חקלאות מים שימוש במי רכז (מרוכזים) לגידול דגי שושנון (Amphiprion ocellaris)
שימוש במי רכז (מרוכזים) לגידול דגי שושנון (Amphiprion ocellaris)
ניצן רייס חבלין, דן פופר, טל גור, מוטי אושרוביץ, אנדראה אנצמן - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית
כתובת המחברת: fish1@arava.co.il
תקציר
השוק העולמי לדגי נוי ימיים התפתח מאוד בשנים האחרונות, והביקוש לדגים מגידול בשבי הולך וגדל. דגי השושנון (Amphiprion) הם המבוקשים ביותר בשוק האירופי ונמכרים כדגי נוי לאקווריום שונית בשל צורתם היפה וצבעם העז וכן בשל יכולתם לחיות בשיתוף עם חסרי החוליות באקווריום. בתחנת יאיר במו"פ ערבה פיתחו במהלך השנים האחרונות פרוטוקול לרבייה וגידול של שמונה מיני שושנון, מהם המין המבוקש ביותר הוא ה-A. Ocellaris. כיום מתרכזים המחקרים במו"פ ערבה בשיפור יכולות הגידול והרבייה, בהכנסת מינים נוספים לסל הדגים של המים המלוחים ובהוזלת עלויות הגידול. ההוצאה העיקרית בגידול דגי נוי של מים מלוחים בניתוק מהים היא עלות מי הגידול. בערבה פועלים שבעה מכשירי התפלה גדולים המספקים מי שתייה לתושבים. מכל מכשיר זורמים לביוב כמויות גדולות של מי רכז, שהם תוצר הלוואי של תהליך הניקוי, ורמת המלח בהם היא כפולה מרמת המלחים במי הקו. בניסויים קודמים שנערכו בתחנת יאיר בהם גדלו דגי שושנון במי רכז מרוכזים. לא נמצא הבדל בגדילת הדגים והשרידה הייתה טובה. בבדיקת היסטולוגיה לזימים לא נראתה פתולוגיה משמעותית בדגים באף אחת מקבוצות הטיפול. ההבדל היחיד בין הקבוצות היה בצורה ובכמות של תאי הכלור. לאור תוצאות הניסויים הוחלט על ניסוי גדול יותר בו ייבחנו השפעות מי הרכז על הדגים למשך תקופת גידול ארוכה. 20 מ"ק מי רכז במליחות של ppt 2.01 נאספו בתחנת יאיר שתי בריכות ואודו במשך כ- 11 חודש עד לקבלת מים במליחות של ppt25 בנפח של 1,300 ליטר. בניסוי נבחנו קצב הגידול, שרידה, בריאות ואיכות הדגים במי רכז ובמים בנויים עם שני סוגי מזונות - Ocean nutrition (O.N) (59% חלבון, 16% שומן) ו- Mem prime (60% חלבון, 15% שומן) 4 טיפולים ב- 6 חזרות לכל טיפול.
בניסוי נמצאו הבדלים משמעותיים בקצב הגדילה בין דגים אשר גדלו במי ים בנויים לבין דגים אשר גדלו במי הרכז. קצב גידול הדגים במי הרכז היה איטי יחסית והם נראו חלשים וכחושים. השרידה הייתה טובה (מעל 95% בכל הטיפולים). לא נמצא הבדל בקצב הגדילה בין שני המזונות בתוך כל טיפול אך ניכר הבדל משמעותי בצבע הדגים. דגים שאכלו O.N היו בצבע כתום חזק ואילו הדגים שאכלו Mem בצבע חום. בבדיקות ההיסטולוגיות נמצא necrotic myositis במרבית הדגים אשר גדלו במי הרכז באחוזים גבוהים ומשמעותיים. בתום הגידול הועברו כל הדגים לגידול במי ים ובשקילה אשר נערכה חודש וחצי מיום המעבר למי הים נמצא שהדגים אשר גדלו במי הרכז פיצו על ההבדל במשקל והגיעו למשקל הדגים אשר גדלו כל הזמן במי ים. בבדיקה היסטולוגית נמצא כי השרירים השתקמו אך סימני הפגיעה עדיין קיימים. נראה שפוטנציאל הגידול שלהם לא נפגע אלא הייתה פגיעה בניצולת המזון.
תוצאות הניסוי מעלות שאלות חדשות הקשורות בשימוש במי הרכז לגידול דגי שושנון: כיצד ניתן לאתר ולנתר גורמים במים אשר מהווים פגיעה בבריאות הדגים ומעכבים את גידולם, מה היא הטכנולוגיה היעילה והמהירה ביותר לריכוז המים מבלי להוסיף אליהם גורמים מזיקים או לחילופין כיצד ניתן להפטר מהם והאם באמת יהיה זול יותר בסופו של התהליך להשתמש במים אלו. כמו כן חשוב להבין מה פגע בדגים וגרם להם נזקים לשרירים והאטה בקצב הגידול בצורה מאוד משמעותית אך לא בלתי הפיכה.
הבעת תודה
אנו מודים לקרן יק"א על תמיכתה במימון הניסוי. תודה לפרופ' שנאן הרפז וד"ר אבנר כנעני על עזרתם בתכנון הניסוי. תודה רבה לד"ר דינה זילברג, ד"ר גלית שרון ותמר סיני על בדיקת הדגים לאחר הניסוי. תודתנו שלוחה לאנשי מקורות בערבה ובמיוחד ליובל פלאוט ויואב מויאל על שיתוף הפעולה, הסבלנות והעזרה הרבה. לאביתר מנור על תרומת הדגים ולאנשי ביה"ס שדה חצבה על ההבנה והסבלנות.
Use of concentrated desalination effluent water for growing Amphiprion fish
Nitzan Reiss Hevlin, Tal Gur, Moti Userovich, Dan Popper and Andrea Enzmann - Central and Northern Arava R&D
Writer address: fish1@arava.co.il
Keywords: Amphiprion ocellaris, desalination