוב
    ניסוי זני פלפל בבית רשת , משק קלם פארן 2018/19
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת, משק קלם פארן 2018/19
    יורם צביאלי, מילי זנבר, רבקה אופנבך, סבטלנה גוגיו, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    יובל קלם - מושב פארן
    עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
    תקציר
    מושב פארן הממוקם במרכז הערבה מהווה נישה אקלימית מיוחדת המטיבה עם גידול הפלפל התופס את מרבית השטחים המעובדים של פארן. במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו וזני ביקורת ותיקים בתנאים הקיימים במושב פארן, נערך בעונת 2018/19 ניסוי זנים בבית רשת מסחרי של משק קלם. הניסוי כלל 19 זנים רובם בעלי עמידויות משופרות בכלל זה ל- TSWV, מתוכם 10 זנים אדומים, 5 צהובים ו 4 כתומים, של 7 חברות זרעים: א.ב. זרעים, אדמה מכתשים, אוריג'ן, אפעל, דנציגר דן זרעים, הזרע סידס, זרעים גדרה.
    הצמחים נשתלו בשתי שורות לערוגה (רוחב 1.60 מטר), כל 40 ס"מ צמח, עומד מחושב של 3,125 צמחים לדונם. אורך חלקה בודדת 4 מטר ערוגה, שטחה 6.4 מ"ר ובה 20 צמחים. שיטת הגידול כללה שימוש ברשתות צל, טיפולי ההשקיה, דישון והגנת הצומח היו כמקובל בגידול המסחרי באותו שטח. רשת הצל הוסרה 41 ימים משתילה ונפרסה שוב ב 1/2/19 עד לסיום הניסוי.
    הקטיף החל ב 22/10/18 (89 ימים משתילה) והסתיים ב- 1/4/19 (שבוע 14). סה"כ נערכו 11 קטיפים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פרי באיכות יצוא הושהה בסימולציה לתנאי יצוא למשך 17 יום בטמפרטורה של 7 מ"צ ו- 96% לחות יחסית ואח"כ 3 ימים בטמפרטורה של 20 מ"צ ונבדק שוב לקביעת מוצקותו ומדדי איכות אחרים לאחר ההשהיה. בסיום הבדיקה נקבע ציון האיכות. מרכיבי הציון 60% פרי זקן, 30% מוצק, 5% חטטים ו 5% חריגי צבע.

    היבול הכללי של הזנים האדומים נע בין 10.3-8.0 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 9.2-7.4 ק"ג למ"ר ללא הבדל סטטיסטי בין הזנים. הזנים נועם, קנון, 4005 ו מקסימוס היו בעלי שיעור גבוה של פרי מוצק, מעט פרי זקן וציון איכות גבוה. הזנים בישוף, מקסימוס, נועם, 1758 ו 83828 נמצאו בעל אחידות משקל טובה לאורך כל העונה
    היבול הכללי של הזנים הצהובים נע בין 9.6-8.1 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 8.3-7.3 ק"ג למ"ר, ללא הבדל סטטיסטי. הזנים לוויס, שיר, יעל וניל בלטו בשיעור מוצקות גבוה ואחוז נמוך של פרי רך, יחסית לזן הביקורת דינמו. הזנים הכתומים הניבו יבול כללי בין 9.3-7.2 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא בין 8.6-6.6 ק"ג למ"ר ללא הבדל מובהק. הזן קולורטה בלט באיכותו, אחוז גבוה מאוד של פרי מוצק ושיעור אפסי של פרי רך. זן זה בלט גם באפילותו יחסית לשאר זנים. הזן 9014 בלט באחידות המשקל.
    לסיכום, לאור התוצאות הטובות החוזרות במספר עונות של הזנים האדומים בוטרוס ו נועם (זרעים גדרה), מוצע להוסיפם לרשימת הזנים המומלצים לגידול. הזנים 1758 (אוריג'ן), 4005 (א.ב. זרעים), בישוף, מקסימוס (דנציגר, דן זרעים), 83026, 83828 (הזרע סידס) מוצעים להמשך בחינה. מוצעים להמשך בחינה גם הזנים הכתומים קולורטה (זרעים גדרה) ו 9014 (אוריג'ן) והזן הצהוב ניל (הזרע) שבלטו בתוצאות טובות. מוצע לחזור ולבדוק זנים נוספים להרחבת מבחר הזנים העומד לרשות החקלאים.
    Net house pepper varieties trial – Moshav Paran, 2018/19
    Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Svetlana Gogiu, Rivka Offenbach, - Northern and Central Arava-Tamar R&D
    Yuval Kelem – Moshav Paran
    Adi Suisa, David Silverman - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: yzvieli@arava.co.il Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality

