ירקות משרד חקלאות ופיתוח הכפר
שירות הדרכה והמקצוע
אגף הירקות
נובמבר 2007
הטיפול בעגבניות צ'רי בודדות ובאשכולות
לקראת הקטיף ולאחריו
שלי גנץ, רפרנטית לגידול עגבניות, שה"מ, עומר זידאן, סגן מנהל שה"מ למקצוע
ד"ר אמנון ליכטר, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית לאחר הקטיף, מכון וולקני
מבוא
עגבניות צ'רי מיוצאות במהלך השנה כולה ליעדים שונים בעולם. שיא היצוא בעונת החורף, והוא ברובו מיועד לאירופה. תהליכי בקרת איכות קפדניים מונעים לרוב תופעות של הגעת תוצרת עם ריקבונות ליעדי השיווק בחו"ל. עיקר הריקבונות נגרמים כתוצאה מהתפתחות פטריית הריזופוס על סדקים בפרי. לפטרייה זו כושר התפתחות מהיר, ובטמפרטורה המקובלת לאחסון עגבניות היא מפתחת תפטיר אווירני לבן ונבגים שחורים. התפטיר מתפתח במהירות באריזה והריקבון הרך מתאפיין בהצטברות של רטיבות בתחתית אריזה. תופעת ריקבונות הפרי חמורה במיוחד בעונה הקרה המתאפיינת בחוסר יציבות אקלימית,
תופעה נוספת המאפיינת עגבניות אשכול היא התפתחות שטחית של עובשים ממינים שונים על השיזרה במהלך האחסון, תוך פגיעה קשה במראה האשכול. הרקע האפידמיולוגי של התופעה טרם נחקר ביסודיות אך ידוע שהתחלת התהליך היא בבית הגידול.
בדפון זה נציין את הפעולות המומלצות לשמירה על איכות התוצרת, על פי סדר הפעולות מטרום הקטיף ועד לאריזה.