ניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2021-22
ירקותניסוי זני פלפל בבית רשת, תחנת יאיר 2021/22
יורם צביאלי, מילי זנבר, סבטלנה גוגיו, רבקה אופנבך, מוטי אושרוביץ, אבי אושרוביץ, שמעון פיבוניה, תמיר אורן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר
עדי סויסה, דוד סילברמן - שה"מ, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
כתובת המחבר: yzvieli@arava.co.il
תקציר
שטח גידול הפלפל הסתווי בעונה 2021/22 בערבה וכיכר סדום עמד על כ 8,800 דונם (מתוך כ 11,500 דונם בהיקף ארצי). שטח הזנים האדומים מהווה כ 75% מכלל הפלפל. הפלפל מהווה את גידול הירקות העיקרי, כשני שלישים משטח הירקות בערבה התיכונה, בבתי רשת ובתי פלסטיק שונים. פירות הפלפל משווקים לייצוא ולשוק המקומי. סל גידול הפלפל כולל מספר עשרות זנים, אדומים, צהובים וכתומים של חברות זרעים מהארץ ומחו"ל, כמדי שנה נערך בעונת 2021/22 ניסוי זנים בבית רשת בתחנת יאיר במטרה לבחון זנים חדשים פרי טיפוח ישראלי ומחו"ל ולהעריך את פוטנציאל היבול ואיכות הפרי של זנים אלו.
הניסוי נשתל (9/8/21) בתחנת יאיר בבית רשת ששטחו 5 דונם, מכוסה רשת 25 מש ובהיקף רשת 50 מש. הניסוי כלל 7 זנים אדומים ו 4 צהובים, סה"כ 11 זנים, והשתתפו בו שבע חברות זרעים: אדמה מכתשים, הזרע, זרעים גדרה, טופ זרעים, נדיה ג'נטיקס, נונהמס ופלפל סידס.
הקטיף החל ב 8/11/21 (91 ימים משתילה) והסתיים ב- 4/4/22. סה"כ נערכו 12 קטיפים במהלך 147 ימים. הפרי מוין במרכז האיכות בתחנת יאיר לפי המדדים לאיכות יצוא.
הזנים האדומים הניבו בין 9.1-10.7 ק"ג למ"ר יבול כללי, ובין 8.0-9.4 ק"ג למ"ר יבול יצוא, ללא הבדל מובהק בין הזנים. הזנים הוקאידו, קנון, 53001, 6106 ותמוז בלטו במוצקות טובה לאחר השהיה וציון איכות גבוה. הזן 53001 בלט באחידות המשקל. הזנים הצהובים ניל, Y272 ו Y10 הניבו יבול כולל של כ 10 ק"ג למ"ר ויבול ליצוא של 8.2-8.9 ק"ג למ"ר ולא נבדלו ביניהם. הזן אורנית אשר נקטף אחת לחודש בשונה מיתר הזנים שנקטפו אחת לשבועיים, הניב יבול כולל ויצוא נמוך יחסית ליתר הזנים אך נמצא בעל אחידות משקל טובה ודמה במוצקותו לזן הביקורת ניל. הזן Y10 בלט במוצקות טובה וציון איכות גבוה. בלטו בבכירותם הזן האדום גליאנו והצהוב ניל.
לסיכום, לאחר בחינת כל תוצאות היבול והאיכות, מוצע להמשיך בבחינה של הזנים האדומים הוקאידו (זרעים גדרה), 53001 (נונהמס), ותמוז (פלפל סידס), והזן הצהוב Y10 (הזרע). מוצע להמשיך לבדוק זנים חדשים בעלי מגוון רחב של עמידויות לנמטודות, קמחונית ווירוסים שונים, להרחבת סל הזנים האיכותיים העומד לרשות החקלאים ליצוא ולשוק המקומי.
Net house pepper varieties trial - Yair Experimental Station 2020/21
Yoram Zvieli, Mili Zanbar, Moti Oshrovitz, Svetlana Gogiu, Avi Oshrovitz, Tamir Oren, Shimon Pivonia - Northern and Central Arava Tamar R&D
Adi Suisa, David Silverman - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
Writer address: yzvieli@arava.co.il
Key words: Arava, Capsicum annuum, fruit quality