מיהול מים מותפלים עם מליחים לייעול השימוש במים בחקלאות ומזעור נזקים סביבתיים
ירקותמיהול מים מותפלים עם מליחים לייעול השימוש במים בחקלאות ומזעור נזקים סביבתיים
אלון בן-גל, אורי ירמיהו, מרים סילבה רואיז - המכון למדעי הקרקע, המים והסביבה, מרכז מחקר גילת, מנהל המחקר החקלאי
נפתלי לזרוביץ - המכון לביוטכנולוגיה וחקלאות באזורים צחיחים, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
אביתר איתיאל, שלמה קרמר שלי גנץ - שה"מ משרד החקלאות ופיתוח הכפר
שבתאי כהן, רבקה אופנבך, תום גרונוולד, עמי מדואל - מו"פ ערבה תיכונה וצפונית תמר
כתובת המחבר: bengal@volcani.agri.gov.il
תקציר
את המינרלים החסרים ממים מותפלים המיועדים לחקלאות ניתן להוסיף כדשן או לחילופין לספק אותם על ידי ערבוב עם מים מליחים שריכוז היסודות הללו בהם גבוה. שאלת המחקר היתה האם ערבוב מים מותפלים עם מליחים להוספת המינרלים שהורחקו בתהליך ההתפלה ודרושים לצמח על מנת לקבל יבול מיטבי הינו פתרון נכון, כלכלי ובר קיימא מבחינה סביבתית? מטרת המחקר היתה לבחון את הגישות השונות באספקת המינרלים החסרים לצמח (ערבוב או הוספת דשנים) המושקה במים מותפלים. מטרות ייחודיות של המחקר היו: א. כימות היתרונות והחסרונות של ערבוב מים מותפלים עם מים מליחים מבחינת גידול צמחי פלפל, בזיל ועגבנייה וזיהום הסביבה. ב. התאמה ובחינה של תהליכים במודלים המשלבים זרימת מים והסעת מלחים ברצף קרקע, צמח ואטמוספרה להערכת היבול ונזקי סביבה כתלות באיכות והרכב מי ההשקיה. ג. בדיקת היחסים בין מינרלים חיוביים ושליליים בקליטה על ידי הצמח ובהצטברות בצמח. ד. לבחון את רגישות תגובות הגידולים למליחות מי השקיה כתלות תנאי אקלים. המחקר התבסס על ניסויים בצמחים בתנאים מבוקרים ובחלקות חצי מסחריות. במחקר היה שימוש במודלים למערכת קרקע- צמח - אטמוספרה. בעונת 2009/10 בוצעו ניסויים בפלפל. בעונת 2010/11 בוצעו שני ניסויים בבזיל. בעונת 2011/12 בוצעו ניסויים בעגבנייה. הניסויים בוצעו במערכת של 24 ליזימטרים בחממה בגילת וב-12 ליזימטרים ובחלקות שדה בחממה חצי מסחרית בתחנת זוהר, כיכר סדום. הבזיל נמצא עמיד מאוד למליחות ופלפל ועגבנייה די רגישים. בהשקיה עם מים מליחים ועם מים מעורבבים ניתן לקבל יבולים השווים לאלה שגדלו עם מים מותפלים מדושנים אך זאת רק כאשר מעלים את מנת ההשקיה ב 20 עד 50%. תגובת פלפל ועגבנייה למליחות היתה בשיעור גבוה יותר כאשר צריכת המים (דרישה האקלימית) היתה גבוהה יותר. בעזרת קביעת היחסים בין VPD בחממה לרגישות היחסית של הגידולים למליחות, ניתן לייעל את השימוש במים. זאת על ידי השקיה במים מליחים יותר בעונות מתונות ושינוי למים בעלי מליחות נמוכה יותר בעונות חמות.
הבעת תודה
תודתנו נתונה למדען הראשי של משרד החקלאות על מימון תוכנית מספר 304-0393-10
תודה רבה לאינה, לודמילה ויבגני במרכז מחקר גילת.
Blending of desalinated and saline water for efficient agricultural and responsible environmental use
Alon Ben-Gal, Uri Yermiyahu - Gilat Research Center, Agricultural Research Organization.
Writer address: bengal@agri.gov.il
Naftali Lazarovitch - Ben Gurion University
Eviatar Ityel, Shlomo Kramer, Sheli Gantz - Extension Service, Ministry of Agriculture and Rural Development
Shabtai Choen, Rivka Offenbach, Tom Gronvold, Ami Maduel – Central and Northern Arava-Tamar Research and Development
Keywords: Capsicum, pepper, tomato, sweet basil, Salinity, desalination, irrigation, tomatoes, climate conditions