  • 3
    נוב
    ניסוי זני פלפל בבית רשת, יאיר 2018/19
    ירקות

    ניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2018/19
    יורם צביאלי, מילי זנבר, רבקה אופנבך, מוטי אושרוביץ, אבי אושרוביץ, יניב בן פלאי, סבטלנה גוגיו, אסף בוקיש - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
    עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
    כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
    תקציר
    שטח גידול הפלפל הסתווי בעונה 2018/19 בערבה וכיכר סדום עמד על כ 12,500 דונם (מתוך כ 17,000 דונם בהיקף ארצי). שטח הזנים האדומים מהווה כ 75% מכלל הפלפל. הפלפל מהווה את גידול הירקות העיקרי, כשני שלישים משטח הירקות בערבה התיכונה, בבתי רשת ובתי פלסטיק שונים. פירות הפלפל משווקים לייצוא ולשוק המקומי. סל גידול הפלפל כולל מספר עשרות זנים, אדומים, צהובים וכתומים של חברות זרעים מהארץ ומחו"ל, כאשר בזנים האדומים מהווה הזן קנון (7158) כמחצית מהשטח ובזנים הצהובים והכתומים נחלק השטח בין מספר זנים. כמדי שנה נערך בעונת 2018/19 ניסוי זנים בבית רשת בתחנת יאיר בהשתתפות 7 חברות זרעים ישראליות ומחו"ל (א.ב. זרעים, אדמה מכתשים, הזרע סידס, זרעים גדרה, זרעים טכנולוגיות, מרחב אגרו, נונהמס) במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו.
    הניסוי נשתל ב 7/8/2018 בבית רשת 25 מש במתכונת מבחן ב-4 חזרות באקראיות גמורה. בניסוי נבחנו 8 זנים אדומים, 4 צהובים ו 3 כתומים, סה"כ 15 זנים, רובם בעלי עמידויות משופרות ובכלל זה ל TSWV. הקטיף החל ב- 12/11/18 (שבוע 46, 97 ימים משתילה) והסתיים ב- 1/4/19 (שבוע 14). סה"כ נערכו 10 קטיפים. בדומה לשטחי הגידול המסחריים, תקופת הקטיף הייתה קצרה במעט יחסית לעונה קודמת, בהשפעת הטמפרטורה הגבוהה יחסית ששררה במהלך העונה. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא. פגמים עיקריים שתועדו בפירות היו עיוותים וחטטים. עונת הגידול הצטיינה בטמפרטורות גבוהות מהרגיל ובשל כך בלטו בהעדרם פגמים המופעים בהשפעת טמפרטורה נמוכה, דוגמת פירות מחודדים (שפיצ'ים) וקטנים.
    היבול הכללי של הזנים האדומים נע בין 7.4-10.6 ק"ג למ"ר והיבול ליצוא 5.8-9.3 ק"ג למ"ר. הזנים הצהובים הניבו יבול כללי של בין 8.4-10.8 ק"ג למ"ר ו 6.8-9.0 ק"ג למ"ר יבול ליצוא. זנים כתומים בין 8.2-8.8 ו 6.5-7.0 ק"ג למ"ר יבול כללי ויצוא, בהתאמה). הזנים קנון, 705, קליבר, דן 748 וניל בלטו באחידות המשקל. לאחר שקלול כל תוצאות היבול והאיכות הזנים הבאים הצטיינו ומוצעים להמשך בחינה: הזן אדום 4005 (א.ב. זרעים), הזן כתום קולורטה, והזן צהוב 7933 (זרעים גדרה). לאור התוצאות הטובות החוזרות בניסויים של הזן האדום 1006 (זרעים טכנולוגיות) והזן הצהוב ניל (הזרע) הוספו לרשימת הזנים המומלצים לגידול.
    מוצע להמשיך לבדוק זנים חדשים להרחבת סל הזנים האיכותיים העומד לרשות החקלאים ליצוא ולשוק המקומי.
    Net house pepper varieties trial - Yair Experimental Station 2018/19
    Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Rivka Offenbach, Moti Oshrovitz, Avi Oshrovitz, Yaniv Ben Pili, Asaf Bukish, Svetlana Gogiu - Northern and Central Arava Tamar R&D
    Adi Suisa, David Silverman - Extension Service (Sha'am) Ministry of Agriculture and Rural Development
    Writer address: yzvieli@arava.co.il
    Keywords: Arava, Capsicum annuum, fruit quality